Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Vi skal have cheferhunden tilbage i ledelsen

Klumme: Krisen har givet os et utilsløret syn på chefernes formåen og lederskab i hårde tider. Tiden er moden til at sige farvel til hvalpen og dræberhunden. Og velkommen tilbage til cheferhunden.

Nu er det tid til at bekende (hunde)kulør. Alt for længe - faktisk lige siden krisen satte ind - har en større flok af cheferne gøet desperat af medarbejdere, rendt rundt i ring efter deres egen hale og pebet over den manglende 'topping' på Pedigree'en.

Tro ikke, at bare fordi det så småt lysner, og tiderne ikke ser så onde ud mere, at I kan læne jer tilbage i kurven og fortsætte jeres gøen og gøren, som om intet var hændt.

Tiden er nemlig moden til at sige farvel til de chefer, der ikke formår at håndtere opgaven som chef, og velkommen tilbage til den intelligente, adrætte, opmærksomme, pålidelige og loyale chef, der elsker sine medarbejdere, motion og en god udfordring.

Det betyder imidlertid, at I - som chefer - skal kigge jer selv i spejlet i aften før den obligatoriske aftentur rundt i kvarteret. I skal kigge grundigt, og ligner I ikke en cheferhund, skal der gøres noget ved det hurtigere, end I kan sige "go' vovse".

Er du en af hvalpene, så er der egentligt ikke så lang vej op. Hvalpechefen er karakteriseret ved at gå rundt om sig selv og tage forhastede og panikagtige beslutninger båret af manglen på viden og erfaring.

Du går ulasteligt klædt (det er sikkert mor, det stryger skjorterne), men har ikke poten i jorden, hvad angår chefrollen og medarbejderpleje. Troen på at medarbejderne plejes bedst ved at være 'best buddies' og snakke om de vilde våde weekendture - når medarbejderne er over 25 år og ikke ser Paradise Hotel -
duer ikke.

Du bliver nødt til at tage din chefrolle og medarbejderne alvorligt og være opmærksom på, at medarbejdernes behov med stor sandsynlighed er langt fra dine. Find desuden en mere erfaren chef at sparre med og få etableret et netværk uden for virksomheden.

Stram halsbåndet og se dig selv i spejlet

Er du derimod en af dræberhundene, er det straks værre. Du er programmeret til at gå amok over den mindste ting, tage irrationelle beslutninger og bide dig fast indtil dine fjender (som er over det hele) går ned med stress eller af mobning.

Du kan som oftest spottes på gangene med et ondt blik i øjnene og med hurtige skridt på vej hen til næste offer. Det er dræberhunden, der fyrer sine medarbejdere via sms eller mail og griner af de resterende medarbejdere bag deres ryg.

Du behøver ikke være hjertevenner med dine medarbejdere, men du skal ikke betragte dem som dine fjender, der er ved at ødelægge dit liv. Du bliver nødt til at slappe af. Helt af. Der er intet arbejde, der er så vigtigt, at du kan retfærdiggøre irrationelle og voldsomme handlinger.

Tæl til 10 næste gang, du er ved at miste hovedet, og slip derefter grebet. Prøv også at tilmelde dig et par kurser, så du får fornemmelsen af, at dræberhundstilgangen er umoderne.

Det vigtigste - om du er en hvalp eller en dræberhund - er at stramme halsbåndet og se dig selv i øjnene. Hvad kan du lave om på ved dig selv? Hvordan kan du blive til en cheferhund?

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA Consulting Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere