Artikel top billede

Offentlige it-leverandører mistænkt for skattefusk

To navngivne it-giganter og leverandører af offentlige it-løsninger i Danmark bliver hængt ud med mistænkeligt lave skattebetalinger af Enhedslisten, der ønsker stram skattekontrol med selskaberne.

Politiker Frank Aaen fra Enhedslisten har på hjemmesiden Multinasserne hængt IBM og Fujitsu ud sammen med en række andre multinationale selskaber for at have snydt på vægten, når det kommer til at have betalt skat i i Danmark igennem en række år.

"It-virksomhederne Fujitsu A/S og IBM betaler ikke skat i Danmark. Men selv modtager de masser af skattekroner som leverandører af computere og driftsløsninger til det offentlige Danmark," hedder det i en pressemeddelelse fra Frank Aaen.

Flere års Fujitsu-unddragelse

Ifølge Frank Aaens undersøgelse har Fujitsu unddraget sig skattebetalinger de seneste 10 år, hvor selskabet samtidig også har stået som en af de største leverandører til det offentlige Danmark.

"Fujitsu har årligt en omsætning i Danmark, der typisk er omkring en milliard (kroner, red.) - med det offentlige som en af de store kunder - men de betaler ikke skat, i hvert fald ikke af betydning," skriver Frank Aaen om Fujitsu Technology Solutions skatteregnskaber.

"Den manglende skattebetaling er erkendt i et brev til os, 1/3 2007, hvor Fujitsu-Siemens skriver, at de har haft en ubetydelig skattebetaling siden 2000," skriver Frank Aaen, som fastslår, at Fujitsu endnu ikke har meldt tilbage på Enhedslistens seneste henvendelse vedrørende selskabets skattebetaling.

IBM uden skat i tre år

Når pilen peger på et af verdens ældste og største it-selskaber, IBM, så drejer den påståede skatteunddragelse sig om tre år med nul kroner i betaling ifølge Frank Aaen.

Han undrer sig over, at et så stort selskab med et hav af offentlige kontrakter har haft negative resultater i fire år.

Selskabet har opgivet negative resultater med et tilgodehavende på 98 millioner kroner i 2008, 104 millioner kroner i 2007 og 84 millioner kroner i 2006.

"Det betyder, at selskabet mener at have flere millioner kroner til gode, og det har derfor heller ikke betalt skat," forklarer Frank Aaen omkring IBM's flerårige underskud.

Skatteminister indkaldt til samråd

Udover IBM og Fujitsu har Frank Aaen rettet skattekikkerten mod norske El-giganten, amerikanske Kraft Foods, Nestlé, Tupperware, kuwaitiske Q8, britiske Unilever og Malaco/L.E.A.F.

"Jeg påstår ikke, at nogen har begået noget ulovligt. Jeg synes bare, at med selskabernes store omsætning, er det mærkeligt, at de ikke har betalt skat i flere år," forklarer Frank Aaen til Computerworld.

De økonomiske vismænd har vurderet, at Danmark går glip af skatteindtægter på mellem syv og 14 milliarder kroner på grund af kunstigt høje handelspriser mellem internationale selskaber (de såkaldte transfer prices).

Frank Aaen oplyser til Computerworld, at han derfor med baggrund i sin egen undersøgelse har indkaldt skatteminister Troels Lund Poulsen (V) til et samråd i skatteudvalget.

Foreslår klapjagt

For at komme eventuelt skattesnyderi til livs foreslår Frank Aaen selv, at Skat får tilført flere ressourcer i form af 100 ekstra skatterevisorer, der kan kulegrave de store selskabers skatteregnskaber.

Dertil skal lovgivningen laves om, således at selskabernes revision også omfatter de priser, selskaberne betaler, når de handler med egne selskaber i andre lande - altså de såkaldt transfer prices.

Frank Aaen foreslår derudover oprettelsen af en hjemmeside på skat.dk, så borgerne kan følge med i, hvilke selskaber, der ikke betaler skat.

"Øget offentlig indsigt vil lægge pres på selskaberne," forklarer han.

Og som rosinen i pølseenden skal kommunerne også kunne få adgang til skatteregnskaberne til deres leverandører, så de på baggrund af oplysningerne kan fravælge en nuværende leverandør.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere