Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Offentligt ansatte dropper de dyre it-systemer

Dokumenthåndterings-systemerne i det offentlige er et registreringshelvede, derfor fravælger de ansatte ofte de systemer, som den offentlige sektor har investeret store summer i.

Gennem det sidste årti har det offentlige postet enorme summer i elektroniske systemer til dokumenthåndtering og sagsbehandling (ESDH).

Men ifølge it-konsulentvirksomheden Devoteam kniber det stadig med at få systemerne til at virke optimalt.

Det fortæller Per Andreasen, der er projektchef med særlig fokus på implementering af dokumenthåndtering i den offentlige sektor hos Devoteam.

"Det offentlige har investeret i mange dyre systemer til dokument-håndtering, men det er efterhånden på tide, at systemerne bliver bragt i anvendelse. Det er som om, at systemerne er blevet gemt hen i et hjørne og bliver brugt for lidt i arbejdsprocessen," siger Per Andreasen.

Han oplever ikke helt den samme problemstilling i det private erhvervsliv, hvor han fornemmer, at man er mere fokuseret på, at it-investeringerne skal give afkast.

Ansatte fravælger registreringshelvede

Per Andreasen mener, at mange af vanskelighederne kan spores tilbage til de mange registreringskrav, der findes i den offentlige sektor, hvor der er krav om, at beslutningerne skal kunne dokumenteres.

Eksempelvis hvis der bliver begæret aktindsigt i en sag, eller hvis sagen efterfølgende skal overdrages til Statens Arkiver.

De mange registreringer er forstyrrende for de offentligt ansattes arbejdsgange, og risikoen er derfor, at de ansatte helt fravælger at bruge dokumenthåndterings-systemerne.

"Nogle gange udvikler det sig til et sandt registreringshelvede i det offentlige, fordi man har valgt at stille så mange krav om registrering og gjort det alt for besværligt for de ansatte at bruge systemet. Så nogle ansatte vælger simpelthen systemet helt fra, fordi det er for besværligt at arbejde med," siger han.

Derfor oplever han ofte, at de ansatte har dokumenterne til at flyde rundt i systemerne.

"Før i tiden havde man et stort rod, fordi man arbejdede med både et papirarkiv og et digitalt arkiv. I dag har man et rod, fordi de digtale dokumenter flyder rundt og både ligger i mail-indbakken, på fil-serveren og i dokumenthåndterings-systemet, og det betyder, at det er svært at skabe et overblik over de digitale dokumenter. Det er jo paradoksalt, fordi det var det, man gerne skulle væk fra med de digitale systemer," siger Per Andreasen.

Derfor bør det offentlige enten forsøge at drosle ned på registreringskravene eller indfører nogle automatiseringsprocesser, der gør systemerne lettere at bruge for de offentligt ansatte, mener han.

Dårlig ledelse

Men han mener også, at en del af problemerne skyldes, at man har købt de forkerte systemer eller ikke har sat dem godt nok op. Desuden er det hans indtryk, at nogle af lederne i det offentlige har været for dårlige til at få integreret systemerne i de daglige arbejdsgange.

"Det er et stort forandringsprojekt og har været en kæmpe ledelsesmæssig udfordring, som man måske ikke har haft nok fokus på," forklarer Per Andreasen.

Han har især oplevet, at problemerne opstår, når dokumenthåndterings-systemerne vender op og ned på arbejdsgangene i det offentlige.

De nye systemer har blandt andet betydet, at en del arbejdsopgaver bliver flyttet fra en sekretær, der tidligere har stået for journaliseringsarbejdet og ud til den enkelte sagsbehandler, der nu selv skal registrere og arkivere dokumenterne digitalt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere