Parveen Choda mener, at en københavnsk klynge indenfor finansiel it-service har gode muligheder i en cloud baseret fremtid.

Opråb til finanssektor: Nu får I for alvor brug for it

Øget pres på penge-branchens indtjeningsmuligheder risikerer at ende med masse-outsourcing af danske it-arbejdspladser. Branchen skal have et nyt syn på it, mener analytikeren Parveen Chodha.

Mens finanskrisen så småt begynder at slippe sit jerngreb om verdensøkonomien, står finanssektoren tilbage med alvorlige strategiske tømmermænd. Tømmermænd der blandt andet kan løses med it.

Men kuren kan blive en alvorlig udfordring for de it-professionelle, som er ansat i banker, forsikringsselskaber og realkreditinstitutter.

Den danske finanssektor har allerede en række it-trofæer som Dankort-infrastrukturen og netbankerne hængende i branche-logen. Sektoren er også drivkraften bag den nye digitale signatur i PBS-regi. Men det er ikke nok.

Trusler
"Hverken renter eller gebyrer kan fremover sikre en indtjening, der er god nok for finanssektoren. Og samtidig vil lovgivningen stille meget store krav til det kapitalberedskab, som bankerne efter finanskrisen skal stille med for at få lov til at drive bank. Derfor er finanshusene nødt til både at effektiviser og produktudvikle med it."

Det var Sunil Chopra, der præsenterede de barske realiteter på en konference om finans-it service i København tirsdag. Han er vice president med ansvar for finansområdet hos it-service giganten Tata Consultancy Services, hvor finanssektoren udgør mere end halvdelen af forretningen.

Han talte på konferencen 'Hvem skal levere fremtidens finans it-services?', som organisationen CFIR eller Copenhagen Finance IT Region stod bag. De 14 højere læreranstalter, brancheorganisationer og fagforeninger, der står bag organisationen, har det seneste år arbejdet på at gøre København til en klynge for finansiel it- service.

Men den drøm er også under pres fra virkeligheden i penge-branchen efter finanskrisen. Hver femte it-medarbejder i Danmark er ifølge CFIR-materiale ansat i finanssektoren, og netop disse job er i farezonen for at blive outsourcet.

Mange job kan outsoruces
Professor Tor Eriksson fra Aarhus School of Business
publicerede sidste år en undersøgelse, der konkluderer, at mellem 20 og 30 procent af alle danske job potentielt kunne offshores - altså outsources til varmere himmelstrøg. Og især finanssektoren og servicesektorens job er særligt offshore-egnede.

Selvom bankerne i Vesteuropa generelt - og de danske i særdeleshed - er førende, når det gælder it-anvendelse, så mener Sunil Shopra, at det er helt nødvendigt, at bankerne tager det endelig opgør med filosofien om at udvikle mest muligt selv. De skal i stedet outsource endnu mere.

Ikke overraskende mener han ikke nødvendigvis, at den øgede outsourcing skal gå til fjerne himmelstrøg. Tata Consultancy Services har de seneste år rustet betydeligt op it Europa og dermed distanceret sig fra den indiske baggrund og blevet en global koncern med kontaktpunkter på alle markeder.

Men analytikeren Parveen Chodha opfordrer finanssektoren til helt at ændre syn på it. For outsourcing til varme og billigere himmelstrøg er efter hendes opfattelse kommet for at blive.

Til gengæld har netop en klynge af finansiel it-service i København mulighed for at skabe nye serviceprodukter, der kan sælges som outsourcing.

"Selvom lønomkostningerne også stiger i Indien og Kina over tid, så er det umuligt at slå demografien i disse lande. Der uddannes så mange kandidater hvert år i både it og forretning, at prisen vil blive ved med at være rigeligt lav," siger Parveen Choda.

Hun peger også på, at ud over de store "traditionelle" outsourcing-lande, så var der sidste år 120 offshore lokationer med et eller flere nicheområder. Et eksempel er Egypten, som årligt uddanner 31.000 teknologi-kandidater og 20.000 engelsk-kandidater om året.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.