Godt rejsekamera til en noget høj pris

Med TZ5 har Panasonic udviklet et godt allround-kamera med et rigtig godt objektiv. Men prisen skæmmer en smule. Vi har haft kameraet en tur på testbænken - få resultatet her.

Godt rejsekamera til en noget høj pris

Hvis man tager i betragtning, at det er muligt at købe et D-SLR-kit til omkring 3.000 kroner, kan en vejledende pris i samme leje for et digitalt kompaktkamera forekomme at ligge i overkanten.

Også selv om man næppe kan forvente at få et Leica-objektiv med i prisen på D-SLR-modellen, som tilfældet er med Panasonic Lumix DMC-TZ5.

Hvis du tilhører den kategori af amatørfotografer, som aldrig kan huske, hvor eller hvornår billederne blev taget på ferien, bringer TZ5 god hjælp.

For hvis man inden afrejse indtaster start- og slutdato for sin ferie, lægger kameraet automatisk billederne i separate mapper – én for hver dag.

God og stor LCD-skærm

Det er naturligvis en smart funktion, der også kan anvendes i andre situationer, hvor man gerne vil have sine optagelser inddelt efter optagelsesdag.

Panasonic er heldigvis på vej bort fra LCD-skærme med 230.000 pixels – faktisk er TZ5 udstyret med en 3,0 tommer stor LCD-skærm med 460.000 pixels – altså den dobbelte af den normale opløsning.

Dermed bliver gengivelsen af både stillfotos og videoklip en langt større nydelse, fordi billederne fremstår meget skarpere end normalt, og desuden med en bedre farvegengivelse.

Meget nem betjening

LCD-skærmen kan desuden indstilles til at øge lysintensiteten til et højere niveau end normalt. Det betyder, at skærmen bliver nemmere at aflæse i stærkt solskin – men omvendt betyder det også, at den bruger mere strøm, og at batteriet derfor skal oplades lidt hyppigere. Træerne vokser trods alt ikke ind i himlen.

Selv om Panasonic Lumix DMC-TZ5 rummer mange funktioner, er betjeningen meget nem.

Det skyldes dels, at antallet af betjeningsknapper er til at overskue, dels den såkaldte Quick Menu, hvor man ved hjælp af en enkelt trykknap får adgang til lige præcist de funktioner, der aktuelt er til rådighed.

Udløserknap i bund

Har man således valgt indstillingen iA – Intelligent Auto Technology, præsenteres man for blot fem indstillingsmuligheder ved et tryk på Q.MENU-tasten. Mens udvalget af muligheder stiger til ni, når man har valgt at fotografere med indstillingen ”Normalt billede”, der er for den lidt mere erfarne fotograf.

Faktisk er iA-indstillingen ret smart, i og med at man roligt kan overlade indstillingerne til kameraet og alene koncentrere sig om at finde det helt rigtige motiv, den helt rigtige vinkel og det helt rigtigt udsnit – og så bare trykke udløserknappen i bund.

Man behøver ikke være nervøs for, om kameraet nu også når at fokusere, for på iA-indstillingen kører autofokusfunktionen konstant.

Rigtig godt objektiv

Som allerede nævnt har Panasonic valgt et DC Vario-Elmar objektiv fra tyske Leica, hvad der naturligvis er medvirkende til at sætte et vist prisniveau.

I modsætning til det lidt dyrere Lumix DMC-FX35 (som du kan læse vores anmeldelse af her), hvor objektivets 10 gange optiske zoom begynder ved 25 mm, dækker Leica-objektivet på TZ5 brændviddeområdet 28-280mm.

Med en opløsning på 9,1 millioner pixels på den 1/2,33 tommer ”store” CCD-baserede billedsensor er der rigeligt med pixels til at lave print i store størrelser – hvilket i denne sammenhæng vil sige op til omkring A3.

Automatisk makrofunktion

Panasonic har også valgt at forsyne TZ5 med den rigtigt smarte og særdeles anvendelige automatiske makrofunktion (i iA-indstillingen), som helt automatisk skifter til makrofotografering, når fokuseringsautomatikken registrerer, at afstanden til motivet kommer under 50 centimeter.

Medvirkende til den nemme betjening er de forholdsvis mange (23) motivprogrammer, der hver især præsenteres med en kort forklarende tekst, der også indeholder gode råd om for eksempel at sætte kameraet på stativ ved fotografering af fyrværkeri.

At alle menutekster også findes på dansk er kun medvirkende til at gøre det endnu nemmere at betjene TZ5.

Født med HDTV

TZ 5 kan lave optagelser i både 4:3, 3:2 og 16:9 billedformaterne, og der findes endog en indstillingsmulighed, som automatisk tager samme foto i alle tre formater – så kan man jo altid efterfølgende beslutte sig for, hvilket der skal bruges.

Men DMC-TZ5 kan ikke kun tage stillfotos. Kameraet kan også optage videoklip og vælges en opløsning på 1.280 x 720, er højde:bredde-forholdet dermed sat til 16:9, hvorved videoklippene optimeres til HDTV.

Panorér med optisk billedstabilisering aktiveret

Når kameraet kan optage stillfotos i formatet 1.920 x 1.080 pixels, kan det synes pudsigt, at dette fulde HDTV-format ikke kan vælges ved optagelse af videoklip.

Intelligent Auto Technology dækker over, at kameraet selv er i stand til at vælge de optimale indstillinger afhængig af det valgte motiv og øvrige forhold af fotomæssig betydning.

Face Detection, Intelligent ISO Control, optisk billedstabilisator, Intelligent Exposure og automatisk scenevalg er alle nye funktioner i Panasonic-sammenhæng.

Fint begynderkamera

Den optiske billedstabilisering (Mega O.I.S.) kan indstilles i to niveauer, der betyder, at man både kan reducere kamerarystelser og samtidig anvende kameraet i situationer, hvor man panorerer med det – eksempelvis når man følger en cykelrytter eller racerbil.

Med Intelligent Auto Technology er det meget vanskeligt at komme hjem med dårlige fotos fra ferieturen.

Lidt for dyrt

Holder man sig som begynder til iA-indstillingen, er det nemt at lave gode billeder, og i takt med at erfaringen stiger, kan man skifte over til ”Normalt billede” og anvende de lidt mere sofistikerede funktioner, der her er tilgængelige.

Med makrofunktionen aktiveret bliver billedfeltet 74 mm bredt, hvad der giver en opløsning på 1.186 pixels per tomme med lidt synlig pudeforvrængning.

Kromatisk aberration er stort set ikke synlig ved overgange mellem dyb skygge og højlys.

Desværre er også TZ5 (ligesom tilfældet er for Panasonic Lumix DMC-FX35) nok lidt for dyrt til at tiltale begynderen.

Galleri 1: Panasonic Lumix DMC-TZ5

Galleri 2: Panasonic Lumix DMC-TZ5




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere