Artikel top billede

IT-Branchen forsøger med en praktikuge at lokke unge fra folkeskolen ind i it-fag.

Forfatter betvivler effekt af it-praktik rettet mod piger

Foreningen IT-Branchen retter i årets erhvervs-praktikuge skytset mod de unge piger. Det har blandet andet resulteret i, at eleverne nu får en pink pjece. Men ikke alle tror på effekten af praktikugen.

Det er gammelkendt viden, at it-verdenen ikke ligefrem bugner af kvinder. Og efterhånden lige så gammel er diskussionen om, hvordan de lokkes til. Men der kæmpes videre.

Brancheforeningen IT-Branchen har siden 2008 haft it-erhvervspraktik for folkeskolens 9. klasser som et led i en kampagne, der skal få flere unge til at uddanne sig inden for it. Men erhvervspraktikken i uge 46 har i år fokus særligt rettet mod de unge piger. Udover at pjecerne har skiftet farve til pink, skal de unge piger lokkes til med studievejledernes hjælp.

"Vi vil i endnu højere grad i år i forhold til praktikugen bede studievejlederne ude på skolerne om at være mere opmærksomme på de piger, som for eksempel har interesse og flair for matematik og logik og give dem et praj om, at det her måske kunne være interessant for dem," siger chefkonsulent Mette Lundberg fra IT-Branchen.

De unge skal påvirkes tidligt

Mette Lundberg tror på, at man ved at præsentere it for de unge i 9. klasse, kan vække deres interesse inden de udvikler stereotypiske forestillinger.

"Der er analyser, der viser, at det bedste tidspunkt at påvirke de unge er så tidligt i forløbet. Det er der, at drømmene bliver skabt, og der er ikke så mange fordomme endnu. Men det er klart, at man skal formå at fastholde deres interesse, og der skal være nogle spændende studier, der matcher deres ønsker, når den tid kommer," siger Mette Lundberg.

Hun henviser til en Capacent-analyse af de unges uddannelsesvalg, som IT-Branchen sidste år gennemførte sammen med Dansk Erhverv. Den viser blandt andet, at piger i høj grad vil kende den større mening med deres arbejde. De unge blev spurgt om, hvad der kunne få dem til at overveje en it-uddannelse og et job i it-branchen bagefter. 38 procent af pigerne svarede ja til, "At man kan arbejde med projekter inden for eksempelvis sundhed og miljø", mens det var 24 procent blandt drengene.

Forfatter: Det er for sent
Dorte Toft er programmør og journalist, og hun har blandt andet skrevet bogen 'Nærmest lykkelig i nørdland" om danske pigers store fravalg af 'hårde fag'. Hun deltager aktivt i debatten for at få flere kvinder inden for it, og hun stiller sig skeptisk over for virkningen af en kampagne som IT-Branchens.

"Generelt set så har kampagner jo ikke rigtig hjulpet, og jeg tror problemet er, at vi kommer ind for sent. Pigerne har dannet mange af deres interesser, og de er meget fjerne fra de her områder. Jeg tror, man skal arbejde meget mere grundlæggende, og det er så ikke noget, it-branchen kan alene. Men det handler om at få skabt en fascination og en interesse langt, langt tidligere," siger hun.

Resultater på sigt

Ifølge Dorte Toft skal pigerne altså påvirkes før 9. klasse, hvis det skal have en effekt. Og der er brug for mere end en kampagne. Der skal en decideret holdningsændring til, hvor forældrene også skal gøres interesserede, fordi de betyder meget for børnenes indstilling, og så skal medierne dække naturvidenskab og teknologi i langt højere grad, mener hun.

Desuden gælder det ifølge hende om at udnytte nysgerrigheden over for opfindelser, og hun nævner nutidens robotudvikling som eksempel på en fascinationsfaktor.

"Jeg tror, at hvis du får det ind på forskellig vis, så er det ikke lige pludselig noget fremmed, der skal introduceres under en praktikuge, hvor du er ude og se nogle programmer blive lavet. Grundlæggende set er jeg overbevist om, at børn er naturligt nysgerrige, og det er det, vi skal støtte dem i. Problemet er jo så, at både far og mor måske selv har mistet deres nysgerrighed over for teknologi og naturvidenskab, " siger hun.

Dorte Toft fremhæver, at især fædrene er meget afgørende for, hvilket syn piger udvikler på eksempelvis it.

Lang ventetid på resultater

Ifølge Mette Lundberg har de seneste års erhvervspraktik dog været en stor succes, og på en skala fra 1-6 gav de unge sidste år ugen 5,2 på spørgsmålet om, hvorvidt ugen havde givet dem lyst til en fremtid i branchen.

Men konkrete resultater kan man altså endnu ikke aflæse, og det er da også på længere sigt, at IT-Branchen satser på en forskel.

"Vi arbejder jo fortsat på, at der skal komme flere kvinder på uddannelserne, men det er klart, at det er en langsigtet indsats, når det er helt ned i folkeskoleniveau," siger Mette Lundberg.

De unges udmeldinger overbeviser ikke Dorte Toft om, at det har en effekt, men hun håber.

"Måske. Det kan jeg ikke sige. Man kan da krydse fingre for det, men dybt inde i mig selv, der er jeg helt overbevist om, at det skal starte meget tidligere med en fascination," siger hun.

Selvom procentdelen af kvinder på it-uddannelserne ikke har ændret sig de seneste tre år, lader det til, at noget alligevel har virket. Antallet af optagne på it-uddannelserne steg således med 19 procent i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere