Artikel top billede

Sådan får du den bedste pris for din it-virksomhed

Der er mange ting en it-virksomhed kan gøre for at få en højere pris ved et salg. Forberedelse er nøgleordet, også selvom et eventuelt salg ligger flere år ude i fremtiden.

Hvad en it-virksomhed er værd ved et salg afgøres af en lang række faktorer. Indtjening og omsætning er bare en lille del af et meget større billede.

For at gøre potentielle sælgere af it-virksomheder klogere på, hvad deres virksomhed er værd, havde virksomhedsmægler-firmaet Schrøder Partners inviteret til morgenmøde.

Her var der inviteret forskellige talere til at give deres bud på, hvad der bestemmer prisen på en it-virksomhed.

En af talerne var John Helmsøe-Zinck. Han stiftede i 2006 Via Venture Partners, som nu er en af Nordens største venturekapitalvirksomheder med fokus på it- og televirksomheder.

Via Venture Partners har til dato investeret i 19 selskaber, heriblandt KMD, Zoomio og Comactivity.

Tænk det ind tidligt

Hans råd til it-virksomheder, som overvejer et salg i fremtiden, er at begynde i god tid og finde en medinvestor, der kan hjælpe til at skabe de nødvendige forandringer op til et salg.

"Selvom et salg først ligger tre til fem år ude i fremtiden, så er der nogle ting, man skal tænke over allerede nu. Det handler om at få den højeste pris ved exit, og ikke ved mellemfinansiering," forklarer John Helmsøe-Zinck til morgenmødet.

Der kan nemlig være en række ting, som skal ændres, inden virksomheden er salgsklar og kan få den bedste pris. Det handler blandt om at ændre forretningen, så der ikke er så mange risiko-elementer.

"Hvis du for eksempel skal ud og sælge softwareløsninger hver måned for at få en høj licens-indtægt ind, så er det risikofyldt. Hvad hvis kunderne ikke er der om tre år," spørger John Helmsøe-Zinck.

Dette synspunkt bakkede en anden af talerne, Jesper Mathiasen, op. Han har indtil september i år arbejdet tre år hos Atea, hvor han har været med til at gennemføre 31 opkøb, og rådgiver stadig virksomheden indenfor dette område.

"Er I afhængige af en stor kunde, som står for 50 procent af omsætningen, så er det negativt for salgsprisen, fordi der er en stor risiko," siger Jesper Mathiasen.

Samtidig lød det også fra talerne, at en strategisk køber kan give mere for din virksomhed end en finansiel køber.

En strategisk opkøber køber nemlig ikke kun op som en investering, men også for at få at opnå synergier i forhold til virksomheden.

Det kan for eksempel være for at få foden inden for på et nyt marked, for at udvide produkt-paletten eller for at opnå stordriftsfordele.

Alle disse ting gør, at køberen kan betale en højere pris, da der kommer noget ekstra ud af det end "bare" den opkøbte virksomheds omsætning og indtjening.

Bigger is better

Generelt kan det også siges, at jo større virksomheden er, jo mere kan der gives.

Så hvis der er en mellemstor virksomhed og en stor virksomhed med samme indtjening, som er til salg, vil køber typisk kunne give mere for den store.

"Hos Atea har det været jo større, jo bedre, da en lille virksomhed kræver ligeså meget arbejde at købe som en stor, og der er større synergier i integrationen af en stor," forklarer Jesper Mathiasen.

Samtidig er større virksomheder ikke behæftet med de samme riscisi som små.

"Jo større virksomhed man har, og jo større geografisk dækning, jo højere pris. Man (køber, red.) er mindre afhængig af nogle få nøglepersoner og får en større kundebase," siger Jesper Mathiasen.

Som sælger-virksomhed kan det også være klogt at alliere sig med professionelle kræfter som advokater, mæglere, corporate finance og revisorer.

Ofte er køberne nemlig meget mere erfarne med opkøb end sælger, og rådgivning kan derfor være en god ide for at sikre sig en højere pris og undgå ubehagelige overraskelser.

Cybercity, det gode eksempel

John Helmsøe-Zinck forklarede, at der typisk er en række faktorer, der har indflydelse på den endelige pris.

Hvis ledelsen i sælgers virksomhed er vigtig for køber, giver det en merpris.

Hvis indtjeningen er fornuftig stor, og hvis der er en vækstforventning, som er sandsynliggjort, giver det en højere pris.

Hvis køber kan bruge den opkøbte virksomhed til at holde konkurrenter væk, giver det en merpris.

Han nævner Cybercity, der blev solgt til Telenor i 2005, som et godt eksempel på, at alle disse kriterier var gældende.

"Cybercity-ledelsen gik ind og blev ledelse i Telenor, og det de øvrige elementer så også gode ud. Det var en god handel for sælger, god for køber og god for medarbejderne," forklarer John Helmsøe-Zinck.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere