Artikel top billede

Politiet strammer grebet om net-svindlere

Det har været svært for danske borgere at få assistance fra politiet i forbindelse med sager om svindel ved nethandler. Det ændres der på nu, lyder det fra ordensmagten.

Politiet vil nu sætte fokus på svindelsager på nettet. Det handler om de sager, hvor folk snyder hinanden på auktions- og handelssider.

Samtlige politikredse i Danmark oplever en stigning i antallet af sager, hvor en køber har sendt penge til en sælger, uden at få den vare, der var lovet.

Typiske sager er handler med telefoner eller spil-konsoller, hvor der forudbetales for dele eller hele købet. Når pengene er faldet, sendes varen så ikke som aftalt.

DR's TV Avisen kunne fornylig berette om flere tilfælde, hvor personerne bag anmeldelserne både har givet politiet adresser, kontonumre eller telefonnumre på de personer, der har svindlet, men uden at politiet har foretaget sig noget.

Ingen politiinteresse

Hos handlessiden Gul og Gratis kender man udmærket problemet. Her har man nemlig gennemsnitligt en sag om ugen.

Richard Wraae, der er chef for digitale medier hos Fynske Medier fortæller, at man ganske nemt kan forsyne politiet med de nødvendige oplysninger til opklaring af disse svindelsager, men at politiet ikke henvender sig om sagerne.

Hos dba.dk kan man ligeledes nikke genkendende til, at nogle af brugerne har svært ved at overholde reglerne.

"Gennem det sidste år har vi haft to til tre svindelsager om ugen," fortæller Simon Karsø, der er kommunikationskonsulent i dba.dk, til Computerworld.

"Vi får også en del henvendelser fra politiet, men det svinger fra politikreds til politikreds, og de kommer typisk periodevis."

Også hos dba.dk hjælper man gerne til med oplysninger, så sagerne kan blive opklaret.

"Vi stiller gerne informationer til rådighed for politiet. Vi har meget stor interesse i at komme problemet til livs," siger Simon Karsø.

Specialenhed på sagerne

Politiet erkender problemet med at få afviklet sagerne og med sagsbunker, der har hobet sig op. De bunker skal nu væk, lyder det fra etaten.

Derfor vælger politiet en ny strategi for at lægge en dæmper på problemet.

Den består blandt andet i, at man flytter sagerne fra de enkelte politistationer til nogle specialafdeling på en hovedstation.

"Der er kommet en rundskrivelse til alle kredsene om, at man skal have større fokus på disse svindelsager," fortæller Niels-Otto Fisker, der er kommunikationsrådgiver i politiet.

"Der kan dog være forskel på, hvordan man takler sagerne fra kreds til kreds," siger han.

Den større opmærksomhed fra politiets side skyldes, at mange sager falder under politiets rader på grund af beløbsstørrelsen i den enkelte sag.

"Typisk drejer det sig om mange små sager, men ofte bliver de udført i stort omfang," siger Niels-Otto Fisker.

"Nogle kriminelle spekulerer netop i at holde det nede på de mindre beløb for at undgå politiets opmærksomhed, men det bliver der strammet op på nu," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere