Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

McKinsey: Regionerne har ansvaret for fejl i data

Det er regionernes ansvar, at dataene i en kritisk rapport om sundheds-it er i orden, mener McKinsey, som dermed afviser at have sløset med rapportens datagrundlag.

En ny rapport om sundheds-it udarbejdet af konsulenthuset McKinsey & Company vækker utilfredshed i regionerne. De mener, at datamaterialet i rapporten ikke er i orden.

I et svar fra McKinsey indsendt til Finansministeriet gør McKinsey det dog klart, hvem der bærer skylden, hvis dataene er fejlfyldte.

"Det skal desuden fremhæves, at det grundlæggende er regionernes ansvar at sikre, at egne data er korrekte," skriver McKinsey i et afsnit om kvalitetssikring af data.

Rapporten fra McKinsey konkluderer, at regionerne kan spare op mod en halv milliard kroner, hvis de formår at effektivisere deres sundheds-it.

Regioner: Fejl kunne være undgået
Ifølge regionerne er rapporten baseret på et datamateriale, der aldrig gennemgik en lovet valideringsproces i september sidste år, lyder det fra flere regioner.

"En række misforståelser og fejl i datagrundlaget kunne være rettet op, hvis et sådant fælles review havde fundet sted," skriver Region Sjælland i sin kommentar til rapporten.

Regionerne havde dog frem til 25. september sidste år til at validere deres data, skriver McKinsey i en kommentar til regionernes høringssvar. McKinsey henviser til, at der i perioden 13. maj til 25. september blev afholdt 38 møder via telefon, videokonferencer eller ved personligt fremmøde.

Møderne varede i gennemsnit mere end halvanden time, og derudover havde McKinsey et "betydeligt antal" telefonsamtaler samt e-mail-besvarelser, argumenterer McKinsey videre. På de nævnte møder har McKinsey gennemgået en del af datamaterialet med regionerne, står der i svaret fra McKinsey.

"Samlet set er det derfor vurderingen, at der har været rig lejlighed til at gennemføre en krydsvalidering, hvilket er søgt faciliteret blandt andet gennem bilaterale drøftelser og sammenstilling af regionernes datapunkter, jf. f.eks. statusoversigt udsendt til regionerne og diskuteret på telefonmøde d. 23. september," svarer McKinsey og tilføjer:

"Det skal desuden fremhæves, at det grundlæggende er regionernes ansvar at sikre, at egne data er korrekte."

McKinsey: Potentialet er endnu større

Region Midtjylland, der ifølge rapporten har de højeste udgifter til sundheds-it, har siden det første udkast til rapporten påpeget, at regionen har foretaget en fejlberegning.

Udgifter til applikationsvedligehold og -udvikling udgør 40 millioner kroner, men ved en fejl indberettede regionen tallet tre gange, så beløbet blev 120 i stedet for 40 millioner kroner.

Den fejl korrigerede McKinsey ikke for i den endelige rapport, der blev afsluttet 5. januar.

"Vi har ikke mulighed for at vurdere, om de reviderede indberetninger er mere korrekte end de oprindelige, hvorfor der ikke er foretaget korrektioner i forhold hertil," forklarer McKinsey.

Konsulentvirksomheden skriver videre, at "fejlindberetninger har selvsagt indvirkning på effektiviseringspotentialet". Region Midtjylland sendte 2. december et brev til McKinsey med opdaterede tal, hvor de 40 millioner kroner til applikationsvedligehold og -udvikling nu kun fremgår én gang.

150 millioner kroner mere at hente

På baggrund af Region Midtjyllands tal foretog McKinsey en ny beregning, som ikke indgår i den endelige rapport, og her når konsulenterne frem til, at det samlede effektiviseringspotentiale i virkeligheden kan være 150 millioner kroner højere.

"Årsagen hertil er blandt andet, at der i det oprindeligt estimerede effektiviseringspotentiale er udeladt visse datapunkter, da datakvaliteten blev vurderet for tvivlsom. Dette er ikke gjort ved genberegning af det nye potentiale, idet tallene fremhæves som mere valide, hvorfor det antages, at det ikke er nødvendigt at udelade visse datapunkter," skriver McKinsey.

I svaret fra McKinsey gennemgår konsulentfirmaet også sammenhængen mellem udgifter og kvalitet, benchmarking, anbefalinger og konklusioner, metodevalg, investeringer og til sidst enkeltspørgsmål til data og konklusioner.

Computerworld er kommet i besiddelse af rapporten samt svarene efter at have søgt om aktindsigt hos Finansministeriet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere