Artikel top billede

Erhvervslivet advarer mod for høje NemID-priser

Nu rejser foreninger med langt over 20.000 virksomheder i ryggen en advarsel over for DanID: Hold NemID-priserne på et fair niveau.

Dansk Erhverv, der repræsenterer mere end 20.000 virksomheder, rejser nu et advarende flag over for NemID-projektet.

Advarslen gælder den prissætning som DanID, der står for NemID, lige nu tomler med at få på plads.

Grundlæggende har Dansk Erhverv ikke noget imod, at firmaer bidrager med sin del af finansieringen af projektet, men det er meget vigtigt, at priserne er fair.

"Det er essentielt, at Konkurrencemyndigheder holder et vågent øje med prissætningen på dette område," siger chefkonsulent Christian Ohm fra Dansk Erhverv.

Hans største frygt er, at en monopol tilstand på sigt vil betyde, at firmaer skal betale ublu høje priser for den digitale løsning.

Kontrakten mellem DanID og IT- og Telestyrelsen om NemID regulerer i nogen grad priserne.

Konkurrencestyrelsen skal vogte

Men det får ikke Dansk Erhverv til bare at blåstemple projektets priser.

"IT- og Telestyrelsen har en god fornemmelse af hvad, der er rimelige priser, men Konkurrencemyndigheder skal fortsat være vågne på dette område," siger Christian Ohm.

Konkret foreslår Dansk Erhverv, at Konkurrencestyrelsen årligt skal undersøge driftsomkostningerne til DanID, så man sikrer sig, at gebyret for at DanID afspejler de faktiske omkostninger og ikke er sat urimeligt højt. Sådan nogle omkostningsundersøgelser kendes i forvejen fra betalingskortområdet.

Han mener i øvrigt, at der bør være åbenhed fra DanID's side, når det gælder de indtægter selskabet har fra NemID.

Samtidigt pointerer Christian Ohm at "økonomien skal holdes adskilt fra PBS (nu Nets), andre betalingsaktiviteter, så der er et reelt grundlag for at vurdere DanID's prissætning".

Hos ITEK under Dansk Industri er direktør Tom Togsverd på linje med Danske Erhverv.

"NemID er et monopol, hvorfor det må sikres, at den pris, de store betaler, ikke jobbes urimeligt op - det går vi ud fra, at Konkurrencestyrelsen holder øje med - på samme måde som de gør det med Dankort-gebyrerne," siger han.

NemID afløser den digitale signatur, som TDC tidligere stod for. I dag er det bankernes selskaber, der har hånd i hanke med danskerne og firmaernes id på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere