"Jeg synes godt, at man kan forlange af en departementschef, kommunaldirektør eller regionsdirektør, at de har en indsigt i de overordnede problemer og muligheder, der ligger i teknologien," siger Erik Bonnerup. Foto: Torben Klint

Bonnerup: Embedsfolkene er en teknologi-barriere

Formanden for den nu opløste Højhastighedskomité giver politikere og især embedsfolk en opsang, fordi de hver især svigter deres ansvar for at digitalisere den offentlige sektor.

Det er onsdag den 4. april 2001. I et aflangt lokale sidder en flok journalister og lytter, mens en pensioneret Danica-direktør præsenterer resultatet af mere end et års arbejde. Han er formand en gruppe, som nu er klar med en rapport. Det er en rapport, som peger på, hvorfor store offentlige it-systemer løber løbsk.

Manden i centrum er Erik Bonnerup, og gruppen bærer titlen Bonnerup-udvalget. På et pressemøde på femte sal i Teknologirådets bygning i det indre København forklarer han blandt andet, at offentlige it-projekter kører af sporet, hvis styringen af projektet er forankret hos andre end ledelsen.

Det var dengang.

I dag, knap 10 år senere, ser Erik Bonnerup tilbage på et årti, hvor Danmark gennemlevede en digital revolution. Stadig flere borgertjenester bliver digitale.

Den samme dybe tallerken
Men er det godt nok, hvad der er sket siden dengang?

"Det er skuffende, at der ikke er sket mere siden. Hvis man skal starte et sted, så ligger ansvaret hos den daglige ledelse i form af embedsapparatet, og så bærer politikerne et ansvar, fordi de har ladet sig koste rundt med i manegen," fortæller Erik Bonnerup.

Dermed langer han ud efter det embedsapparat, som han selv var en del af frem til først i 80'erne, da han forlod sin post som departementschef i Finansministeriet. Ifølge Erik Bonnerup mangler der i administrationen en vilje til at lære af andre.

"I den offentlige sektor har man den store fordel, at man ikke skal konkurrere med hinanden, og derfor bliver det lidt ubegribeligt, at man ikke trækker på hinandens erfaringer. Man starter med at opfinde den samme dybe tallerken en gang til," siger han.

Det er en kritik, som han rejste i 2001, men han hev den frem igen for nylig, da han stod i spidsen for Højhastighedskomiteen, som den nu forhenværende videnskabsminister nedsatte sidste år.

Erik Bonnerup fremhæver blandt andet de elektroniske patientjournaler (EPJ) som et eksempel på, at her kunne regionerne være bedre til at trække på hinanden. De kunne som udgangspunkt have fælles grundmoduler, påpeger han. For nylig konkluderede en rapport fra McKinsey & Company udarbejdet for Finansministeriet, at flere regioner bør skære kraftigt ned i antallet af it-systemer, fordi det er dyrt at have flere sideløbende platforme.

"Det er selvskabte plager, vi ser i dag. Regionerne sidder med 117 forskellige systemer, og det var det, vi advarede imod dengang," siger Erik Bonnerup og henviser til Bonnerup-rapporten.

Lær af bankerne
Dengang anbefalede Bonnerup-udvalget, at det offentlige skulle blive bedre til at samarbejde - også i de daværende amter.

Han refererer videre til en snart 10 år gammel episode, hvor han diskuterede it-systemerne i sundhedsvæsenet med en person i et ministerium. Personen pointerede over for Erik Bonnerup, at sygehusene altid senere kunne koble it-systemerne sammen.

"Til det svarede jeg, at han burde prøve at spørge Nordea, hvilke kvaler banken har haft med det, hvorefter han svarede, at jeg måtte vide, at der er forskel på banker og hospitaler. Ja, det var jeg da godt klar over, men er der forskel på deres it-problemer, spurgte jeg."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.