Artikel top billede

Regler mod udbudsfusk syltet i årevis

Omgåelse af udbudsreglerne har kostet millioner af skattekroner. Læs om den ny strammere udbudslov, der omsider er på trapperne.

En ny strammere lov med udbudsfusk er blevet syltet, samtidig med at kommuner har indgået den ene ulovlige kontrakt efter den anden.

Til sommer træder en ny lov i kraft, der gør det muligt at straffe kommuner og andre offentlige instanser, der undlader at afholde udbud.

Men loven, der er implementeringen af et EU-direktiv helt tilbage fra 2007, er blevet forsinket i årevis.

Ifølge reglerne skulle direktivet været indført allersenest i 2009, men er blevet udskudt, fordi det viste sig kompliceret at tilpasse det eksisterende danske klagesystem.

I de sidste år har der ellers været gevaldigt behov for de nye regler, der giver mulighed for bøder på op til ti millioner kroner og at ophæve ulovlige kontrakter.

Konkurrenter står tilbage med lang næse

Computerworld har afsløret, hvordan op imod hver tredje kommune har undladt at gå i udbud og valgt KMD.

Efterfølgende har ti kommuner blankt erkendt, at de fejlede og skulle være gået i udbud. I dag nægter de alle at opsige deres ulovlige kontrakter.

Tilbage står KMD-konkurrenter med en lang næse.

Eksperter vurderer, at op imod to milliarder kroner er blevet unddraget udbud og op imod 200 millioner skattekroner derved er gået tabt.

Men de mange lovbrud lader ikke til at få konsekvenser, selvom Konkurrencestyrelsen kommer med en redegørelse i løbet af foråret.

For hverken styrelsen, der i øvrigt droppede at undersøge en af sagerne fra 2007, eller Klagenævn for Udbud har i dag mulighed for at gøre noget ved lovbrudene.

Kommunerne kunne således frit sjofle med udbudsreglerne.

Læs oppositionen og den ansvarlige ministers reaktion senere på Computerworld.dk

Åbningskrivelse om loven

Åbningsskrivelse nr. 2010/0055 vedr. manglende gennemførelse i national ret af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/66/EF af 11. december 2007 om ændring af Rådets direktiv 89/665/EØF og 92/13/EØF for så vidt angår forbedring af effektiviteten af klageprocedurerne i forbindelse med indgåelse af offentlige kontrakter.

Fristen for gennemførelse af direktivet i dansk ret var den 20. december 2009. Direktivet vil blive gennemført i lov om håndhævelse af udbuds-reglerne m.v.

Lovforslaget er 1. behandlet i Folketinget og forventes at blive vedtaget i maj måned 2010. Loven træder i kraft den 1. juli 2010.

Forsinkelsen med implementeringen i dansk ret skyldes, at det har taget længere tid end forventet at finde den mest hensigtsmæssige implementering af de nye skærpede sanktioner i forhold til det eksisterende danskeklagesystem på udbudsområdet.

Arbejdet har bl.a. været kompliceret afat der skulle tages højde for, at den danske klageinstans for udbudssager,der er et administrativt organ, ikke kan pålægge alle typer ordregivere desanktioner, som direktivet dikterer, hvorfor der skulle tages højde for etsamarbejde mellem klageinstansen og domstolene.

Kommissionen vil blive underrettet, så snart loven træder i kraft den 1. juli 2010.

Kilde: Folketinget.dk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere