Skal systemet bruges som server, kunne Gentoo Linux være den rigtige, mens arbejdsstationen eller privatcomputeren ville være bedre tjent med Fedora eller Ubuntu.
Linux er ikke som Microsofts eller Apples styresystemer.
Linux er et system, hvor brugeren selv skal sætter sig ind i funktionerne og afveje dem i forhold til behovene. Linux er friheden til at vælge, men ansvaret ligger så også hos dig.
Dette er både Linux fordel og ulempe. Der er noget for enhver, men for begynderen kan det virke uoverskueligt, at finde frem til den rigtige distribution.
Prøv før du installerer
Derfor kan det anbefales at afprøve styresystemerne, før man tager den endelige beslutning, og det giver langt de fleste distributioner mulighed for i form af en live cd/dvd.
Med en live-udgave kan man boote maskinen med det ønskede styresystem uden at installere noget på harddisken.
Byder distributionen ikke på de ønskede funktioner, kan man således blot tage cd'en ud af drevet og fortsætte med det installerede system.
Brugernes favorit distribution
Linux-webstedet distrowatch har foretaget en online-undersøgelse om, hvilken distribution der er den foretrukne. 38.500 Linux-brugere har afgivet svar i undersøgelsen.
Resultatet er, at Ubuntu har sneget sig ind på en tredjedel af harddiskene og er således det foretrukne styresystem. Desuden hører distributioner som openSUSE, Debian og Gentoo blandt favoritterne .
OpenSUSE benyttes i dag af knap 20 procent af Linux-folket.
De fleste Linux-begyndere vil være Microsoft Windows-brugere, og derfor kan det være en fordel, at den valgte miljø minder om Windows for nemmest at komme i gang med at bruge systemet.
Dette er også tilfældet med mange af dagens Linux-udgaver.
Her får du fordele og ulemper ved otte af de største og mest brugte open source-styresystemer til både serveren og hjemmemaskinen.
Artiklen fortsætter på næste side...