Artikel top billede

Jan Flora er ikke bekymret for sit helbred. Han bruger rask væk 12 timer dagligt foran sin MacBook. Foto: Kenneth Hansen.

Han bruger bærbar 12 timer om dagen uden gener

Trods advarsler fra fysioterapeuter vælger mange af os at bruge bærbare computere i længere tid end de anbefalede to timer dagligt. Blandt andre Jan Flora, der nemt sidder 12 timer foran sin MacBook.

Jan Flora er en af de personer, der ifølge fysioterapeuter og fagforeninger er i risikozonen for at få varige mén såsom en diskusprolaps af sine arbejdsvaner. 

Han er udvikler i opstartsvirksomheden Ehavior, der bor i flotte omgivelser på toppen af IT Universitetet i Ørestad i København.

Selv om det er småt med antallet af kvadratmeter på det lille tomandskontor, som han og hans kompagnon arbejder i, kan der snildt være plads til to 21" LCD-skærme og et par tastaturer.

Alligevel sidder Jan Flora bøjet ind over en hvid MacBook med hænderne på det lille indbyggede tastatur, da Computerworld møder ham på kontoret. Og det er ikke, fordi vi fanger ham på et dårligt tidspunkt. Sådan sidder han nemlig hver dag. Nogle dage i op til 12 timer ad gangen.

"Jeg bruger en bærbar, fordi jeg ikke kun arbejder, når jeg er på kontoret. Blandt andet bruger jeg den hver dag i S-toget. Hvis ikke jeg kunne gøre det, ville jeg spilde to timer hver dag," siger han.

Ud over de åbenlyse fordele, den bærbare giver i forhold til mobilitet, kan han godt lide, at arbejdet med den bærbare betyder, at han ikke behøver være låst fast til den samme arbejdsstilling hele tiden, som man mange gange er, når man sidder ved en stationær.

"Jeg sætter mig ofte ud i en sofa med computeren. Nogle gange kan jeg endda finde på at lægge mig på gulvet. Jeg kan ikke holde ud at sidde i den samme stilling særligt længe ad gangen," siger Jan Flora.

Indtil videre har arbejdet med den bærbare da heller ikke givet ham gener ud over lidt irriterede øjne nu og da.

"Og jeg har alligevel brugt bærbar de seneste fem år. Mindst. Jeg synes helt naturligt, at jeg skifter siddestilling, hvis jeg begynder at blive træt af at sidde på en bestemt måde. Det er ikke noget, der bekymrer mig," siger han.

Ikke skræmt nok

Jan Flora sidder godt tilbagelænet i stolen. Den hvide MacBook står på hans højre side, lidt på skrå, så den blanke skærm ikke opfanger alt for meget af sollyset, der skinner ind igennem vinduet.

Han får ofte bemærkninger fra folk, der morer sig over hans specielle arbejdsstillinger. Men for Jan Flora er arbejdet med den bærbare det, der passer ham bedst, og han har ikke tænkt sig at ændre arbejdsvaner foreløbig.

"Der skal i hvert fald noget dokumentation på bordet, der entydigt viser, at det er sundhedsskadeligt, før jeg vil overveje at ændre på mine arbejdsvaner," siger han.

Alligevel gør det indtryk på ham at høre fysioterapeuternes formaninger. Og det skræmmer ham da også, at han kan risikere at blive syg. I hvert fald en lille smule.

"Det vil være forfærdeligt, hvis jeg får en skade og må opgive at arbejde med en computer. Det er jo mit levebrød. Men indtil videre er jeg nok ikke blevet skræmt tilstrækkeligt til, at det ligger i mine overvejelser at droppe den bærbare," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere