Artikel top billede

Hård kritik af ministerium i tinglysningsskandalen

Rigsrevisionen kritiserer i skarpe vendinger Justitsministeriet for at ville score gevinsten på digitaliseringen af tinglysningen alt for hurtigt og for at undervurdere projektet.

Læs også: Minister: Sludder og vrøvl med tinglysningskritik.

Justitsministeriet, der udstak de overordnede retningslinjer for Domstolsstolsstyrelsen i forbindelse med den digitale tinglysning, får drøje hug af Rigsrevisionen, der netop er udkommet med en ny rapport om det katastrofale it-projekt.

Kritikken falder samtidig med, at Rigsrevisionen langer skarpt ud efter Domstolsstyrelsen, der har stået for projektet. Det kan du læse mere om her.

"Rigsrevisionen finder, at Justitsministeriet høstede effektiviseringsgevinsten for tidligt," fremgår det af beretningen.

Ministerium: Sludder og vrøvl
Det anerkender Justitsministeriet dog ikke. Ministeriet har oplyst Rigsrevisionen, at det er enig i det principielle synspunkt om, at man generelt skal høste effektiviseringsgevinster i forbindelse med it-projekter i takt med, at de opstår.

"Justitsministeriet deler ikke Rigsrevisionens opfattelse i den konkrete sag og finder ikke, at effektiviseringsgevinsten blev høstet for tidligt."

Ikke desto mindre fastholder Rigsrevisionen sin kritik.

"Rigsrevisionen finder, at Justitsministeriet i samarbejde med Domstolsstyrelsen kunne have sikret yderligere resurser til Tinglysningsretten i Hobro ved at have indgået aftaler om at fastholde nogle af de 200 årsværk i en overgangsperiode," lyder det.

Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten var tættest på projekt i det daglige.

Men ansvarsfordelingen mellem de to haltede, lyder det fra Rigsrevisionen.

"For det første omfattede Domstolsstyrelsens og Tinglysningsrettens planlægning af projektet alene milepæle for systemudviklingen og ikke milepæle for fx uddannelse af medarbejdere, udarbejdelse af vejledninger og rekruttering af medarbejdere til Tinglysningsretten."

"For det andet var den interne rolle- og ansvarsfordeling i relation til implementeringen af det digitale tinglysningssystem ikke i tilstrækkelig grad klarlagt og beskrevet," står der i beretningen.

Revisorerne peger dog på, at projektstyringen blev styrket ultimo 2007, med blandt andet ansættelse af en ekstern leverandørstyringskonsulent.

En række af de kritikpunkter, der rammer Domstolsstyrelsen kæder Rigsrevisionen sammen med Tinglysningsretten.

Herunder, at "Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten undervurderede omfang og kompleksitet af de opgaver, der skulle løses ved idriftsættelsen af systemet."

Begge myndigheder havde "urealistisk forventning til medarbejderproduktiviteten, og det betød, at styrelsen og retten ikke havde et tilstrækkeligt personaleberedskab."

De to myndigheder havde ikke ordentlig forberedt håndteringen af fuldmagter, "herunder dimensionerede behovet for resurser hertil."

Og slutteligt var "vejledningerne i brugen af systemet mangelfulde, ligesom Tinglysningsrettens hotlinefunktion ikke havde tilstrækkelige resurser og kompetencer til at håndtere de mange brugerhenvendelser".




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere