Derfor vælger HP tysk softwaremand som topchef

ComputerViews: Der er nogle ganske klare grunde til, at Hewlett-Packards bestyrelse har valgt at udpege en mand uden erfaring med hardware-markedet - og så endda en tysker - til ny topchef.

ComputerViews: Det er et ganske overraskende træk, som bestyrelsen for verdens største it-selskab, amerikanske Hewlett-Packard, valgte at offentliggøre et par minutter over midnat natten mellem torsdag og fredag, dansk tid.

Her udsendte Hewlett-Packard meddelelsen om, at selskabets bestyrelse havde udnævnt den mangeårige SAP-veteran Leo Apotheker til ny topchef - altså den øverste mand på dækket med ansvar for hele butikken og dens mange mange tusinder ansatte. 

Ikke nok med, at Leo Apotheker er tysker i modsætning til de tidligere topchefer i ærkeamerikanske HP.

Med hans baggrund som tidligere mangeårig topchef for SAP - der producerer og sælger avancerede og kostbare ERP-systemer i stor skala - sætter han sig i kaptajn-stolen i Hewlett-Packard stort set uden erfaring og indsigt i de forretningsområder, som HP lægger så meget vægt på, nemlig hardware og forbruger-teknologi.

To ting i fokus
Samtidig har Hewlett-Packards bestyrelse valgt at ansætte en mand udefra - og endda en udlænding.

Dermed har bestyrelsen valgt at droppe tanken om at pege på en af de interne kandidater blandt det store selskabs ambitiøse løjtnanter, hvoraf flere nu må formodes at overveje deres fremtid i selskabet.

Til gengæld får selskabet med udnævnelsen af Leo Apotheker mulighed for klart at signalere, at det er nye tider i HP på følgende måder:

- Mere fokus på virksomhedssoftware (for det er det, som Apotheker ved noget om).

- Et langt mere internationalt udsyn med mindre USA, mere verden (for Leo Apotheker er tysker på fremmed jord)

Hewlett-Packards bestyrelse signalerer med andre ord, at fremtidens fokus for selskabet i meget høj grad bliver international.

Og at den i meget høj grad kommer til at ligge på software - både når det gælder konsumprodukter og produkter til erhvervslivet.

Sammenhængende tilbud
Det stemmer meget godt overens med en overordnet udvikling i it-industrien, hvor de store spillere i disse år arbejder målrettet på via opkøb, R&D og massive investeringer på at udvide deres produktpaletter indenfor både hardware og software til sammenhængende tilbud til kunderne.

Hewlett-Packard hviler på et solidt fundament som hardware-producent, mens selskabet fortsat arbejder på at etablere sig som en tung spiller på markederne for det, der er inde i hardwaren - altså systemerne og softwaren.

Netop software-delen har i den seneste tid været blandt de hurtigst voksende og mest profitable forretningsområder i HP. Og den udvikling vil HP have endnu mere fut i.

Og det er her, at Leo Apotheker for alvor tidligere - i sin tid i SAP - har vist, at han har strategisk næse, stor erfaring og evner til at udkrystallisere, hvad markedet vil have fremadrettet.

Oracle, Oracle, Oracle
Med i dette billede hører også, at Oracles Larry Ellison var meget hurtig til at gafle den tidligere HP-topchef Mark Hurd som ny mand i spidsen for Oracle.

Oracle er nemlig på vej ud af samme tangent som HP: Selskabet har brug for både hardware og software på hylderne. Og med købet af Sun tidligere på året rykkede Oracle for alvor ind på hardware-markedet.

Dette nye fokus blev yderligere forstærket med udnævnelsen af hardware-manden Mark Hurd, der i sagens natur kommer med dyb indsigt i HP's strategier, som chef.

Oracle som hovedfjende - igen
Udnævnelsen af Apotheker er dermed også et signal om, at HP tager Oracles udnævnelse af Mark Hurd meget alvorligt.

For Leo Apotheker har som få andre i den internationale it-top forholdt sig til Oracle som konkurrent.

For i hans mange år i SAP var Oracle blandt de erklærede hovedkonkurrenter på ERP-området, og han har gennem årene brugt mange timer på at forsøge at forudsige Oracles næste træk og udtænke offensiver og innovative forsøg på at knægte konkurrenten. 

Dette understreges yderligere af, at HP har udnævnt den tidligere driftsdirektør i Oracle, Ray Lane, til bestyrelsesmedlem og 'non-executive' formand.

Han kommer ligeledes med dyb indsigt i Oracle.

Nu venter både Hewlett-Packard og den øvrige it-industri i spænding på, hvad Leo Apotheker sætter i værk - ikke mindst når det gælder nye opkøb, som kan signalere klart, hvilken retning han ønsker, at sende HP i.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.