Artikel top billede

Danmark var et attraktivt marked for it-kriminalitet, og angrebene blev i stigende grad målrettet de danske borgere og organisationer, lyder det fra DK CERT's leder, Shehzad Ahmad.

Her er de største it-trusler - er du ordentligt sikret?

En eksplosion i en bestemt type angreb udgjorde den største trussel mod borgere og organisationer i 2009, lyder det fra DK-Cert. Se her, hvad det er. Og hvad du kan gøre.

DK CERT har offentliggjort Trendrapport 2009, der er beskriver it-sikkerheden i Danmark anno 2009.

En af de tendenser, der er fokuseret på i rapporten, er at den største trussel mod borgere og organisationer i 2009, var en eksplosiv stigning af mere avanceret og målrettet malware, som blev distribueret fra sociale netværkstjenester og stadig flere sårbare legale web-applikationer.

Netsikker nu

Med baggrund i rapportens indhold giver DK CERT en række anbefalinger til, hvordan vi kan forøge it-sikkerheden, både på hjemmefronten og i virksomhederne.

"Vi mener, at både lovgiverne, organisationerne og den enkelte borger skal tage medansvar for denne proces, og håber derfor, at vi kan være med til at skabe de nødvendige diskussioner," lyder det i rapporten, der har stor fokus på de sociale medier.

"Vi tror nemlig, at de sociale netværkstjenester i fremtiden vil give anledning til flere hændelser vedrørende brud på ophavsretten og privatlivets fred, samt være en væsentlig kilde til identitetstyverier og spredning af malware."

Til virksomhederne siger DK CERT, at "det er den it-ansvarliges ansvar at holde de ansattes computere i en sådan forfatning, at de kan varetage deres job. Det betyder, at der bør implementeres procedurer, der sikrer, at alle arbejdsstationer skal holdes opdaterede og sikre."

Til private brugere er der samlet 10 gode råd, som også bliver benyttet i kampagnen Netsikker nu.

Trendrapport 2009 kan læses her.

Se de 10 væsentligste tendenser indenfor it-kriminalitet

I listeform ser DK CERT's væsentligste tendenser for 2009, når det drejer sig om it-kriminalitet, således ud:

1. Danmark var et attraktivt marked for it-kriminalitet, og angrebene blev i stigende grad målrettet de danske borgere og organisationer.

2. Sårbare legale websider, som brugerne ellers har tillid til, var den væsentligste kilde til distribution af malware.

3. Antallet af ny malware eksploderede. Flere varianter besad evnen at opdatere sig selv.

4. Stigende udnyttelse af sårbarheder i tredjepartsbrowser-komponenter som Flash, Adobe Reader og QuickTime.

5. Flere sårbarheder blev udnyttet, inden de blev offentliggjort, eller inden der kom rettelser.

6. Sammensmeltning eller overlap af begreber som orme, trojanske heste, botnet-programmer med mere, der i mange tilfælde besidder samme egenskaber.

7. Opdeling i få, meget store botnet og mange små, men til gengæld meget specialiserede og målrettede botnet.

8. Phishing-sider blev i stigende grad hostet i botnet med fast-flux egenskaber, hvor levetiden er længere.

9. Malware målrettet sociale netværkstjenester og applikationer på disse.

10. Udbredelsen af Apples iPhone medførte målrettede angreb på de brugere, som havde fjernet de medfødte begrænsninger i telefonen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere