Artikel top billede

Derfor vælger HP tysk softwaremand som topchef

ComputerViews: Der er nogle ganske klare grunde til, at Hewlett-Packards bestyrelse har valgt at udpege en mand uden erfaring med hardware-markedet - og så endda en tysker - til ny topchef.

ComputerViews: Det er et ganske overraskende træk, som bestyrelsen for verdens største it-selskab, amerikanske Hewlett-Packard, valgte at offentliggøre et par minutter over midnat natten mellem torsdag og fredag, dansk tid.

Her udsendte Hewlett-Packard meddelelsen om, at selskabets bestyrelse havde udnævnt den mangeårige SAP-veteran Leo Apotheker til ny topchef - altså den øverste mand på dækket med ansvar for hele butikken og dens mange mange tusinder ansatte. 

Ikke nok med, at Leo Apotheker er tysker i modsætning til de tidligere topchefer i ærkeamerikanske HP.

Med hans baggrund som tidligere mangeårig topchef for SAP - der producerer og sælger avancerede og kostbare ERP-systemer i stor skala - sætter han sig i kaptajn-stolen i Hewlett-Packard stort set uden erfaring og indsigt i de forretningsområder, som HP lægger så meget vægt på, nemlig hardware og forbruger-teknologi.

To ting i fokus

Samtidig har Hewlett-Packards bestyrelse valgt at ansætte en mand udefra - og endda en udlænding.

Dermed har bestyrelsen valgt at droppe tanken om at pege på en af de interne kandidater blandt det store selskabs ambitiøse løjtnanter, hvoraf flere nu må formodes at overveje deres fremtid i selskabet.

Til gengæld får selskabet med udnævnelsen af Leo Apotheker mulighed for klart at signalere, at det er nye tider i HP på følgende måder:

- Mere fokus på virksomhedssoftware (for det er det, som Apotheker ved noget om).

- Et langt mere internationalt udsyn med mindre USA, mere verden (for Leo Apotheker er tysker på fremmed jord)

Hewlett-Packards bestyrelse signalerer med andre ord, at fremtidens fokus for selskabet i meget høj grad bliver international.

Og at den i meget høj grad kommer til at ligge på software - både når det gælder konsumprodukter og produkter til erhvervslivet.

Sammenhængende tilbud

Det stemmer meget godt overens med en overordnet udvikling i it-industrien, hvor de store spillere i disse år arbejder målrettet på via opkøb, R&D og massive investeringer på at udvide deres produktpaletter indenfor både hardware og software til sammenhængende tilbud til kunderne.

Hewlett-Packard hviler på et solidt fundament som hardware-producent, mens selskabet fortsat arbejder på at etablere sig som en tung spiller på markederne for det, der er inde i hardwaren - altså systemerne og softwaren.

Netop software-delen har i den seneste tid været blandt de hurtigst voksende og mest profitable forretningsområder i HP. Og den udvikling vil HP have endnu mere fut i.

Og det er her, at Leo Apotheker for alvor tidligere - i sin tid i SAP - har vist, at han har strategisk næse, stor erfaring og evner til at udkrystallisere, hvad markedet vil have fremadrettet.

Oracle, Oracle, Oracle

Med i dette billede hører også, at Oracles Larry Ellison var meget hurtig til at gafle den tidligere HP-topchef Mark Hurd som ny mand i spidsen for Oracle.

Oracle er nemlig på vej ud af samme tangent som HP: Selskabet har brug for både hardware og software på hylderne. Og med købet af Sun tidligere på året rykkede Oracle for alvor ind på hardware-markedet.

Dette nye fokus blev yderligere forstærket med udnævnelsen af hardware-manden Mark Hurd, der i sagens natur kommer med dyb indsigt i HP's strategier, som chef.

Oracle som hovedfjende - igen

Udnævnelsen af Apotheker er dermed også et signal om, at HP tager Oracles udnævnelse af Mark Hurd meget alvorligt.

For Leo Apotheker har som få andre i den internationale it-top forholdt sig til Oracle som konkurrent.

For i hans mange år i SAP var Oracle blandt de erklærede hovedkonkurrenter på ERP-området, og han har gennem årene brugt mange timer på at forsøge at forudsige Oracles næste træk og udtænke offensiver og innovative forsøg på at knægte konkurrenten. 

Dette understreges yderligere af, at HP har udnævnt den tidligere driftsdirektør i Oracle, Ray Lane, til bestyrelsesmedlem og 'non-executive' formand.

Han kommer ligeledes med dyb indsigt i Oracle.

Nu venter både Hewlett-Packard og den øvrige it-industri i spænding på, hvad Leo Apotheker sætter i værk - ikke mindst når det gælder nye opkøb, som kan signalere klart, hvilken retning han ønsker, at sende HP i.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?