Artikel top billede

Microsoft svarer igen på Googles Windows-kritik

Microsoft forsvarer sikkerheden i Windows trods Googles ‘ingen kommentarer' til sagen om det droppede styresystem.

Computerworld News Service: I kølvandet på rapporter om Googles udfasning af Windows på grund af hensynet til sikkerheden, har Microsoft nu indledt et forsvar af operativsystemet.

Microsofts modangreb kom onsdag eftermiddag, efter virksomheden faktisk så sent som om samme formiddag havde nægtet at kommentere på en historie fra mandagens Financial Times.

Avisen citerer flere unavngivne medarbejdere ved Google, der fortæller, at virksomheden af sikkerhedshensyn har valgt at droppe Windows.

Google har bestemt grund til at være pernitten med sikkerheden. I januar kunne virksomheden fortælle, hvordan kinesiske hackere havde brudt ind i netværket, hvor de havde hugget fortroligt materiale - en episode, der kom til at betyde, at Google flyttede sin søgemaskine til Hong Kong, uden for den kinesiske censurs rækkevidde.

Senere har sikkerhedseksperter konkluderet, at hackerne gik målrettet efter Google og andre virksomheder med en exploit, der kunne udnytte et ikke-lappet hul i Microsofts Internet Explorer 6.

Satser på Linux og Mac OS X

I stedet for Windows tilbyder Google nu medarbejderne valget mellem Mac-maskiner med Apples Mac OS X og pc'er med Linux, skriver Financial Times.

"Når det kommer til sikkerhed, så vil selv hackerene indrømme, at vi gør et bedre job med mere sikre produkter end nogen andre, skrev talsmand for Microsoft Brandon LeBlanc i et indlæg i tirsdags på virksomhedens Windows-blog

"Og det er ikke bare hackerne. Indflydelsesrige tredjeparter og brancheledere som Cisco fortæller os med jævne mellemrum, at vores [sikkerheds] fokus og investeringer altid er foran alle andre," tilføjer han.

Brandon LeBlanc nævner desuden en række eksempler på måder, Microsoft forsøger at gøre Windows mere sikker på - fra "vi distribuerer altid software og sikkerhedsopdateringer til vores kunder så hurtigt som muligt," til "Windows 7 anvender både Address Space Layout Randomization [ASLR] og randomiseret hukommelsesdata."

Mange sikkerhedseksperter sætter dog spørgsmålstegn til, hvor hurtig Microsoft egentlig er til at rette fejl, og andre eksperter har desuden demonstreret, hvordan man kan slippe omkring Windows ASLR, mest bemærkelsesværdigt under marts måneds hackerkonkurrence Pwn2Own.

Microsoft svarer igen på blogs

En brancheanalytiker mener, at Microsofts svar kan tolkes som 'business as usual' for softwareleverandøren.

"De reagerer typisk i blogindlæg på det, de anser for at være helt uantagelige påstande fra konkurrenterne," siger Rob Helm, der er analytiker ved Directions on Microsoft.

"Det har de gjort på individuelle produkt-blogs i årevis. Den eneste forskel er, at Microsoft nu har en officiel virksomhedsblog med en organisation i ryggen, hvilket giver dem et helt nyt forum til officielle reaktioner."

Rob Helm, som først og fremmest beskæftiger sig med Microsofts interne organisation, giver Frank Shaw, der er Microsofts vice president of corporate communications, æren for, at blogs er blevet taget i brug som kommunikationskanal.

Inden Frank Shaw startede som medarbejder i Mircrosoft, var han leder af Microsoft-holdet ved Waggener Edstrom, som har været Microsofts public relations-firma igennem mange år.

Angriber Google

Frank Shaw fik desuden affyret adskillige angreb mod Google på Twitter tirsdag. Han startede med i et tweet at beskylde artiklen i Financial Times for at være "dårlig journalistik," og bagefter fulgte han op med andre indlæg, som for eksempel "news flash: Google boards up all windows in its global HQ, citing security concerns." ("Nyhed: Af hensyn til sikkerheden sætter Google brædder for alle vinduerne i virksomhedens hovedkvarter.")

En sikkerhedsekspert er dog enig med andre i, at Google ikke nødvendigvis tager beslutningen med udgangspunkt i sikkerheden.

"Hvis Google vælger at droppe Windows, så tror jeg ikke, det først og fremmest har med sikkerheden at gøre.," sagde Andrew Storms, som er director of security operations ved nCircle Security. "Det har nok mere at gøre med det billede, Google gerne vil male for offentligheden."

Googles medarbejdere anvender allerede virksomhedens egen cloud-baserede software, heriblandt Google Docs, fortæller Andrew Storms, og selskabet vil sandsynligvis komme til at køre med Chrome OS, når det bliver frigivet senere i år. Det betyder, at Google på et tidspunkt ikke længere vil have behov for Windows.

"Hvis hele virksomheden rykker op i skyen, og desktoppens styresystem ikke længere betyder noget, hvorfor skulle man så betale licenser til Microsoft?" spørger Andrew Storms. "Og når man nu er i gang, hvorfor skulle man så vælge at have besværet med et it-supportsystem til håndtering af opdateringer, backup eller virusbeskyttelse?"

På Andrew Storms virker beslutningen mere økonomisk end sikkerhedsmæssigt funderet. "[Men] sagen er på intelligent vis blevet præsenteret som et pr-slag i ansigtet på Microsoft," tilføjer han.

Google og Microsoft i stigende konkurrence

Microsoft og Google er konkurrenter på flere områder - som for eksempel søgninger, hvor Google har et kæmpe forspring; forretningsproduktivitet, hvor Microsoft Office er i front, browsere og mobile styresystemer.

Når først Chrome OS bliver lanceret, så vil de to virksomheder også komme til at konkurrere på markedet for styresystemer til computere.

Den seneste tid er nogle af kampene blevet udkæmpet i al offentlighed ved hjælp af forskellige blogindlæg. I sidste måned udvekslede Google og Microsoft for eksempel blog-slag over Microsofts Office-pakke, da Google påstod, at Docs var et billigere alternativ til at opgradere til Office 2010. Microsoft svarede, at Docs ikke kan lige så mange ting som Office.

"Det er helt åbenbart, at de i Google gør alt, hvad de kan for at ramme Microsoft," vurderer Andrew Storms.

"Men når man ser på Microsofts vage svar, så virker det ikke til, at de føler sig særligt hårdt ramt."

Da Brandon LeBlanc først havde forsvaret Windows, nægtede Microsoft igen at kommentere eller tilbyde medarbejdere fra sikkerhedsholdet til et interview.

Tidligere på dagen tirsdag nægtede Google at bekræfte eller benægte historien, men nøjedes i stedet med at sige, at virksomheden altid leder efter måder at forbedre effektiviteten på.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere