Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

YouSee tager åbning af kabelnettet til domstol

Er et foreningsejet antennenet med en YouSee-aftale tvunget til at åbne sit kabelnet? Det ønsker YouSee svar på ved en domstol.

En domstol skal nu ind i sagen om åbning af TDC's YouSee-kabelnet.
 
Det er for uklart, hvor omfattende åbningen af kabelnettet er, lyder det fra YouSee.
 
"Vi har indleveret sagen ved Københavns Byret, men vi har anmodet om at få den i Østre Landsret, fordi vi ser den som en principiel sag," siger pressechef Ib Konrad Jensen fra YouSee.
 
IT- og Telestyrelsen afgjorde i december sidste år, at YouSee skal åbne kabelnettet for fremmede udbydere af bredbånd.
 
YouSee ejer imidlertid ikke alle de kabelnet, hvor selskabet leverer bredbånd. Mange steder har YouSee indgået en aftale med en privat antenneforening om at stå for tjenesterne i det lokale kabelnet. 
 
Stadig uklart trods anke
Ifølge YouSee er det i afgørelsen fra IT- og Telestyrelsen uklart, om åbningen af nettet også omfatter de private foreningsejede antennenet, og derfor valgte kabelselskabet at anke afgørelsen til Teleklagenævnet.
 
Teleklagenævnet traf derfor en ny afgørelse i september, men også den afgørelse er ifølge YouSee for uklar.
 
"Den seneste afgørelse skaber ikke den afklaring på foreningsmarkedet, som vi havde håbet, at den ville gøre. Vi håber så, at vi kan opnå det ved en civil sag," fortæller Ib Konrad Jensen.

IT- og Telestyrelsen skred i sin tid ind over for YouSee, fordi styrelsen vurderede, at TDC kunne have en interesse i at slække på opgraderingen af kobbernettet, som er åbent for andre udbydere, i de områder, hvor det eneste alternativ er TDC's YouSee-kabelnet.
 
Står til at blive opsagt
En af konsekvenserne af afgørelsen fra IT- og Telestyrelsen er, at en lang række af antenneforeninger overvejer at opsige deres aftaler med YouSee.
 
Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), Poul Juul, har tidligere fortalt, at han vil opfordre foreningens medlemmer til at opsige deres aftaler med YouSee, hvis der er risiko for, at foreningsejede antennenet også bliver omfattet af reguleringen.
 
Poul Juul oplyser nu til Computerworld, at der under FDA er nedsat en erfa-gruppe med medlemmer fra antenneforeninger, der har YouSee som leverandør.
 
Gruppen skal indsamle data, som FDA skal bruge, når foreningen skal tage stilling til sin holdning til at have kontrakter med YouSee.
 
I alt har YouSee 1,2 millioner kunder med kabel-tv, og halvdelen af disse er at finde i de privatejede antenneforeninger. IT- og Telestyrelsen har dog kun til hensigt at åbne kabelnettet for udbydere af bredbånd, ikke tv-udbydere. 

Selvom YouSee nu hiver i retten, betyder det ikke, at selskabet først skal indstille sig på regulering, når sagen er færdigbehandlet ved domstolen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere