Ballade om statsstøtte til netleksikon

Regeringens løfte om statsstøtte til Gyldendal i forbindelse med en netudgave af Den Store Danske Encyklopædi får nu et internetforlag til at klage til Konkurrencestyrelsen. I Kulturministeriet afviser man, at der er tale om ulovlig støtte.

Af Kim Kaas Selsø

Det lille danske internetforlag sportslex.com har meldt Undervisningsministeriet og Kulturministeriet samt Gyldendal til konkurrencemyndighederne. Anmeldelsen kommer som en reaktion på, at de to ministerier har lovet Gyldendal en pengesæk med i alt 30 millioner gode danske kroner, så forlaget kan lægge Den Store Danske Encyklopædi på nettet. Det er urimelig konkurrenceforvridning i forhold til Gyldendals konkurrenter, mener Sportslex.com.

Sportslex.com er et af flere danske forlag, der har et leksikon på nettet. Hvis Gyldendal får 30 millioner kroner af staten til sit nationalleksikon, vil det være en alvorlig trussel mod virksomheden, mener man.

Umulige vilkår for konkurrenter

?Vort sportsleksikon er ganske vist mere uddybende om sport en Encyklopædien, men Gyldendals produkt har den fordel, at det er meget systematisk opbygget og har hele bredden med, hvilket selvsagt er dyrt at lave. Det vil blive nærmest umuligt for os at gennemføre en sådan lignende udvikling på almindelige markedsvilkår, hvis Gyldendal uden videre kan dumpe et sådant produkt på markedet med statens støtte og velsignelse?, lyder det i anmeldelsen.

Anmeldelsen til Konkurrencestyrelsen bakkes op af forlaget Egmont Lademann, hvis redaktionschef Keld Lund Jensen overfor Morgenavisen Jyllands-Posten kalder aftalen ?unfair konkurrence?.

Hos Kulturministeriet oplyser afdelingschef Poul Bache til Computerworld Online, at det ikke kommer bag på ministeriet, at der er optræk til ballade om statsstøtten.

- Det kommer ikke bag på os, at der er nogen, der mener, at der er tale om konkurrenceforvridning. Men det her er noget, vi har overvejet meget nøje, og jeg tror, at vi har en god sag. Vi sætter ikke planerne om statsstøtte i bero, blot fordi der er indgivet en anmeldelse til Konkurrencestyrelsen, siger Poul Bache.

Netleksikon er i strid med EU-regler

Støtten til Gyldendal er umiddelbart i strid med EU's konkurrencelovgivning, men regeringen forventer, at EU alligevel vil godkende pengegaven, fordi der er tale om et projekt, der fremmer kultur, sprog, uddannelse og folkeoplysning og fordi støtten ikke ændrer på samhandels og konkurrencevilkårene i EU. Hvad angår de danske konkurrencemyndigheder er det en anden sag.

- Den danske Konkurrencestyrelse er selvfølgelig også inde i billedet, men det er primært EU, der skal godkende aftalen. Men hvis det viser sig, at vi er i gang med noget, der ikke er i overensstemmelse med gældende love og regler, må vi rette os efter det, siger Poul Bache.

Han forstår godt, at et forlag som Lademann reagerer, men mener modsat Lademann ikke, at der er tale om et konkurrerende produkt.

- Jeg kender ikke så meget til sportslex.com, men Encyklopædien er efter vores opfattelse et helt andet produkt end det leksikon, Lademann har på nettet. De to ting kan overhovedet ikke sammenlignes, siger afdelingschefen.

Anmeldelsen til Konkurrencestyrelsen er ikke den eneste knast i planerne om et nationalt leksikon på nettet. Også Forbrugerrådet har reageret med skepsis, men her er det ikke så meget udsigten til statsstøtte til Gyldendal, der er problemet, men selve ideen med at lægge Den Store Danske Encyklopædi på nettet. En stribe mennesker har nemlig investeret en stor sum penge ? mere præcist 18.500 kroner over ti år ? for at få værket på tryk. I den forbindelse lovede Gyldendal køberne, at prisen på leksikonet ikke ville ændre sig i hele udgivelsesperioden.

Det står imidlertid allerede nu klart, at den kommende netudgave af Encyklopædien bliver langt billigere. Mod at betale 400-500 kroner årligt kan internetbrugere få adgang til netudgaven privat, mens adgang via biblioteker og undervisningsinstitutioner bliver gratis. Det har ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten fået Forbrugerrådet op af stolen.

- Det er kritisabelt, at køberne faktisk er stillet i udsigt, at denne vare ikke ville falde i pris, og at den nu bliver tilgængelig på internettet for 400-500 kroner om året, siger jurist Anette Høyrup til avisen.

Regeringens indstilling om at støtte Gyldendal med i alt 30 millioner kroner ligger i øjeblikket hos Folketingets finansudvalg, der skal godkende aftalen. Det ventes ifølge afdelingschef Poul Bache fra Kulturministeriet at ske sidst i denne uge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere