Artikel top billede

Pas på 'forgiftede' mobile apps fra Kina

Adskillige kinesiske mobilproducenter er tilsyneladende gået sammen om at håndtere et stigende problem med 'forgiftede' softwareapplikationer, der stjæler penge fra mobilbrugerne.

Computerworld News Service: En række ulovlige applikationer til mobiltelefoner er designet til langsomt at tappe penge fra brugeren. Det sker eksempelvis ved at opkræve penge, hver gang brugeren klikker på en bestemt applikation, eller ved at tilbyde produkter eller tjenester, der betales for, men som aldrig bliver leveret.

Denne gruppe virksomheder, der inkluderer Lenovo, Haier, TCL og chipproducenten MediaTek, har lovet at imødekomme opfordringen fra Kinas Ministerium for Industri og Informationsteknologi om at slå ned på disse ulovlige applikationer. Virksomhederne har underskrevet en aftale om ikke at præinstallere sådanne applikationer på deres mobiltelefoner og at gribe til handling, hvis de opdager denne slags skadelig software i deres produkter.

"Som alle ved, er der visse mobilproducenter, der indgår hemmelige aftaler med leverandører af value-added services om at lægge software på deres håndsæt, der er designet til at stjæle penge fra forbrugerne," skriver chipproducenten MediaTek i en pressemeddelelse.

Staten har arbejdet for at rydde op i denne branche, og virksomhederne har oprettet denne gruppe for at støtte denne indsats.

"Mobilbranchen er plaget af svindel," siger Mark Natkin, der er managing director for Marbridge Consulting i Beijing.

Mange bække små...

Mange virksomheder takserer folk for services, som de enten ikke er klar over, de betaler for, eller hvor taksterne er så små, at det ikke kan betale sig at lægge sag an, forklarer han. Men små takseringer fra millioner af brugere bliver i sidste ende til mange penge for de involverede virksomheder.

I dette tilfældet har de mobilproducenter, der har oprettet gruppen, faktisk kontrollen over meget af den software, der lægges på håndsættene.

"Hvis ikke de selv lægger det på håndsættene, hvem gør så?" spørger han retorisk, men tilføjer dog, at det også er muligt, at service-leverandørerne eller forhandlerne installerer softwaren.

Han forklarer, at denne slags svindel som regel er resultatet af sammensværgelser mellem adskillige virksomheder, der så deler de illegitime indtægter.

MediaTek leverer komplette løsninger af komponenter til håndsæt til dusinvis af mobilproducenter i Kina heriblandt chip, printkort, referencedesign og software. Disse pakkeløsninger inkluderer dog ingen former for value-added service-applikationer, fortæller vice president og talsmand for MediaTek, Yu Mingto. MediaTeks produkter inkluderer sikkerhedssoftware, tilføjer han.

På trods af at disse problemer i mobilbranchen er helt reelle, er det ifølge Natkin svært at sige, om denne indsats vil få nogle egentlige konsekvenser. Offentliggørelserne har fulgt et typisk mønster i Kina, hvor staten kommer med en skarp udtalelse efterfulgt af et højtideligt løfte fra en gruppe relaterede virksomheder. Men sådanne offentliggørelser er ofte blot pr-stunts, der "ikke rigtigt ligger mening bag," påpeger han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere