Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

IBM-leder bekæmper stress

Klog af skade. Lars Rath belastede sig så hårdt i jobbet i IBM, at han fik en hjerneblødning. Nu prøver han at få andre stressramte til at tænke sig om en ekstra gang, før det går så galt. En stressforsker vurderer, at mange i IT-branchen sætter deres helbred på spil i jobbet.

En af hovedpersonerne i DR Dokumentars udsendelse ?Besat af arbejde? giver gode råd om at undgå stress.

I sommeren 1999 blev 43-årige Lars Rath indhentet af sit hektiske arbejdsliv som chef for 500-600 mand. Afdelingsdirektøren fra IBM var på ferie i Frankrig, da resultatet af konstant at arbejde op mod 80 timer om ugen meldte sig. På en morgenløbetur med sin søn fik Lars Rath en hjerneblødning, der ændrede hans liv dramatisk.

I dag lyder opskriften på hans arbejdsliv at holde det på 40 timer om ugen og undgå at tage pc?en med sig hjem om aftenen.

? En af årsagerne til, at jeg ville medvirke i DR?s program, er, at jeg på den måde kan komme til at tale til nogle af dem, som er i en stresset situation nu rundt omkring i virksomhederne. For det tror jeg, der er virkelig mange, der er, siger Lars Rath.

Han vendte tilbage til IBM efter et års sygefravær. Et år der bød på hård genoptræning.

Lytter til erfaringerne

I dag er han afdelingsleder i Solution Design Center, der udarbejder tilbud. Medarbejderne deltager i projektteam, hvor der arbejdes hårdt igennem i de fire uger, man typisk har til at lave et tilbud. Men Lars Rath forsøger med sine erfaringer at passe godt på sine cirka femten medarbejdere.

? Selvfølgelig skal man knokle, det ligger i ethvert edb-projekt, at der er knald på. Men bagefter forklarer jeg som det første, hvor vigtigt det er for dem, at de sørger for at få hvilet ud og komme helt ned igen. IBM er en arbejdsplads, hvor det ligger i kulturen, at vi yder vores bedste. Men folk skal forstå, at den høje ydelse skal ses over et helt liv. Det hjælper ikke noget, at vi bare gør det godt i nogle år og så dør ud, siger Lars Rath, der kan mærke på sine kolleger, at hans ord gør indtryk, fordi han har mærket konsekvenserne af stress på sin egen krop.

Våben mod stress

Da Lars Rath fik sin hjerneblødning, blev alle meget overraskede, for han virkede rolig og velafbalanceret. Mest forbløffet blev han nok selv, for han følte sig på ingen måder som en stresset person. Derfor har han siden spekuleret meget på, hvilke årsager der lå bag hans skæbne, og hvordan man kan undgå at ryge i stressfælden.

? Jeg tror faktisk, det allervigtigste er, at man skal føle, at det, man laver, er spændende. Du skal sikre, at du er glad for at gå på arbejde hver eneste dag, og hvis du lige pludselig begynder at føle, at det ikke er sjovt mere, så skal du tage en timeout og tænke alvorligt på, hvad det er, du vil, fastslår Lars Rath.

Han råder også til, at man bliver bedre til at sige fra og lægge ansvaret fra sig, hvis man ? som det var tilfældet med ham selv ? ikke er god til den slags.

Motion står ligeledes højt på hans liste i kampen mod stress, for det kræver også fysisk kapacitet at give sig i kast med en krævende karriere. Og endelig anbefaler han at få målt blodtrykket med jævne mellemrum, fordi det kan være svært at vide, om man er stresset. Men for højt blodtryk er en god indikator for, at man er på vej ud i uføre.

Denne artikel er fra Computerworld IT Job

IBM-leder Lars Raths tidligere stressniveau er langt fra usædvanligt. Desværre. Der findes massevis af mennesker i IT-branchen, hvis dagligdag minder om den, Lars Rath havde, før han fik sin hjerneblødning.

Det mener overlæge dr.med. Bo Netterstrøm, der er tilknyttet Arbejdsmedicinsk Klinik på Hillerød Sygehus og er en af ankermændene bag en stor undersøgelse om stress i IT-branchen, som IT-Brancheforeningen har iværksat.

? Jeg er sikker på, at der er mange af dem. Og det bekymrer mig lidt, sådan arbejdskulturelt, at det mange steder er normen, at sådan gør man, siger Bo Netterstrøm.

Han fortæller, at han netop har undervist på en arbejdsplads i det offentlige, hvor det nærmest var ugleset at gå før klokken fem.

- Så folk blev til langt ud på aftenen, for, som en af dem forklarede, så vil man ikke være ?sådan en, der går hjem klokken fem?, siger Bo Netterstrøm, der mener, at det er en kultur, vi skal gøre op med.

Vær bevidst om dine mål

Han giver det råd til folk, som kunne genkende sig selv i DR dokumentaren ?Besat af arbejde?, at de skal klarlægge deres mål med livet.

? De skal prøve at sætte sig nogle mål for, hvad de egentlig vil, og de skal gøre sig bevidste om, hvad de prioriterer. Når den erkendelse er nået, så gælder det altså om at prøve at styre sit liv efter det. Og det bedste ord, når man skal forebygge stress, det er jo ?Nej?. De skal sige fra, hvis de støder på noget, som ikke ligger inden for de rammer, de har sat sig, siger Bo Netterstrøm og fortsætter:

? Og de skal lytte til deres egen krop. Og få andre til at se på dem og vurdere: Hov, er det dig, det her ? eller er du ved at blive syg?

Relevante links:
Læs mere om Lars Rath i DR Dokumentar præsentation af udsendelsen "Besat af arbejde"

Tema om stress i IT-branchen hos stressrådgivningsfirmaet Oxyfine

Denne artikel er fra Computerworld IT Job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere