Artikel top billede

Microsoft-chef: Der kommer ikke flere store EU-sager

Interview: Det er slut med de store EU-monopolsager for Microsofts vedkommende, lyder det fra Microsofts øverste chef for alle markeder uden for Amerika, Jean-Philippe Courtois, der har været i Danmark.

Efter flere mangeårige og udmarvrende sager har Microsoft sluttet fred med EU.

Står det til selskabet, skal det være slut med langvarige juridiske tvister på EU-niveau og årelange processer, der trækker godt med ressource-mæssige tænder ud på selv et selskab af Microsofts gigantiske størrelse.

Sådan lyder det fra franskmanden Jean-Philippe Courtois - øverste chef for Microsoft International og selskabets topchef for selskabets aktiviteter uden for USA og Canada - som Computerworld har mødt.

Han mener, at både branchen og Microsoft har ændret sig markant, siden de store sager blev indledt.

"Microsoft og EU har taget hul på et nyt kapitel, hvor vi i fællesskab vil kigge fremad," siger han.

EU og Microsoft har ellers været på konfrontationskurs i et helt årti, hvor især to store sager om bundling har været i centrum: Først den store sag om Windows Media Player i 2004 og dernæst sagen om Internet Explorers bundling i Windows.

Microsoft kæmpede med næb og kløer i begge sager, men tabte dem begge med et brag.

Milliarder i bøde

Den første sag udløste en af verdenshistoriens største bøder samt efterfølgende bøder for ikke at leve op til dommene - for eksempel ekstra kindhest i milliardklassen.

Den anden sag endte med, at Microsoft indarbejdede en række konkurrerende browsere i Windows.

Men nu kommer der ikke flere sager, lyder det fra Jean-Philippe Courtois.

"Microsoft og EU har sammen udarbejdet en række formuleringer og principper, som ikke bare er tommer postulater, men som sætter en høj standard, når det gælder interoperabilitet og ansvarligt lederskab," siger Jean-Philippe Courtois.

Principperne inkluderer en plan om at være tidligt ude og via drøftelser og tæt kontakt at eliminere alle de frø, som man kan forestille sig vil kunne spire og vokse sig store til nye sager i kæmpe-størrelse.

Også EU har luftet en klar vilje til at få tændt fredspiben og indlede et frugtbart samarbejde med Microsoft. Det kan du læse mere om her.

Læs mere fra Computerworlds interview med Jean-Philippe Courtois her.

Sådan vil Microsoft komme sagerne i forkøbet

Læs mere fra Computerworlds interview med Jean-Philippe Courtois her.[/b

"Vi vil fremover indgå i en løbende dialog med EU. Vi forsøger nu at komme emnerne i forkøbet, inden de bliver til sager. Det er Microsofts nye filosofi," siger Jean-Philippe Courtois.

Han fremhæver, at Microsoft gennem de seneste 10 år - mens de store EU-sager har kørt - har været gennem en modningsproces.

Selskabet har med andre ord flyttet sig mod mere åbenhed, mod langt større fokus på interoperabilitet og mod en mere transparent tilgang til omverdenen, mener han.

"Vi har gennem de seneste 10 år lært meget og er modnet meget, og vi har i de seneste taget en række for os dristige skridt mod mere åbenhed," siger Jean-Philippe Courtois.

Han fremhæver Microsofts fokus på åbne standarder og på at gøre samarbejdet mellem programtyper og formater mere gnidningsfri.

Microsofts åbne standard hedder Open XML og dyster ikke mindst herhjemme med den open source-baserede ODF. Det kan du læse mere om her.

[b]Office afspejler de nye tider
Også Microsoft nye og roste kontorpakke - eller 'business productivity applikation', som Microsoft-direktøren kalder den - Office 2010 reflekterer de nye tider, mener han

"Når man vil gemme en fil vil man eksempelvis blive tilbudt at gennem den i enten ODF eller Open XML i Office 2010. Det er der, vi er nu," siger han.

Skyldes disse træk EU's kontante kurs overfor Microsoft?

"Det har helt sikkert spillet med. Men vi har jo også i de seneste år intenst drøftet, hvordan vi kan facilitere interoperabilitet. Denne diskussion om lukkede og åbne systemer kører over hele verden netop nu," siger han.

Mens mange open source-folk ser Microsoft som den svorne fjende, der skal bekriges ud fra ikke mindst ideologiske årsager, ligger Microsoft fokus temmelig langt fra de principielle og ideologiske farvande.

Selskabets fokus har nemlig altid ligget på forretningen og på forsøget på at optimere indtjeningen ud fra de givne og til hver en tid gældende præmisser, som et marked byder på.

Selskabet er med andre ord der, hvor det kan tjene penge. I det billede spiller Europa fortsat en vigtig rolle for selskabet, mener Jean-Philippe Courtois.

Samtidig har Microsoft dog stigende fokus på de spirende markeder i Asien og Kina, mener Jean-Philippe Courtois, der som chef for Microsoft International har det overordnede ansvar for selskabets aktiviteter i både Europa og Asien.

Milliarder af mennesker skal med på vognen

"Markedet og den globale forretningsverden ændrer sig meget for tiden, hvor der er meget kraftigt vækst i de spirende markeder. Det går hurtigt, når fem milliarder mennesker et sted i verden alle vil have del i den moderne verden," siger han.

Europa er dog fortsat vigtig og sådan vil det være i de næste fem til 10 år, mener direktøren.

"Europa er fortsat et stort marked for Microsoft - ikke mindst fordi der bliver drevet så mange virksomheder i Europa og fordi der er mange dygtige folk. Vi har i de seneste år investeret milliarder af kroner i udvikling, og vi har i dag 2.0000 udviklings-folk i Europa. For 10 år siden havde vi stort set ingen," siger han.

[b]Læs mere fra Computerworlds interview med Jean-Philippe Courtois her.[/b




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere