Foto: Kim Stensdal

Sådan fungerer Danmarks største datacenter

Reportage: Kom med ned i den topsikrede kælder i Danmarks største datacenter og se, hvordan man håndterer de samfundskritiske data.

Se også galleriet: Sådan ser der ud i IBM's topsikrede datacenter

Set udefra ligner IBM's datacenter i Brøndby alt andet end det digitale knudepunkt, der er tale om.

Bygningen, der oprindeligt tilhørte DM Data men blev overtaget af IBM i forbindelse med opkøbet i 2004, fremstår med de gule mursten og glas-partierne som en diskret kontorbygning.

Bag den anonyme facade, er man dog ikke i tvivl om, at der er tale om en bygning med en særlig betydning. Alt det interessante er bare placeret under jorden.

Et ekstremt kritisk sted
Med virksomheder som Carlsberg, Danske Bank og A.P. Møller Mærsk samt en stor del af det offentlige Danmark blandt kunderne er Copenhagen Campus, som datacentret kaldes, et ekstremt kritisk sted i det digitale Danmark og derfor også sikret som et andet Fort Knox.

Computerworld har som det første danske medie fået adgang til Brøndby-datacentret, der ligger ud til den trafikerede Roskildevej, der skærer sig gennem den vestlige del af hovedstaden.

Få har adgang
Denne del af datacentret udgør dog kun en tredjedel af Copenhagen Campus' alt 9.000 kvadratmeter. De to øvrige datacentre er placeret i Ejby og Ballerup, og det hele er forbundet med IBM's eget fibernetværk, så det kører som et og samme datacenter.

"Det er kun et begrænset antal mennesker, der har adgang til maskinstuerne, folk som har behov for at komme der. Og adgangen er koblet med, at man har et ærinde, så vi har styr på, hvem der kommer der, og hvad de har lavet," forklarer Christina P. Rudolph, da hun og en række andre IBM-ledere fører Computerworlds udsendte ned ad trapperne til datacentret i Brøndby.

Kælderen ser umiddelbart ud, som kældere gør. Grå og hvide vægge og gulve. Kolde, kraftige lysstofrør.

Overalt i loftet løber kabelbakker og røde rør, der er røgdetektorer. Faktisk er de så fintfølende, at de tidligere har sat alarmen i gang, fordi en håndværker uden for datacentret var i gang med en vinkelsliber.

Hvis der rent faktisk skulle opstå en brand, har man i datacentret mulighed for at sænke iltkoncentrationen til et niveau, hvor ilden ikke længere kan overleve.

Christina P. Rudolph har ansvaret for den fysiske del af datacentret, hvilket vil sige maskinstuerne og for den infrastruktur, der supporterer maskinstuerne - eksempelvis strøm og køling.

Ansvaret indebærer også den fysiske skal omkring datacentret, adgangskontrol og andre sikkerhedsforanstaltninger, der skal hindre, at uvedkommende får adgang.

"Når vi snakker sikkerhed, er der en række forskellige elementer af det. Der er en lang række standarder, der skal overholdes. Der er både den fysiske sikkerhed med vagter, overvågning og alarmer, og der er specielle krav til konstruktionen af rummene - det skal være en lukket boks, så man ikke eksempelvis kan komme ind ad et vindue," fortæller hun.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
10 ting du bør overveje, når du skal vælge EDI-leverandør
Det behøver ikke være en svær proces at vælge EDI-leverandør, hvis du blot ved, hvad du skal være opmærksom på. Men for mange virksomheder kan det forekomme uoverskueligt at vælge EDI-leverandør. Markedsanalyser peger på især tre bekymringer, som du kan læse mere om i dette whitepaper, hvor vi også giver dig en tjekliste af spørgsmål, du skal stille til leverandører.