Artikel top billede

Parveen Choda mener, at en københavnsk klynge indenfor finansiel it-service har gode muligheder i en cloud baseret fremtid.

Opråb til finanssektor: Nu får I for alvor brug for it

Øget pres på penge-branchens indtjeningsmuligheder risikerer at ende med masse-outsourcing af danske it-arbejdspladser. Branchen skal have et nyt syn på it, mener analytikeren Parveen Chodha.

Mens finanskrisen så småt begynder at slippe sit jerngreb om verdensøkonomien, står finanssektoren tilbage med alvorlige strategiske tømmermænd. Tømmermænd der blandt andet kan løses med it.

Men kuren kan blive en alvorlig udfordring for de it-professionelle, som er ansat i banker, forsikringsselskaber og realkreditinstitutter.

Den danske finanssektor har allerede en række it-trofæer som Dankort-infrastrukturen og netbankerne hængende i branche-logen. Sektoren er også drivkraften bag den nye digitale signatur i PBS-regi. Men det er ikke nok.

Trusler

"Hverken renter eller gebyrer kan fremover sikre en indtjening, der er god nok for finanssektoren. Og samtidig vil lovgivningen stille meget store krav til det kapitalberedskab, som bankerne efter finanskrisen skal stille med for at få lov til at drive bank. Derfor er finanshusene nødt til både at effektiviser og produktudvikle med it."

Det var Sunil Chopra, der præsenterede de barske realiteter på en konference om finans-it service i København tirsdag. Han er vice president med ansvar for finansområdet hos it-service giganten Tata Consultancy Services, hvor finanssektoren udgør mere end halvdelen af forretningen.

Han talte på konferencen 'Hvem skal levere fremtidens finans it-services?', som organisationen CFIR eller Copenhagen Finance IT Region stod bag. De 14 højere læreranstalter, brancheorganisationer og fagforeninger, der står bag organisationen, har det seneste år arbejdet på at gøre København til en klynge for finansiel it- service.

Men den drøm er også under pres fra virkeligheden i penge-branchen efter finanskrisen. Hver femte it-medarbejder i Danmark er ifølge CFIR-materiale ansat i finanssektoren, og netop disse job er i farezonen for at blive outsourcet.

Mange job kan outsoruces

Professor Tor Eriksson fra Aarhus School of Business
publicerede sidste år en undersøgelse, der konkluderer, at mellem 20 og 30 procent af alle danske job potentielt kunne offshores - altså outsources til varmere himmelstrøg. Og især finanssektoren og servicesektorens job er særligt offshore-egnede.

Selvom bankerne i Vesteuropa generelt - og de danske i særdeleshed - er førende, når det gælder it-anvendelse, så mener Sunil Shopra, at det er helt nødvendigt, at bankerne tager det endelig opgør med filosofien om at udvikle mest muligt selv. De skal i stedet outsource endnu mere.

Ikke overraskende mener han ikke nødvendigvis, at den øgede outsourcing skal gå til fjerne himmelstrøg. Tata Consultancy Services har de seneste år rustet betydeligt op it Europa og dermed distanceret sig fra den indiske baggrund og blevet en global koncern med kontaktpunkter på alle markeder.

Men analytikeren Parveen Chodha opfordrer finanssektoren til helt at ændre syn på it. For outsourcing til varme og billigere himmelstrøg er efter hendes opfattelse kommet for at blive.

Til gengæld har netop en klynge af finansiel it-service i København mulighed for at skabe nye serviceprodukter, der kan sælges som outsourcing.

"Selvom lønomkostningerne også stiger i Indien og Kina over tid, så er det umuligt at slå demografien i disse lande. Der uddannes så mange kandidater hvert år i både it og forretning, at prisen vil blive ved med at være rigeligt lav," siger Parveen Choda.

Hun peger også på, at ud over de store "traditionelle" outsourcing-lande, så var der sidste år 120 offshore lokationer med et eller flere nicheområder. Et eksempel er Egypten, som årligt uddanner 31.000 teknologi-kandidater og 20.000 engelsk-kandidater om året.

En ny dansk model

Parveen Choda har gennem de sidste 10 år været en tæt iagttager af finanssektorens it-anvendelse som teknologiredaktør på magasinet The Banker og siden som analytiker. Hun deltog på konferencen som Henry Fellow - det vil sige en uafhængig analytiker tilknyttet den danske videnformidler Henry Coorporation.

Hun peger på, at der i disse år er helt nye muligheder, som parterne bag drømmen om en københavnsk klynge for finansiel it-service bør være skarpe på. Mulighederne er skabt af cloud computing.

"Men lad os lige holde fast i, at det fundamentale i outsourcing er, hvad det altid har været: Leverance af en service fra en tredjepart. Det nye er, at mens effektiviseringsopgaverne går mod offshoring, så kan de danske finanshuse og it-virksomheder jo udvikle og sælge dyre innovative løsninger i skyen," siger Parveen Choda.

Saxo Bank og VP

Hun peger på Saxo Bank, der jo netop sælger en trading platform - uden i øvrigt at ville forholde sig til den kritik, som bankens forretningsmetoder møder i øjeblikket. Men konferencen rummede også et andet eksempel.

Værdipapircentralen har sidste år lanceret en service, der gennemfører elektroniske generalforsamlinger for virksomheden. Made in Denmark men i øvrigt outsourcet til Sri Lanka, ifølge Johannes Leuf, der er administrerende direktør i VO Securities.

"Det er helt afgørende, at finanssektoren holder op med at være reaktive og i stedet bliver proaktive. For ellers forsvinder 20 til 30 procent af jobbene i forbindelse med offshoring, og branchen går glip af ny indtjening," siger Parveen Choda.

Hun forudser en ny bølge af virksomheder, som leverer finansiel it-service og it-service i det hele taget. En bølge som den der i 1980'erne og 1990'erne skabte en række nye virksomheder, da store koncerner bogstaveligt talt flyttede deres computere og databehandling ud i selvstændige selskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere