IT-Branchen forsøger med en praktikuge at lokke unge fra folkeskolen ind i it-fag.

Forfatter betvivler effekt af it-praktik rettet mod piger

Foreningen IT-Branchen retter i årets erhvervs-praktikuge skytset mod de unge piger. Det har blandet andet resulteret i, at eleverne nu får en pink pjece. Men ikke alle tror på effekten af praktikugen.

Det er gammelkendt viden, at it-verdenen ikke ligefrem bugner af kvinder. Og efterhånden lige så gammel er diskussionen om, hvordan de lokkes til. Men der kæmpes videre.

Brancheforeningen IT-Branchen har siden 2008 haft it-erhvervspraktik for folkeskolens 9. klasser som et led i en kampagne, der skal få flere unge til at uddanne sig inden for it. Men erhvervspraktikken i uge 46 har i år fokus særligt rettet mod de unge piger. Udover at pjecerne har skiftet farve til pink, skal de unge piger lokkes til med studievejledernes hjælp.

"Vi vil i endnu højere grad i år i forhold til praktikugen bede studievejlederne ude på skolerne om at være mere opmærksomme på de piger, som for eksempel har interesse og flair for matematik og logik og give dem et praj om, at det her måske kunne være interessant for dem," siger chefkonsulent Mette Lundberg fra IT-Branchen.

De unge skal påvirkes tidligt
Mette Lundberg tror på, at man ved at præsentere it for de unge i 9. klasse, kan vække deres interesse inden de udvikler stereotypiske forestillinger.

"Der er analyser, der viser, at det bedste tidspunkt at påvirke de unge er så tidligt i forløbet. Det er der, at drømmene bliver skabt, og der er ikke så mange fordomme endnu. Men det er klart, at man skal formå at fastholde deres interesse, og der skal være nogle spændende studier, der matcher deres ønsker, når den tid kommer," siger Mette Lundberg.

Hun henviser til en Capacent-analyse af de unges uddannelsesvalg, som IT-Branchen sidste år gennemførte sammen med Dansk Erhverv. Den viser blandt andet, at piger i høj grad vil kende den større mening med deres arbejde. De unge blev spurgt om, hvad der kunne få dem til at overveje en it-uddannelse og et job i it-branchen bagefter. 38 procent af pigerne svarede ja til, "At man kan arbejde med projekter inden for eksempelvis sundhed og miljø", mens det var 24 procent blandt drengene.

Forfatter: Det er for sent
Dorte Toft er programmør og journalist, og hun har blandt andet skrevet bogen 'Nærmest lykkelig i nørdland" om danske pigers store fravalg af 'hårde fag'. Hun deltager aktivt i debatten for at få flere kvinder inden for it, og hun stiller sig skeptisk over for virkningen af en kampagne som IT-Branchens.

"Generelt set så har kampagner jo ikke rigtig hjulpet, og jeg tror problemet er, at vi kommer ind for sent. Pigerne har dannet mange af deres interesser, og de er meget fjerne fra de her områder. Jeg tror, man skal arbejde meget mere grundlæggende, og det er så ikke noget, it-branchen kan alene. Men det handler om at få skabt en fascination og en interesse langt, langt tidligere," siger hun.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
På jagt efter nyt BI-system? … Her er analysen og de 25 vigtigste KPI’er
Et godt BI-system er en central del af en digitaliseret virksomhed. Dette whitepaper fra EG dykker ned i en analyse af de nødvendige overvejelser på det organisatoriske, teknologiske og brugerorienterede niveau. Samtidig får du en liste med 25 vigtige KPI’er inden for ni funktionsområder, så du kan se, hvad andre virksomheder holder øje med.