Men kuren kan blive en alvorlig udfordring for de it-professionelle, som er ansat i banker, forsikringsselskaber og realkreditinstitutter.
Den danske finanssektor har allerede en række it-trofæer som Dankort-infrastrukturen og netbankerne hængende i branche-logen. Sektoren er også drivkraften bag den nye digitale signatur i PBS-regi. Men det er ikke nok.
Trusler
"Hverken renter eller gebyrer kan fremover sikre en indtjening, der er god nok for finanssektoren. Og samtidig vil lovgivningen stille meget store krav til det kapitalberedskab, som bankerne efter finanskrisen skal stille med for at få lov til at drive bank. Derfor er finanshusene nødt til både at effektiviser og produktudvikle med it."
Det var Sunil Chopra, der præsenterede de barske realiteter på en konference om finans-it service i København tirsdag. Han er vice president med ansvar for finansområdet hos it-service giganten Tata Consultancy Services, hvor finanssektoren udgør mere end halvdelen af forretningen.
Han talte på konferencen 'Hvem skal levere fremtidens finans it-services?', som organisationen CFIR eller Copenhagen Finance IT Region stod bag. De 14 højere læreranstalter, brancheorganisationer og fagforeninger, der står bag organisationen, har det seneste år arbejdet på at gøre København til en klynge for finansiel it- service.
Men den drøm er også under pres fra virkeligheden i penge-branchen efter finanskrisen. Hver femte it-medarbejder i Danmark er ifølge CFIR-materiale ansat i finanssektoren, og netop disse job er i farezonen for at blive outsourcet.
Mange job kan outsoruces
Professor Tor Eriksson fra Aarhus School of Business
publicerede sidste år en undersøgelse, der konkluderer, at mellem 20 og 30 procent af alle danske job potentielt kunne offshores - altså outsources til varmere himmelstrøg. Og især finanssektoren og servicesektorens job er særligt offshore-egnede.
Selvom bankerne i Vesteuropa generelt - og de danske i særdeleshed - er førende, når det gælder it-anvendelse, så mener Sunil Shopra, at det er helt nødvendigt, at bankerne tager det endelig opgør med filosofien om at udvikle mest muligt selv. De skal i stedet outsource endnu mere.
Ikke overraskende mener han ikke nødvendigvis, at den øgede outsourcing skal gå til fjerne himmelstrøg. Tata Consultancy Services har de seneste år rustet betydeligt op it Europa og dermed distanceret sig fra den indiske baggrund og blevet en global koncern med kontaktpunkter på alle markeder.
Men analytikeren Parveen Chodha opfordrer finanssektoren til helt at ændre syn på it. For outsourcing til varme og billigere himmelstrøg er efter hendes opfattelse kommet for at blive.
Til gengæld har netop en klynge af finansiel it-service i København mulighed for at skabe nye serviceprodukter, der kan sælges som outsourcing.
"Selvom lønomkostningerne også stiger i Indien og Kina over tid, så er det umuligt at slå demografien i disse lande. Der uddannes så mange kandidater hvert år i både it og forretning, at prisen vil blive ved med at være rigeligt lav," siger Parveen Choda.
Hun peger også på, at ud over de store "traditionelle" outsourcing-lande, så var der sidste år 120 offshore lokationer med et eller flere nicheområder. Et eksempel er Egypten, som årligt uddanner 31.000 teknologi-kandidater og 20.000 engelsk-kandidater om året.
Artiklen fortsætter på næste side...