Sådan undgår du at falde i den dyre licens-fælde

Flere store softwarekunder er blevet mødt af gigantiske licenskrav fra deres leverandører. Men hvordan undgår du at falde i licensfælden?

Læs også: Ni gode råd før du får besøg af licensinspektionen.

It-direktør: Her er din tjekliste i licensjunglen.

Det er sket for Coop, Vejdirektoratet, SAS og en lang række andre virksomheder, der pludselig er blevet mødt af licenskrav på op til tre-cifrede millionbeløb fra deres leverandører.

Men kan du også falde i den svimlende dyre licens-fælde?

Ja, for licensreglerne er uhyre komplekse, lyder svaret fra en række eksperter, som Computerworld har talt med.

Derfor er det nødvendigt, at du er på forkant med udviklingen og sikrer, at du ikke bliver taget med bukserne nede, når din leverandør pludselig banker på døren til en af de frygtede licensinspektioner.

Det var netop sådan en licensinspektion, der betød, at Coop blev mødt med et tre-cifret millionkrav fra en international software-leverandør.

"Det er naturligvis ikke helt så let, som det lyder, når jeg siger, at du skal være på forkant med udviklingen. Men faktum er, at mange virksomheder bare ikke har tilstrækkeligt styr på, hvor mange licenser de har," siger Herbert Nathan, der er partner i konsulentvirksomheden Herbert Nathan & Co., som er en uvildig konsulent-virksomhed, der rådgiver virksomheder i forbindelse med anskaffelse og implementering af økonomisystemer.

Han understreger dog, at den mest effektive opskrift er, at du hele tiden har fokus på, at du har det rette antal licenser.

"Men som hovedregel vil jeg altid anbefale, at du selv kontakter din leverandør, hvis du har på fornemmelsen, at dine licensudgifter er i underkanten. Det er altid en bedre situation end, hvis leverandøren kommer til dig," siger han.

Herbert Nathan oplyser til gengæld, at du næppe kan gøre noget ved det, hvis der er blevet færre ansatte i virksomheden, og du derfor pludselig står med for mange licenser.

En licens er ikke bare en licens
Den internationale software-gigant Oracle har tidligere afvist, at virksomhedens licensregler er komplicerede.

Det er dog ikke en vurdering, der bliver delt af Herbert Nathan.

"Det kan være ganske kompliceret. En licens er ikke bare en licens," siger han og forklarer, at SAP eksempelvis har tre forskellige licenskategorier - en let, en middeltung og en tung licens.

Den lette licens er måske tilstrækkelig for en, der blot laver få og helt simple opdateringer i systemet, mens en tung licens eksempelvis er til brugeren, der sidder i ordre-afdelingen og har systemet som sit primære arbejdsredskab, forklarer Herbert Nathan.

Det skal du eksempelvis være opmærksom på, hvis medarbejdere skifter afdeling, eller hvis der bliver ændret i balancen mellem antallet af ansatte i de forskellige afdelinger.

Desuden gør Herbert Nathan opmærksom på, at mange kunder overser, at software-leverandørerne ind imellem ændrer på deres licensbetingelse, når der opdateres til en nyere software-version.

Læs også: Ni gode råd før du får besøg af licensinspektionen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.