Fiber til fartfreaks

Mens de gamle kobberkabler i jorden har problemer med at matche muligheden for høje hastigheder, har fiberkabler potentialet til at levere lynende hurtigt internet. Vi har besøgt et fiber-hjem, surfet i høj hastighed og fået et par tips til kommende fiber-kunder. Læs dem her.

Fiber til fartfreaks

Hvert år falder prisen på bredbåndsforbindelser, og næsten hver år stiger hastigheden.

Men samtidig med, at hastigheden ryger i vejret, bliver problemerne med de eksisterende kobberkabler tydelige.

Teknologierne ADSL, ADSL2+ og senest VSDL har i lang tid holdt liv i kobberet, men efterhånden som vi kræver mere hastighed og flere typer af data over hjemmets internetforbindelse, kan begrænsningerne mærkes.

Et alternativ til kobber er fiberkablerne eller lyslederkabler. Fiber-teknologien er langt fra ny teknologi, men udvikledes fra midt i 1960'erne og op igennem 1970'erne. Læs mere om fiber- og lyslederteknologi her.

Hvad, der til gengæld er nyt, er, at prisen for fiber er faldet til et mere rimeligt niveau over de sidste par år. En hurtig forbindelse kan derfor i dag erhverves for 300 til 600 kroner om måneden alt efter hastighed. Dermed er vi tæt på priser, der kan matche ADSL-teknologien.

Fiber har også faldgruber

Men fiber har både fordele og ulemper. Vi har derfor været på besøg hos PC World-læser og ComX fiber kunde Flemming Schou Nielsen for at høre nærmere om fiber-erfaringerne.

Flemming driver sin egen virksomhed, og for ham var det især muligheden for en høj hastighed, som i første omgang lokkede ham over på fibervognen.

Han startede således med imponerende en gigabit på sin hjemmeforbindelse og derefter 100 mbit, begge dele som led i et testforløb med udbyderen ComX.

I dag er hastigheden 40 mbit eller omkring det dobbelt af, hvad den eksisterende udbredte ADSL2+ teknologi giver muligheden for.

Forskellen er blot, at fiber også giver muligheden for en såkaldt synkronløsning, hvor både up- og download er på 40 megabit. Det er en sag for online fartentusiaster, som vil sende billeder, streame via deres Slingbox eller andre avancerede løsninger, men dem findes der efterhånden en hel del af i Danmark. Og her er den aktuelle pris på 599 kroner om måneden ikke uoverstigelig.

Bagsiden ved fiber er imidlertid, at etableringsprisen kan være voldsom høj. Specielt hvis der ikke i forvejen er etableret fiber ved din vej eller boligforening. Således er prisen ifølge DONG's hjemmeside 3.000 kroner samt yderligere mellem 3.000 og 12.000 kroner for etablering af fiberkabel fra vejen til dit hus - medmindre du selv griber skovlen og graver de nødvendige kabler ned. Derudover kan der være en række skjulte omkostninger, som du kan læse mere om længere nede i artiklen.

For en del husejere med nyere huse kan man dog være så heldig, at entreprenøren har planlagt fiber fra starten af og gravet det ned sammen med kloakrør, vandledning og andre forsyningsledninger. Det var Flemming Schou Nielsen, hvis største problem imidlertid var efterfølgende at finde det tynde og nedgravede fiberkabel et sted i haven.

Mere end hurtigt internet

Den høje båndbredde på fiberforbindelserne giver mulighed for at sende andet end hjemmesider og familiefotos via kablerne.

De fleste selskaber, som tilbyder fibernet, har derfor også både telefoni og tv-kanaler i deres pakker.

Dermed kan drømmen om internetbaseret tv, kaldet IP-tv, blive en realitet. Det giver mulighed for online filmudlejning, mere eller mindre interaktive tjenester og fjernsyn i den gode HD-kvalitet.

Flere fjernsyn, flere bokse

Bagsiden er, at signalet nu er digitalt og kræver en særlig IP-tv boks. Den koster, hos ComX 1.399 kroner og derudover koster de forskellige tv-pakker yderligere fra 69 kroner og op. Vælger du desuden IP-tv, skal du være opmærksom på, at der kræves en IP-tv boks til hvert tv.

I et hjem med flere fjernsyn, som skal se hver sin kanal, sender det hurtigt etableringsprisen i vejret. Samtidig kan du vinke farvel til timede optagelser på din eksisterende harddisk-optager, da det nu er IP-boksen, som bestemmer, hvad kanal der skal tunes ind på.

Det er et generelt problem for set-top bokse og IP-tv og kræver, at din harddiskoptager skiftes ud med en IP-tv boks med indbygget harddiskoptager.

Den slags bokse er dog på vej hos ComX og flere andre selskaber, men indtil da skal du være opmærksom på, at en fiberinstallation kræver forberedelse og, at du gennemtænker den totale pris, og hvordan de nye muligheder passer til din hverdag og pengepung.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere