Artikel top billede

Foto: Søren Hytting. (Foto: Søren Hytting)

Det sagde udskældt minister om danskernes it-evner

På sidste uges samråd afviste videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), at 40 procent af danskere er it-analfabeter. Der bliver gjort nok for de it-svage, lød det fra ministeren.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) blev i sidste uge hevet i samråd af Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, for at svare på spørgsmål om danskernes it-kompetencer.

Yildiz Akdogan indkaldte til samrådet efter Højhastighedskomiteens rapport med henvisninger om, at it-svage står i vejen for Danmark som højhastighedsnation, og samtidig påpegede hun, at op mod 40 procent af danskerne har ringe it-kompetencer.

Dertil kommer, at Videnskabsministeriet selv sidste år gennemførte en undersøgelse med resultatet, at fire ud af 10 danskere er it-analfabeter.

Under samrådet, der strakte sig til en time frem for de planlagte tyve minutter, afviste Charlotte Sahl-Madsen flere gange, at der skulle være tale om 40 procent it-svage i Danmark.

Det fremgår af det uddrag fra samrådet, som Videnskabsministeriets nyudnævnte pressechef, Anders Frandsen, har sendt til Computerworld.

Af uddraget fremgår det også, at videnskabsministeren understregede, at der er flere projekter i støbeskeen til at bakke op omkring it-svage i samfundet, selv om it ikke skal tvinges ned i halsen på dem, der ikke ønsker det.

Yildiz Akdogan har over for Computerworld raset over, at videnskabsministerens initiativer til at få gang i it-læringen virker meget lidt konkrete.

Statistisk svar

De to kvinder duellerede på ord om danskernes it-kompetencer, og videnskabsministeren lagde ud med at påpege, at det er misvisende at sige, at helt op mod 40 procent af danskerne er it-analfabeter.

Det skete med henvisning til tal fra Danmarks Statistik, der viser, at:

• 86 procent af befolkningen har adgang til internet i hjemmet.
• Næsten tre ud af fire anvender internet dagligt eller næsten dagligt.
• 66 procent af danskerne har brugt netbank de seneste tre måneder.
• 64 procent har handlet på internettet inden for det seneste år.
• Sidste år var 3,1 millioner danskere på Skats hjemmeside for at se selvangivelsen.

For at komme problemer med it-analfabeter til livs vil ministeren styrke samarbejdet med industriens parter (DI/ITEK, Dansk Metal, 3F og HK/Privat) og holde en national konference om it-kompetencer med fokus på kompetencernes betydning.

"Når det så er sagt, så mener jeg, at det er vigtigt, at ingen borgere lades i stikken i takt med den øgede digitalisering af det offentlige. Lad mig slå helt fast, at borgerne med e2012-målene ikke tvinges til digital kommunikation med det offentlige," forklarede videnskabsministeren på samrådet.

Vil have afdækket it-kompetencerne

Hun understregede, at den digitale kommunikation blot bliver en rettighed for borgerne, som stadig vil kunne møde op i borgerservicecentret på kommunen, ringe til hospitalet eller sende et brev til statsforvaltningen i 2012.

It med stor betydning

Videnskabsministeren erkendte på samrådet, at danskernes it-færdigheder skal udvikles og styrkes med henblik på demokrati- og samfundsbetydningen samt ikke mindst på Danmarks innovationsevne.

"Der arbejdes allerede på en bred front for at forbedre befolkningens it-færdigheder. It-færdigheder grundlægges allerede i folkeskolen og videreudvikles i hele uddannelsessystemet. Desuden er der aftenskoleundervisning, øget digitalisering, forskning i nye it-læringsmetoder og meget andet," forklarede videnskabsministeren.

Hun understregede, at der samlet set anvendes "ganske mange" offentlige kroner på forbedre danskernes it-kompetencer - blandt andet Videnskabsministeriets egne initiativer som eksempelvisLæs mere-netværket og Til Tasterne.

It uden tvang

Charlotte Sahl-Madsen forklarede, at hun med initiativerne in mente ikke er så bekymret for danskernes muligheder for at benytte de digitale tilbud, som Yildiz Akdogan er.

Hun sagde, at lige nu vil hun opdatere Videnskabsministeriets måleapparat af danskernes digitale evner, it-barometret, og sætte yderligere ind mod manglende it-kompetencer, hvis der skulle være behov for det.

Opdateringen af it-barometret vil blandt andet kunne give videnskabsministeren nye oplysninger om danskere, der for eksempel bruger mobiltelefonen til avancerede tjenester, men som ikke bruger almindelige computere.

"Jeg vil dog gerne understrege, at vi jo ikke kan påtvinge befolkningen it-kompetencer. Der er også et element af eget ansvar eller egen lyst, som skal være til stede. Man skal altså have retten til at sige, at man ikke gider lære noget om it," lød det fra Charlotte Sahl-Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere