Artikel top billede

Knud Erik Christensen er direktør for økonomi, management og planlægning hos Cowi. Foto: Jens Nielsen/Cowi

Skolernes test-system fortsat ubrugeligt

De danske skoleelever kan nyde fredagen uden at skulle testes. Cowi-direktør kæmper fortsat for at få rettet fejlene i det nationale test-system, men kan endnu ikke fortælle, hvornår det fungerer igen.

Systemet bag de nationale skole-test er fortsat brudt ned.

Allerede i starten af ugen valgte Skolestyrelsen at aflyse testene, fordi eleverne oplevede alt for lange svartider.

Systemleverandøren, Cowi, kunne ikke komme nærmere ind på fejlen onsdag, og heller ikke i dag er direktør Knud Erik Christensen klar til at komme med en nærmere forklaring over for Computerworld.

"Vi føler, at vi er kommet rigtig langt med identifikationen af problemet, men vi vil ikke fortælle om det til andre, før vi har fortalt det til vores kunde," forklarer han.

Knud Erik Christensen oplyser, at han senere i dag skal til møde hos Skolestyrelsen for at berette om de nyeste oplysninger.

Betyder det så, at der ikke er noget, der tyder på, at systemet er på vej op igen?

"Ikke i dag."

Men kan oplyse Skolestyrelsen en konkret dag, hvor det kan komme op at køre igen?

"Du ved, at vi med alt it skal være sikre på, at det kører ordentligt, før vi kan være trygge. Men vi har fået skabt rammerne, så vi kan sige, at vi er trygge, når vi har rettet vores fejl."

Men er systemet oppe igen i næste uge?

"Ja, det forventer jeg."

Belastnings-tester systemet

Aflysningen af skole-testene rammer omkring 15.000 skolelever om dagen, der må se deres planlagte prøver blive udskudt.

Skolestyrelsen har i dag lagt en besked på styrelsens hjemmeside, hvor man oplyser, at de tekniske problemer med afviklingen af de nationale test endnu ikke er løst.

"Skolestyrelsens leverandør, Cowi A/S, gennemfører i øjeblikket en belastningstest, som har til formål at genskabe problemet med de lange svartider, eleverne oplevede mandag og tirsdag i denne uge. Belastningstesten er nødvendig for at kunne lokalisere fejlene og efterfølgende fjerne dem."

"Først når Skolestyrelsen har en meget høj grad af sikkerhed for, at svartiderne er nedbragt, igangsættes testene igen."

Knud Erik Christensen, burde I ikke have foretaget den belastningstest, inden systemet brød ned?

"Jo, og det har vi også, men hvis du vil ned i detaljerne, bliver vi nødt til at vente, for det er klart, at vi har noget nyt at fortælle Skolestyrelsen?"

Så I har fundet ud af, at der ligger mere i det, end at der er tale om en stor belastning på systemet?

"Der er ikke nogen stor belastning af brugere, for der er jo de brugere, vi forventede."

Så der er andre fejl, end det at der er mange på systemet?

"Det er klart."

Hvor lang snor får Cowi

Det er ikke første gang, at der har været problemer med de digitale test i Folkeskolen.

I sommer erkendte systemleverandøren Cowi, at det var muligt at snyde med besvarelserne i folkeskolens digitale afgangsprøver.

Sidste sommer floppede den digitale generalprøve, og for to år siden ramlede det hele sammen for hundredvis af elever, der sad midt i eksamen.

Cowi, der står i spidsen for test-systemet, som også VIA, @ventures og CSC har været med til at udvikle, blev i maj 2009 opkrævet en bod på 15.000 kroner om dagen, fordi systemet ikke fungerede i overensstemmelse med kontrakten med Skolestyrelsen.

Det har foreløbig kostet over 100 millioner kroner at udvikle de nationale test.

Tidligere på ugen sagde Skolestyrelsens direktør, Martin Isenbecker, til Computerworld, at man endnu ikke har taget stilling til, om de nuværende problemer skal have konsekvenser for Cowi.

"Lige nu fokuserer vi udelukkende på at få systemet til at fungere, og så tager vi det andet i næste omgang," sagde han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere