Artikel top billede

Leder: Bliver din sky drevet af vanddamp eller kul?

Computerworld mener: Du bør som datakunde spørge til, hvor dine billige cloud-løsninger rent faktisk bliver leveret fra.

Smag på ordet. Det smager let, luftigt, hvidt og blødt.

Vifter man vattet væk, står det imidlertid klart, at cloud computing lige nu er en helt central katalysator for en udvikling, der i høj grad handler om beton, stål, kvadratmeter og atter kvadratmeter fyldt med it-branchens jern - servere, storage, switches og kilometervis af kabling.

Et af de største danske datacentre er IBM's, som du kan læse mere om her.

Det tæller 9.000 kvm fordelt på tre lokationer, men det blegner i forhold til HP's nyåbnede europæiske center.

Det fylder 28.000 kvm - på én lokation, og det er det, der bliver normen.

Mega-centrenes tidsalder

Velkommen til mega-datacentrets tidsalder, der er den fysiske manifestation af verdens enorme fremtidige behov for datakraft.

Lad os slå fast, at de konsoliderings- og stordriftsfordele, der kan høstes ved cloud computing i et miljømæssigt perspektiv, gør det til den eneste rigtige måde at håndtere den databehandling, der skal sikre fremtidens digitale samfund.

Lad os også samtidig erkende, at de enorme datamængder skaber et stort energibehov. I begyndelsen af april frigav Greenpeace rapporten: "Cloud Computing and its contribution to Climate Change".

Rapporten fremskriver de globale datacentres strømforbrug fra 330 milliarder KWh i 2007 til et estimeret forbrug på 1.012 milliarder KWh i år 2020.

Den gode nyhed er, at mega-centrenes strømforbrug er noget, der tages seriøst i opbygningen.

HP's nye europæiske center er placeret i England, men ikke hvor som helst i landet.

Det er strategisk lagt i den nordøstlige del af landet tæt på kysten. Her blæser den kolde vind ind fra Nordsøen.

Vind som man bruger til at køle datacentret med.

Læs også: Sådan fungerer Danmarks største datacenter.

Galleri: Sådan ser der ud i IBM's topsikrede datacenter.

Sådan vil Google køle maskinerne ned - med vand

En anden stor cloud-spiller, Google, bygger sine egne strømforsyninger for at mindske omfanget af energi, der går til spilde som følge af varmeudledning.

Mere interessant er Googles andet initiativ; et nyt patent på en løsning til flydende datacentre.

Her skal bølgerne også bruges til køling, men lige så vigtigt til regulær energiproduktion.

Greenpeace-rapporten argumenterer for, at det er it-giganternes ansvar at gå forrest i kampen for datacenterdrift drevet af vedvarende energi og placere centrene i områder, hvor vedvarende energikilder er til stede og bliver udviklet.

Vil de store gå forrest?

Det virker som om, at Google er parat, men spørgsmålet er imidlertid, om vi realistisk bør forvente, at it-giganterne går forrest med det gode eksempel, uden at vi efterspørger varen?

Cloud Computing drives ikke af vanddamp. Det mentale billede skal der gøres op med.

I den traditionelle virtualiseringsbølge er miljøgevinsterne blevet betragtet som en sekundær gevinst til de økonomiske fordele - aldrig som en reel købsdriver.

Den holdning skal vi væk fra.

Når vi konsoliderer vores software og databehov i skyen, fratager det os ikke pligten til at spørge til, hvor vores billige cloud baserede CRM-løsning rent faktisk bliver leveret fra.

Det er kundernes ansvar at efterspørge.

Til gengæld skal it-giganterne skabe større gennemsigtighed i den måde, de leverer cloud services.

Til sommer lancerer EPA (det amerikanske Environmental Protection Agency) en Energy Star certificering for datacentrene. Det giver kunden et redskab til at vurdere selve datacentret.

Vi mangler stadig en oversigt over de investeringer, der foretages i vedvarende energi, som skal drive de globale mega-datacentre.

Hvilke leverandører investerer i den vedvarende energi, hvilke gør ikke.

Det arbejde kunne it-branchens organisationer ITEK og ITB, der begge har miljøudvalg, passende initiere.

Læs også: Sådan fungerer Danmarks største datacenter.

Galleri: Sådan ser der ud i IBM's topsikrede datacenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere