Artikel top billede

Forskere vil have klarhed over bærbare smerter

Hvorfor får nogen ondt, når de bruger den bærbare? Forskningsprojekt på AAU kan være skridt på vejen til mere viden.

Fysioterapeuter og kiropraktorer advarer mod, at intensiv brug af bærbare computere i værste tilfælde kan lede til alvorlige skader som blandt andet kroniske nakke- og rygsmerter.

Men der findes ikke ligefrem imponerende meget forskning inden for området for computerskader.

Det kan et nyt projekt på Aalborg Universitet være med til at ændre lidt på.

Det har nemlig til formål at klarlægge, hvorfor nogle mennesker er i farezonen for at få langvarige computersmerter som museskader, og hvordan lægerne kan behandle det.

"Der er nogle ting i smertesystemet, som gør, at en lille skade eller påvirkning kan gøre meget ondt hos nogen og ikke hos andre. Det er også noget af det, vi gerne vil finde ud af."

"Hvad er det, der disponerer folk til at udvikle den her type smerter," siger professor inden for smerteforskning ved Aalborg Universitet, Lars Arendt Nielsen.

Behov for standarder

Forskningsprojektet retter sig i denne omgang mod klassisk kontorarbejde, hvor en medarbejder bliver placeret ved en stationær computer foran et skrivebord mange timer om dagen.

Der er nemlig behov for en standardiseret proces, for at det skal være muligt at måle.
 
"Når vi laver denne type forskning, så skal forsøgsopstillingen være meget standardiseret, som når folk sidder på en stol med et tastatur og en mus. At folk bærer rundt på en bærbar og sidder i sofaen, i sengen og hvor de plejer at sidde. Det er straks lidt sværere," forklarer Lars Arendt Nielsen.

Dette forskningsprojekt kan dog ses som et udgangspunkt for at komme videre med forskning i følgevirkninger af bærbare pc'er specifikt.

Touchpad er synder

Lars Arendt Nielsen fremhæver særligt arbejdet med en touchpad som noget der er oplagt at se på i forbindelse med de bærbare enheder.

Han forklarer, at de musebevægelser, man laver med en touchpad, virker anderledes på kroppen end normalt.

"Vi ved, at ved disse high precision-bevægelser spænder du ofte mere i musklerne, og du får en mere uhensigtsmæssig arbejdsstilling," siger Lars Arendt Nielsen.

"Det aktiverer mange flere muskler både i nakke- og skulderregion. Så det er nogen andre typer smerter, vi taler om her."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere