IT-Branchen forsøger med en praktikuge at lokke unge fra folkeskolen ind i it-fag.

Forfatter betvivler effekt af it-praktik rettet mod piger

Foreningen IT-Branchen retter i årets erhvervs-praktikuge skytset mod de unge piger. Det har blandet andet resulteret i, at eleverne nu får en pink pjece. Men ikke alle tror på effekten af praktikugen.

Det er gammelkendt viden, at it-verdenen ikke ligefrem bugner af kvinder. Og efterhånden lige så gammel er diskussionen om, hvordan de lokkes til. Men der kæmpes videre.

Brancheforeningen IT-Branchen har siden 2008 haft it-erhvervspraktik for folkeskolens 9. klasser som et led i en kampagne, der skal få flere unge til at uddanne sig inden for it. Men erhvervspraktikken i uge 46 har i år fokus særligt rettet mod de unge piger. Udover at pjecerne har skiftet farve til pink, skal de unge piger lokkes til med studievejledernes hjælp.

"Vi vil i endnu højere grad i år i forhold til praktikugen bede studievejlederne ude på skolerne om at være mere opmærksomme på de piger, som for eksempel har interesse og flair for matematik og logik og give dem et praj om, at det her måske kunne være interessant for dem," siger chefkonsulent Mette Lundberg fra IT-Branchen.

De unge skal påvirkes tidligt
Mette Lundberg tror på, at man ved at præsentere it for de unge i 9. klasse, kan vække deres interesse inden de udvikler stereotypiske forestillinger.

"Der er analyser, der viser, at det bedste tidspunkt at påvirke de unge er så tidligt i forløbet. Det er der, at drømmene bliver skabt, og der er ikke så mange fordomme endnu. Men det er klart, at man skal formå at fastholde deres interesse, og der skal være nogle spændende studier, der matcher deres ønsker, når den tid kommer," siger Mette Lundberg.

Hun henviser til en Capacent-analyse af de unges uddannelsesvalg, som IT-Branchen sidste år gennemførte sammen med Dansk Erhverv. Den viser blandt andet, at piger i høj grad vil kende den større mening med deres arbejde. De unge blev spurgt om, hvad der kunne få dem til at overveje en it-uddannelse og et job i it-branchen bagefter. 38 procent af pigerne svarede ja til, "At man kan arbejde med projekter inden for eksempelvis sundhed og miljø", mens det var 24 procent blandt drengene.

Forfatter: Det er for sent
Dorte Toft er programmør og journalist, og hun har blandt andet skrevet bogen 'Nærmest lykkelig i nørdland" om danske pigers store fravalg af 'hårde fag'. Hun deltager aktivt i debatten for at få flere kvinder inden for it, og hun stiller sig skeptisk over for virkningen af en kampagne som IT-Branchens.

"Generelt set så har kampagner jo ikke rigtig hjulpet, og jeg tror problemet er, at vi kommer ind for sent. Pigerne har dannet mange af deres interesser, og de er meget fjerne fra de her områder. Jeg tror, man skal arbejde meget mere grundlæggende, og det er så ikke noget, it-branchen kan alene. Men det handler om at få skabt en fascination og en interesse langt, langt tidligere," siger hun.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Analytics, BI og big data: Få succes med de nye løsninger og teknologier

En række nye koncepter og teknologier vinder i disse år frem under kategorierne analytics, BI og big data. Det er et it-område i en rivende udvikling. Bliv klogere på de nye teknologier på denne konference.

24. april 2019 | Læs mere


Industri 4.0: IoT, data og den afgørende kobling til forretningen

På dette roundtable tager vi udgangspunkt i mulighederne inden for Industri 4.0, herunder Internet of Things i og uden for virksomheden samt de nye muligheder for ændrede kunderelationer. Rundbordsdiskussionen ledes af Computerworlds erfarne chefredaktør Lars Jacobsen og krydres med eksempler og erfaringer fra blandt andet Beijer Electronics. Undervejs vil der være rig lejlighed til at netværke med de øvrige deltagere og lære af deres erfaringer.

24. april 2019 | Læs mere


Digital Innovation Summit: Innovation og strategi - fra ide til forretning

I de bedste virksomheder er digitaliseringen og innovationen godt på vej til at flytte ud ad it-afdelingen og ind i hele virksomheden, hvor alle afdelinger tænker i nye processer og innovation. På Digital Innovation Summit kan du høre om konkrete projekter, værktøjer og metoder til at sat din digitale innovation og forretningsudvikling på skinner.

25. april 2019 | Læs mere


Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
It-sikkerheden afhænger af dig!
Du kender det sikkert. En kollega vil dele en fil med navne, mailadresser og andre personlige data fra jeres Salesforce database, med en partner i EU. Vedkommende beslutter at smide en Excel-fil i DropBox og sender et link til partneren til download. En anden kollega skal bruge en kundes bankoplysninger for at kunne lave en overførsel, så kunden sender selvfølgelig en e-mail med alle bankoplysninger. Ovenstående er blot to eksempler på det, der sker flere gange dagligt. Nemlig tilfælde hvor der skal deles følsomme oplysninger, hvor der er meget dårlig datasikkerhed. Det er en konstant stressfaktor for de sikkerhedsansvarlige i it. Derfor er det en absolut nødvendighed, at have de rigtige værktøjer og teknologier, for at gøre samarbejdet med andre virksomheder, så smertefrit som muligt. Det kan du læse mere om, hvordan du opnår i dette white paper.