Jobloyalitet: Lederen er afgørende

Når ansatte forlader et job, er det meget tit, fordi de søger væk fra ledelsen. Især i IT-branchen skaber dårlig ledelse mange dyre jobskift - høj løn og frynsegoder batter ikke. Nu investerer man mere i ledertræning

Af Malene Grouleff

Jeg vil have en kompetent leder. Ellers går jeg. Hvert år skifter mindst hver sjette danske IT-ansatte job. Flere undersøgelser viser, at årsagen til, at arbejdsgiveren får en opsigelse, meget ofte er hans egen eller mellemlederes evner til at lede.

Enhver arbejdsgiver ved udmærket godt, at vedvarende gennemtræk er usundt. Virksomheden mister konstant viden og kompetencer. Oplæring af nye æder megen tid. Omvendt giver stor loyalitet og høj arbejdsmoral meget bonus for lønkronerne.

Men at overføre viden til praksis er åbenbart ikke så ligetil. Det begynder flere og flere IT-arbejdsgivere nu at erkende og investerer i stigende grad i ledertræning med fokus på den menneskelige side af chefrollen.

Et er hvad man siger...
Den tendens oplever man blandt andet hos det danske kursus- og konsulentfirma Niveau. Lederen som "jobtricker" genkender man også hos det - Det kan godt være, at en medarbejder udadtil siger: "Jeg har fået job i Bang & Olufsen. Der får jeg en rigtig god løn". Men stikker man lidt dybere, viser det sig meget ofte, at jobskiftet skyldes irritation over ledelsesstil, fortæller Henrik Engelund, direktør i Niveau.Niveau har for nylig interviewet 1450 danske IT-folk. Når de skal pege på, hvad der får dem til at blive i et job, peger svarene i stor stil på områder, som ledelsen har indflydelse på. For eksempel jobbets indhold, udfordringer, frihed, karrieremuligheder og spillerummet for personlig udvikling og initiativ.

- Især i dotcom-branchen er der et problem med uerfarne, dårlige ledere. Det skaber kaos. Medarbejderen bliver irriteret over at skulle opfinde 117 dybe tallerkner, før han overhovedet kan blive udfordret på sine egentlige kompetencer, siger Henrik Engelund.

Løn lokker ikke
Derimod har lønnen slet ingen afgørende betydning for, om man bliver i et job eller siger ja tak til et nyt hos konkurrenten.

- Faktisk er det slet ikke de lønførende virksomheder, der er bedst til at holde på medarbejderne. Det er lige omvendt. Jeg mener også, det kan ses som et sygdomstegn, hvis man forsøger at holde på folk ved hjælp af skyhøje lønninger, siger Henrik Engelund, direktør i Niveau.

Skæbnesvanger email
John Møgelhøj, seniorpartner i firmaet Scan-Karriere, har i 16 år beskæftiget sig med karriererådgivning for medarbejdere ramt af fyringsrunder.Netop det at skulle afskedige er for de fleste ledere den mest ubehagelige opgave. Men den er samtidig også risikabel, mener John Møgelhøj. For hvis lederen ikke tænker nøje over, hvordan han eller hun griber det an, kan det føre til, at han også mister de mest uundværlige medarbejdere.

Hvordan lederen vælger at informere om en opsigelse, kan for eksempel gøre en stor forskel:
1. Chefen rundsender en lakonisk mail uden et eneste tillægsord, men blot ordlyden: X er fratrådt sin stilling per dags dato.

- I dette tilfælde risikerer chefen, at medarbejderne føler, at de ikke er tilstrækkeligt værdifulde til at få at vide, hvad der er sket; om der er tale om fyring eller et selvvalgt farvel til jobbet, og hvad baggrunden for det er. Det kan ødelægge den gensidige respekt og tillid. De mest engagerede og dygtige medarbejdere vil måske ikke finde sig i den utryghed, mener John Møgelhøj.

2. Chefen indkalder sine medarbejdere til et orienteringsmøde og forklarer, hvad der er sket og hvorfor. Han giver også mulighed for at stille spørgsmål.

- Her optræder chefen som en levende, ansvarlig person. Han viser sine medarbejdere tillid og rydder usikkerhed og tvivl af vejen ved at svare ærligt på spørgsmål. Medarbejderne har krav på at få at vide, hvad der sker i organisationen, siger John Møgelhøj.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Premium
Udrulning af kæmpe kommunalt it-system ramt af stor utilfredshed: 40 procent er utilfredse
Udrulning af det store kommunale ydelsessystem KY har været genstand for stor utilfredshed blandt de kommunale medarbejdere , der har været med i den tidlige implementering, som Kombit og Netcompany er i gang med.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.