Artikel top billede

Hvem bliver HP's nye administrerende direktør?

Med Mark Hurd valgte HP's bestyrelse en outsider. Vil det kunne ske igen?

Computerworld News Service: Nu, da den tidligere administrerende direktør for Hewlett-Packard, Mark Hurd, er fratrådt, er analytikerne i fuld gang med at sætte navne på listen over mulige kandidater til posten.

Men i den forbindelse er det værd at lægge mærke til, at Mark Hurds navn ikke ligefrem blev nævnt ofte, hvis overhovedet, inden han i 2005 fik stillingen ved HP.

På det tidspunkt var han veteran ved NCR Corp., hvor han tidligere havde fungeret som administrerende direktør og president.

Dengang mente Wall Street Journal at vide, at ledelsen forestillede sig den ideelle kandidat som "en stjerne-CEO for en virksomhed med en årlig omsætning på mindst 235 milliarder kroner."

NCR's omsætning var på 35 milliarder om året, så valget af Mark Hurd kom som en overraskelse for de fleste.

Nu , da Mark Hurd er ude igen - han trak sig tilbage, da HP's bestyrelse fandt, at han havde handlet forkert i forholdet til en underleverandør og de relaterede udgifts-afrapporteringer, er gættelegen om, hvem der mon bliver hans efterfølger allerede i fuldt sving. Analytikerne har støvet de gamle lister fra 2005 af, og der er flere velkendte navne på spil.

Mulige kandidater

Blandt de nævnte finder vi endnu engang Michael Capellas, som er tidligere administrerende direktør for Compaq og Joseph Tucci, der er administrerende direktør for EMC.

Navnene på flere folk i ledelsen for IBM, Microsoft og Oracle er desuden også med på listen.

Der er flere desuden medlemmer af HP's ledelse, som var i spil i både 2005 og nu igen i dag, og blandt dem finder vi for eksempel Ann Livermore, som er executive vice president for selskabets enterprise-forretning, og Vyomesh Joshi, der er executive vice president for HP's imaging and printing group.

Et nyt navn på listen er Todd Bradley, tidligere administrerende direktør og president for Palm, der i dag fungerer som executive vice president for HP's personal systems group.

Valg af ledelsesstil

Måske er det nemmere at finde frem til, hvilken type ledelsesstil HP's bestyrelse er ude efter med den nye administrerende direktør.

Chuck House, der er veteran fra HP, og som i dag er leder af Media X på Stanford University, har været særligt kritisk over for Marks Hurds ledelsesstil på sin blog.

Han oplister i en e-mail, hvad han håber bestyrelsen vil gå efter, når den nye direktør skal findes. (Media X er knyttet til H-STAR Institute (Human-Sciences and Technologies Advanced Research Institute) ved Stanford University, og samarbejder med industrien og forskere om at undersøge de samfundsmæssige konsekvenser af information og teknologi)

Chuck House håber, at den nye direktør bliver en, der er "innovations-positiv" og villig til at bruge både research og udviklings-penge; en chef hvis ledelsesstil består i "at bevæge sig omkring [i virksomheden]…, hvilket indbefatter omsorg, empati og respekt for medarbejderne."

Chuck House mener desuden, at HP bør ændre sit belønningssystem ved at "afskaffe kæmpe-bonusser til de få og genindføre profitdeling og mindre, men meningsfulde, aktie-optioner for de mange," siger han.

"Det er et nemt signal at sende, og det er samtidig relativt billigt," fortsætter han.

Chuck House, som er medforfatter til bogen The HP Phenomenon: Innovation and Business Transformation, tilføjer, at HP har brug for en leder, der lytter til og bifalder "den kollektive intelligens" frem for en chef med en ledelsesstil, der bygger på 'vi-alene-vide'-princippet.

Power player

Rob Enderle, som er en uafhængig analytiker med base i San Jose, Californien, vurderer, at de interne kandidater ved HP kan have en fordel i forhold til andre.

"Denne gang har de interne kandidater, som kan klare jobbet, og en udefrakommende med den rette bredde vil være mere sjælden."

Han bemærker, at især medlem af bestyrelsen, Marc Andreessen, der er medgrundlægger af Netscape, venturekapitalist og har været med til opstarten af flere virksomheder, er blevet en "power player" ved HP.

Marc Andreessen "vil muligvis gerne have en, der er meget yngre og mere dynamisk i rollen, end de traditionelle interne og eksterne kandidater," siger Rob Enderle.

"Jeg tror, oddsene på nuværende tidspunkt taler for enten en intern kandidat eller en helt uventet kandidat, afhængigt af hvor hurtigt de har brug for en ny mand på posten, og hvor meget indflydelse Marc Andreessen har, når det kommer til stykket."

Etik i højsædet

Et andet vigtigt område for den kommende administrerende direktør bliver etik. Mark Hurd var ikke direkte involveret i skandalen i 2006, da HP købte opkaldslister under falske forudsætninger for at afsløre et læk i virksomheden.

Den hændelse fik HP til at lægge større vægt på at håndhæve reglerne for god forretningsmoral - de regler som sidenhen skulle komme til at lede til Marc Hurds fald.

"Jeg forventer, at virksomheden vil gå ud og sige offentligt, at den er vægter etik og overholdelsen af de interne regler meget højt, på samme måde som jeg forestiller mig, at hvem der end bliver administrerende direktør også vil gå ud og sige, at han eller hun prioriterer etikken og overholdelsen af de interne regler og vil arbejde på at få HP hurtigt videre efter episoden," siger Miriam Baer, som er assisterende professor i jura ved Brooklyn Law School.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?