Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Derfor skal du bruge din bærbare pc med omtanke

Virksomheden Fyserhverv oplever ofte, at medarbejdere selv skipper eksterne hjælpemidler til deres bærbare, selvom et fravalg potentielt kan skade kroppen.

Hvis du dagligt benytter en computer i dit arbejde, er der en god sandsynlighed for, at det er en bærbar en af slagsen. Ellers bliver det måske snart.

Marianne Sørensen, der er uddannet fysioterapeut og indehaver af virksomheden Fyserhverv, der blandt andet hjælper virksomheder med arbejdspladsvurderinger og ergonomitjek, fortæller, at hendes ansatte ser flere og flere bærbare computere, når de er ude.

Ifølge hende er virksomhederne, de møder, generelt gode til at tilbyde eksternt tastatur, mus og dockingstation. Derimod sker det ofte, at medarbejderne selv ignorerer reglerne. 
 
"Vi oplever faktisk ofte, at det er medarbejderne, der siger nej tak til eksternt tastatur og mus, og det er måske fordi, de ikke kender konsekvenserne af at sige nej," fortæller Marianne Sørensen. 

Manglende brug af eksternt tastatur og mus er, sammen med for lang tid foran skærmen, de hyppigste fejl FYSerhverv ser ude hos virksomhederne.

Stadig lige farlige 

Forkert brug af de bærbare pc'er kan ifølge Marianne Sørensen føre til flere forskellige gener.

Hun forklarer, at de konkret ser folk få ondt i nakke nakke- og skulderregionen, underarmene, håndled og hænder samt hovedpine.

"Nogen mærker ret umiddelbart, at de får ondt. Men andre kan måske have brugt en bærbar i flere år, før de pludselig begynder at få ondt i nakken. Man kan ikke skære generne over én kam. Der er individuelle forskelle på mennesker, og når vi arbejder som fysioterapeutiske konsulenter, foretager vi en individuel vejledning og vurdering," siger hun.

Niels Martinsen, der er muskuloskeletal fysioterapeut ved Bene-Fit Osted Fysioterapi, forklarer, at de bærbare giver grobund for en række dårlige arbejdsstillinger.

En af fælderne er, at man kommer til at sidde og kigge meget nedad, fordi skærmen er fastlåst til pc'en.

"Derudover inviterer en bærbar pc til, at man kan sidde med den alle mulige steder, så ofte sidder folk i sofaen eller sengen. Det skaber nogle uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, som ikke kan lade sig gøre ved den stationære. Og touchpad'en på den bærbare gør fingrenes arbejdsmåde mere fastlåst og krampagtig, end hvis man sidder med en mus, mousetrapper eller hvad folk nu bruger på kontoret," fortæller han.

Fleksibiliteten er også en styrke

Få tilfælde i praksis

Set i forhold til risikoerne forbundet med de bærbare enheder, ser de to fysioterapeuter sjældent folk med skader, der direkte kan linkes til brug af en bærbar pc.

"Teoretisk kan jeg se rigtig mange faldgruber ved bærbare pc'er i forhold til stationære. Men i praksis ser jeg faktisk ikke skader," fortæller Niels Martinsen, der ikke umiddelbart kan huske tilbage på nogen, hvor han har kunnet se, at skaden skyldtes en bærbar.

"Det kan godt være, at hvis man gik ind og lavede noget statistik, hvor man reelt målte de faktiske tal, ville der være mange flere," siger han.

Marianne Sørensen fra FYSerhverv kan heller ikke berette om nogen tilfælde fra deres virksomhedsbesøg.

Fleksibilitet og muligheder

Niels Martinsen har et bud på, hvorfor han ikke har set nogen i sin konsultation. Der er også positive sider ved de bærbare.

"Når jeg holder oplæg og hjælper på arbejdspladser, præker jeg meget om afveksling og skiftende arbejdsstillinger. Der er man meget mere fleksibel med sin bærbare pc. Du kan slænge dig i din sofa, sidde rigtig fint ved dit skrivebord eller sætte den i din dockingstation og arbejde som om det var en stationær pc. Så man har selvfølgelig nogle flere muligheder," siger han.

Han nævner også jobtilfredshed, som en faktor de kan spille ind.
 
"Hvis folk sidder hjemme og arbejder, og de på den måde kan flexe deres arbejde ud i løbet af hele dagen, så kan den jobtilfredshed måske godt smitte lidt af på antallet af symptomer eller klager," fortæller han.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere