Artikel top billede

V-ordfører: Udbudsfusk bliver en gratis omgang

Der er ingen konsekvenser for de kommuner, der har brudt udbudsreglerne, konstaterer Venstres it-ordfører. Få forklaringen her.

Omkring hver tredje af landets kommuner har brudt udbudsreglerne ved at tegne kontrakter med KMD uden at afholde udbud. Og den manøvre slipper kommunerne for, uden det får konsekvenser.

Det konstaterer Venstre it-ordfører Michael Aastrup-Jensen, der har fået brev tilbage fra Indenrigsminister Bertel Haarder (V), der ikke mener, at det er en opgave for statsforvaltningerne at kulegrave.

I stedet har ministeren sendt sagen til Konkurrencestyrelsen, der i forvejen kigger på sagen. Men hverken Konkurrencestyrelsen eller Klagenævn for Udbud har i dag bemyndigelse til at ophæve kontrakter eller idømme bøder i tilfælde, hvor myndigheder imod reglerne har undladt at gå i udbud.

Dermed slipper kommunerne for tømmermænd efter deres ugerninger.

"Ja, det virker desværre lidt sådan, at det har været en "gratis" omgang for de mange kommuner at gøre som det passede dem," siger Michael Aastrup-Jensen.

It-ordføreren mente ellers, at det ville være oplagt at undersøge om embedsmændene i forbindelse med indgåelse af aftalerne også havde brudt forvaltningsloven og offentlighedsloven.

Gaver og forsvundne dokumenter

Siden er det kommet frem, at mange af embedsmænd har modtaget større gaver fra KMD, både før og efter de ulovlige kontrakter blev indgået. Ligesom dokumenter og mødereferater er pist forsvundet, og oplysninger gemt af vejen.

10 kommuner har allerede nu erkendt, at de brød udbudsreglerne og burde være gået i udbud, men ingen af disse har tænkt sig at ophæve det ulovlige kontrakter og gå i udbud.

Begrundelsen er, at det vil koste skatteborgerne yderligere tab, da der måske skal betales bod til KMD for kontraktbrud og bruges penge på ny implementering.

I forvejen har eksperter vurdereret, at 200 millioner skattekroner er gået tabt, fordi ordrerne aldrig er blevet konkurrenceudsat.

Vågnet op

Michael Aastrup-Jensen håber dog, at kommunerne er vågnet op, så det ikke vil ske fremover.

"Jeg er heldigvis også af den opfattelse, at det har været et stort "wake up call" for alle landets kommuner, så vi skulle helst ikke se en lignende situation igen," siger han.

"Hvis det sker, så er der alligevel kommet så meget politisk fokus på det, at så tror jeg, at der vil være flertal i Folketinget for lovændring eller lignende i forhold til kommunerne," siger han.

Regeringen er allerede på vej med en ny lov, der træder i kraft til juni, der giver mulighed for at ophæve kontrakter, som er indgået uden om udbud og idømme bøder på op til 10 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere