Artikel top billede

YouSee risikerer at blive opsagt i antenneforeninger

Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg, Poul Juul, vil opfordre sine medlemmer til at opsige deres aftaler med YouSee, hvis der er risiko for regulering.

IT- og Telestyrelsen ønsker, at fremmede internetudbydere skal have adgang til TDC's YouSee-kabelnet.

En stor del af de steder, hvor YouSee leverer tjenester, er imidlertid ikke TDC's ejendom. Derimod er det selvstændige antenneforeninger, som har valgt YouSee som leverandør i deres net.

Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), Poul Juul, fortæller, at foreningen har gjort op, hvad der skal ske, hvis reguleringen på nogen måde skulle berøre antenneforeningerne.

"Vi vil samle de her antenneforeninger, som har YouSee som leverandør, og foreslå dem, at vi alle opsiger vores leveringsaftaler med YouSee, så vi på den måde bliver stillet frit," siger Poul Juul til Computerworld.

Hans organisation, FDA, repræsenterer 326 brugerejede antenneforeninger, som har cirka 320.000 tilslutninger.

YouSee anker afgørelse

Sagen tog sin begyndelse sidste år, hvor IT- og Telestyrelsen vurderede, at TDC potentielt set kan undlade at opgradere det traditionelle telefonnet, kobbernettet, i de områder, hvor YouSee leverer internet. Samtidigt kan TDC forbedre kabelnettet i de samme områder.

På den måde kan internetforbindelser fra YouSee fremstå som mere attraktive produkter end eksempelvis en ADSL-forbindelse fra et konkurrerende teleselskab. Derfor fandt IT- og Telestyrelsen det nødvendigt, at andre teleselskaber også skulle have muligheden for at levere internetforbindelser via kabelnettet.

Styrelsen nåede frem til den konklusion i en afgørelse i december sidste år, men TDC valgte at anke dele af afgørelsen til Teleklagenævnet.

Selskabet er i tvivl om, hvorvidt afgørelsen også vil omfatte de foreningsejede antennenet, som TDC kun leverer tjenester til, men som teleselskabet ikke ejer.

Poul Juul fra FDA mener, at de selvstændige antenneforeninger ikke er omfattet af reguleringen.

"Vi fastholder, at det er vores net, og vi har ikke en størrelse, der gør, at vi skal omfattes af nogen offentlig regulering," siger Poul Juul.

Vil undersøge andre tilbud

Poul Juul fortæller, at han i næste uge skal til møde i IT- og Telestyrelsen for at få spørgsmålet afklaret. Samtidig fremhæver han, at opsigelsesvarslet med YouSee som leverandør er ni måneder.

"Da det vil tage 18 til 24 måneder overhovedet at gøre denne her ordning (åbning af kabelnet for andre udbydere, red.) klar, så har vi sådan set ikke nogen hast. Vi kan starte forfra med YouSee eller eventuelt andre leverandører og sige, 'hvad kan I levere og så videre', og det kunne være, at der var nogle, som ville foretrække en anden leverandør," fortæller han.

Poul Juul peger på, at det muligvis kan "skabe noget spændende konkurrence," med flere leverandører i nettet, men det skaber også nogle udfordringer.

"Men det er noget, som antenneforeningen selv skal afgøre, fordi på en eller anden måde medfører det (flere udbydere, red.) en begrænsning af, hvad nettet i øvrigt kan bruges til, for det lægger beslag på noget af nettes kapacitet, og netressourcerne er jo begrænsede," siger landsformanden fra FDA.

Telenor, der allerede er internetudbyder i TDC's kobber- og fibernet, har udtrykt interesse for at levere internettjenester i YouSee-kabelnettet.

YouSee ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere sagen nærmere. Teleklagenævnet, der skal behandle sagen, har næste møde 26. april, og derfor kommer der tidligst en afklaring den dato.

I dag har YouSee har 1,2 millioner kunder med kabel-tv, og cirka halvdelen af disse er at finde i de privatejede antenneforeninger, hvor TDC leverer tjenester. Fordelingen af YouSee-bredbåndskunder skulle også være omkring fifty-fifty fordelt i de to typer af net, oplyser YouSee.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere