Artikel top billede

Sådan bør personfølsomme data beskyttes

Hvis personfølsomme data ender i hænderne på de forkerte, kan det være katastrofalt, men hvilke forholdsregler bør man tage sig?

"Enhver god virksomhed, og specielt offentlige institutioner, bør have politikker for, hvordan man omgås med data, især når det er persondata."

Sådan siger Jens Roed Andersen, der er medlem af rådet for it og persondatasikkerhed.

Computerworld har tidligere skrevet om, hvordan flere end 3.500 amerikanske patienters personlige oplysninger er mistet, da en læge fik stjålet sin computer.

Oplysningerne, der lå på computeren, var ikke krypterede, og det førte til, at patienternes data nu kan være i hænderne på andre.

Den episode, mener Jens Roed Andersen, er et godt eksempel på, hvordan man kan komme galt afsted med personfølsomme data.

"Når virksomheder ønsker at gemme personfølsomme oplysninger lokalt, er det vigtigste, at man kan stå inde for en datasikkerhed gennem kryptering," siger Jens Roed Andersen.

"Det kan gøres helt automatisk sådan, at når du fjerner oplysninger fra den centrale server og lægger dem over på din lokale laptop, så bliver de automatisk krypterede," forklarer han.

Jens Roed Andersen mener også, at der herhjemme kunne gøres mere for at beskytte følsomme oplysninger i både det offentlige og i det private erhvervsliv. Blandt andet oplever han, at mange virksomheder dropper krypteringsløsninger, fordi de er dyre.

Skat har styr på det

Et af de steder, hvor medarbejderne arbejder med mange personfølsomme data, er hos Skat.

I weekenden var der indbrud hos tre skattecentre i Thisted, Struer og Hjørring, hvor tyvene blandt andet stjal flere bærbare computere. Det betyder dog ikke, at folks personlige oplysninger er i fare.

"Tyveriet er selvfølgelig meget ærgerligt, men i forhold til folks personlige oplysninger er der intet at frygte," siger Kim Troels Rasmussen, der er fagchef fra Skats it-service.

Hos Skat har medarbejderne nemlig ikke persondata liggende lokalt på computerne, men tilgår dem centralt. Samtidig er der heller ikke meget at hente, hvis der skulle ligge data lokalt.

"Vores harddiske er krypterede, så på den måde er vi også sikrede," siger Kim Troels Rasmussen.

Sikkerhed som medarbejderne forstår

En anden vigtigt ting er ifølge Jens Roed Andersen, at medarbejderne forstår og kan forholde sig til de retningslinjer, der er omkring følsom data.

Overordnede politikker hjælper nemlig ikke meget, hvis de enkelte medarbejdere ikke følger dem.

"Virksomheden kan lave nogle kampagner eller lignende, der gør den enkelte medarbejder opmærksom på, at de er en del af leddet, og forklare hvordan de skal sørge for ikke at blive det svageste led," siger Jens Roed Andersen.

Han siger desuden, at det er meget svingende, hvor seriøst virksomhederne tager beskyttelsen af følsomme data. Derfor så han gerne, at Datatilsynet involverede sig mere i området.

"Det er dem, der skal håndhæve området, og jeg synes de kunne være mere aktive i at gå ud sikre, at følsomme data ikke bliver misbrugt," siger Jens Roed Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere