Artikel top billede

Erik Bonnerup (tv) var formand for Højhastighedskomiteen, som blev nedsat af nu forhenværende videnskabsminister Helge Sander (V). (Foto: Fotograf Søren HyttingRavnsborggade 19 Bagh 12200 København KMail·fotograf@hytting.dkMobil +45 2093 0513 / Søren Hytting)

Nyt regeringsprogram skuffer højhastighedsformand

Regeringens ny arbejdsprogram indeholder alt for lidt om de muligheder, som teknologien giver os. Det mener formanden for Højhastighedskomiteen, Erik Bonnerup.

Tirsdag rykkede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) voldsomt rundt på pladserne i sin VK-regering.

Og onsdag præsenterede statsministeren sit arbejdsprogram med 10 mål, som skal sikre et stærkt Danmark i år 2020.

Det var et arbejdsprogram, hvor hverken it, tele eller teknologi indgik i de 10 overordnede mål.

Dog indgik "Offentlig digitalisering" og "Anvendt borgernær teknologi" som underpunkter i det 10. og sidste mål:

"Den offentlige sektor skal være blandt de mest effektive og mindst bureaukratiske i verden," skriver regeringen.

Erik Bonnerup, der var formand for Højhastighedskomiteen, undrer sig over, at læsere af det ny regeringsgrundlag skal ned i underpunkter, før teknologi dukker op.

"Jeg er overrasket over, at man ikke på et mere generelt plan forholder sig til den teknologiske udvikling og det behov, der er for at udnytte den. Der er næsten ikke et punkt, hvor teknologien ikke spiller en rolle," siger Erik Bonnerup til Computerworld.

Bonnerup: Teknologi spiller vigtig rolle
Højhastighedskomiteen afleverede i sidste måned sin rapport, der kom med en lang række forslag til, hvordan det offentlige kunne spare penge ved at bruge mere teknologi, samtidig med at det også var en fordel for borgeren.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at det koster det offentlige op til 60 gange så meget at betjene en personlig frem for en elektronisk henvendelse.

"Vi skal konkurrere med lande, der satser meget på ny teknologi; blandt andet anvendelsen af bredbånd. Vi skal have et bedre sundhedsvæsen, vi skal have bedre uddannelser, mindre forurening, og vi skal have bragt orden i samfundsøkonomien, og på alle de områder spiller ny teknologi en vigtig rolle," fortæller Erik Bonnerup.

Det var den nu forhenværende videnskabsminister, Helge Sander (V), der sidste år nedsatte komiteen. Men komiteen understregede i sidste måned, at rapporten burde ligge på statsministerens frem for videnskabsministerens bord, fordi forslagene lå under en bred palet af ministerierne.

Efterlyser nytænkning

Komiteen er i dag opløst, men dens anbefalinger er i høring frem til 5. marts. Erik Bonnerup havde gerne set, at regeringen allerede nu havde hentet inspiration i komiteens rapport, for der er meget at hente for de samme eller færre penge, mener han.

"Jeg savner også i den politiske debat, at man får gjort op med det dogme, at besparelser og nul-vækst er det samme som serviceforringelser. Teknologien kan mange steder give både serviceforbedringer og besparelser på samme tid," siger Erik Bonnerup.

Netbanken er ifølge ham det måske bedste eksempel.

"Et helt banalt eksempel er netbanken, som giver folk mulighed for at gå i banken, når det passer dem, samtidig med at bankerne kan have færre filialer og medarbejdere. Det havde ikke været muligt at nedlægge alle de filialer, hvis man stadig skulle hen i banken hver gang," siger han.

Højhastighedskomiteen, der afleverede en rapport på 66 sider eksklusive bilag, er ikke nævnt med et ord i det ny regeringsprogram, som bærer titlen "Danmark 2020".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere