IT-Branchen forsøger med en praktikuge at lokke unge fra folkeskolen ind i it-fag.

Forfatter betvivler effekt af it-praktik rettet mod piger

Foreningen IT-Branchen retter i årets erhvervs-praktikuge skytset mod de unge piger. Det har blandet andet resulteret i, at eleverne nu får en pink pjece. Men ikke alle tror på effekten af praktikugen.

Det er gammelkendt viden, at it-verdenen ikke ligefrem bugner af kvinder. Og efterhånden lige så gammel er diskussionen om, hvordan de lokkes til. Men der kæmpes videre.

Brancheforeningen IT-Branchen har siden 2008 haft it-erhvervspraktik for folkeskolens 9. klasser som et led i en kampagne, der skal få flere unge til at uddanne sig inden for it. Men erhvervspraktikken i uge 46 har i år fokus særligt rettet mod de unge piger. Udover at pjecerne har skiftet farve til pink, skal de unge piger lokkes til med studievejledernes hjælp.

"Vi vil i endnu højere grad i år i forhold til praktikugen bede studievejlederne ude på skolerne om at være mere opmærksomme på de piger, som for eksempel har interesse og flair for matematik og logik og give dem et praj om, at det her måske kunne være interessant for dem," siger chefkonsulent Mette Lundberg fra IT-Branchen.

De unge skal påvirkes tidligt
Mette Lundberg tror på, at man ved at præsentere it for de unge i 9. klasse, kan vække deres interesse inden de udvikler stereotypiske forestillinger.

"Der er analyser, der viser, at det bedste tidspunkt at påvirke de unge er så tidligt i forløbet. Det er der, at drømmene bliver skabt, og der er ikke så mange fordomme endnu. Men det er klart, at man skal formå at fastholde deres interesse, og der skal være nogle spændende studier, der matcher deres ønsker, når den tid kommer," siger Mette Lundberg.

Hun henviser til en Capacent-analyse af de unges uddannelsesvalg, som IT-Branchen sidste år gennemførte sammen med Dansk Erhverv. Den viser blandt andet, at piger i høj grad vil kende den større mening med deres arbejde. De unge blev spurgt om, hvad der kunne få dem til at overveje en it-uddannelse og et job i it-branchen bagefter. 38 procent af pigerne svarede ja til, "At man kan arbejde med projekter inden for eksempelvis sundhed og miljø", mens det var 24 procent blandt drengene.

Forfatter: Det er for sent
Dorte Toft er programmør og journalist, og hun har blandt andet skrevet bogen 'Nærmest lykkelig i nørdland" om danske pigers store fravalg af 'hårde fag'. Hun deltager aktivt i debatten for at få flere kvinder inden for it, og hun stiller sig skeptisk over for virkningen af en kampagne som IT-Branchens.

"Generelt set så har kampagner jo ikke rigtig hjulpet, og jeg tror problemet er, at vi kommer ind for sent. Pigerne har dannet mange af deres interesser, og de er meget fjerne fra de her områder. Jeg tror, man skal arbejde meget mere grundlæggende, og det er så ikke noget, it-branchen kan alene. Men det handler om at få skabt en fascination og en interesse langt, langt tidligere," siger hun.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud 2018 - outsourcing eller on premise?

Cloud handler ikke længere om billige servere eller storage. Det handler om at ruste sig til at kunne gøre idéer til digital innovation til virkelighed. På denne konference kan du blive klogere på, hvordan man kan satse strategisk på cloud-modellen. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

20. september 2018 | Læs mere


The New World of Data

Få styr på de nye muligheder og de nyeste tendenser inden for næste generations IT-infrastruktur. Bliv inspireret af de ledende teknologiaktører og hør hvordan TopDanmark og Rambøll har draget fordel af de nye muligheder både i relation til de tekniske og økonomiske aspekter samt en optimeret brugeroplevelse.

25. september 2018 | Læs mere


Kunstig intelligens: Bring din virksomhed ind i fremtiden

På denne konference ser vi nærmere på gode, bæredygtige business cases med kunstig intelligens. Vi zoomer ind på de konkrete teknologier, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

26. september 2018 | Læs mere


Premium
Mangel på arbejdskraft kan tvinge Universal Robots væk fra Danmark: "Vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne"
Interview: Universal Robots' ekstreme vækst har også en bagside. Selskabet har store udfordringer med at få kompetente folk og må derfor kigge til udlandet, men det er svært at få den udenlandske arbejdskraft til Danmark. Robotfirmaet fra Odense prøver nu at råbe de danske politikere op. "Vi er født i Danmark, men købt af en amerikansk virksomhed, og vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne," lyder det.
Computerworld
Her er de tre nye iPhones: Apple har netop præsenteret to frække topmodeller samt en helt ny "folketelefon"
Apple har netop løftet sløret for tre nye iPhones. Den ene af dem er måske det tætteste Apple kommer på en folketelefon
CIO
Machine learning og kunstig intelligens med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"
Tech fra Toppen: Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang? Få svaret i den seneste udgave af Computerworlds podcast "Tech fra toppen" med datalog Jesper Steen Møller.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.