Vagthund kritiserer EU-regler om dataopbevaring

Der mangler konkret belæg for EU's regler om dataopbevaring.

Computerworld News Service: EU's egen databeskyttelses-vagthund kalder EU's direktiv om dataopbevaring for det mest indgribende redskab i privatlivets fred, der nogensinde er vedtaget af EU.

Den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse, Peter Hustinx, kræver, at Europa-Kommissionen demonstrerer direktivets nødvendighed og belæg med konkrete fakta og tal.

 "Uden sådanne beviser bør direktivet trækkes tilbage eller erstattes af et redskab, der i mindre grad griber ind i privatlivets fred, og som imødekommer kravene om nødvendighed og proportionalitet," tilføjer han.

Under direktivet om dataopbevaring kræves det af teleselskaberne og internetudbyderne, at de gemmer information om samtlige kunders trafik, geografisk placering og abonnement. I forhold til det blotte antal af borgere, som direktivet rammer, er det en gigantisk mængde data, der skal indsamles.

Mulig glidebane
Der er dog stadig forskelle mellem medlemslandene og den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse, der er bekymret for en glidebane af fejlanvendelse.

Et nyt eller ændret EU-redskab angående dataopbevaring bør være klar i sin afgrænsning og ikke efterlade nogen mulighed for, at medlemslandene kan anvende de indsamlede data til andre formål, påpeger Hustinx.

Direktivet, som blev etableret i 1995 og på nuværende tidspunkt er i gang med at blive revideret, er også i bredere kredse upopulært.

I oktober udtalte også Electronic Frontier Foundation baseret i San Francisco, at direktivet var "ude af proportioner" og opfordrede til, at direktivet blev ophævet. Medlem af Europa-Parlamentet Alexander Alvaro beskrev for nyligt direktivet som "absurd." 

Og Europa-Kommissionens egen arbejdsgruppe vedrørende databeskyttelse, Artikel 29-Gruppen, kritiserede direktivet i juli, hvor den hævdede, at der var brug for mere harmonisering, og at perioden for opbevaring af data burde forkortes.

Nødvendigt med overvejelser
EU's 'indenrigsminister', Cecilia Malmström, er tilsyneladende imødekommende angående den sidstnævnte kritik.

Hun mener, at det muligvis vil blive nødvendigt at overveje kortere opbevaringsperioder. Hun gentog dog, at "dataopbevaring er kommet for at blive."

Kommissionens tal viser, at der gennemsnitligt er 148.000 anmodninger om året i hvert af de 20 medlemslande, der har implementeret direktivet.

Langt størstedelen af disse anmodninger, 90 procent, er om data, der er under seks måneder gamle.

"Hvis dataene ikke var brugbare, ville politimyndighederne antageligvis ikke bruge menneskelige og økonomiske ressourcer på at anmode dem i så stort omfang," påpeger Malmström.

I 2011 vil der blive præsenteret en vurdering af direktivets gennemslagskraft og påvirkninger samt lovmæssige ændringsforslag.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere


Premium
Midt i spionage-rygter og mediestorm: Computerworld besøger Huawei i Kina - tag med på besøg hos det måske mest omstridte tech-firma lige nu
Reportage, Shenzhen: “Exacting, rigorous, tests drive learning, all for real battles.” Computerworld er taget på besøg i det gigantiske hovedkvarter for verdens måske mest omtalte tech-selskab lige nu
Computerworld
Nvidias nyeste GTX 1660 kort beviser, at det igen er blevet interessant at købe grafikkort
Nvidia giver gamere i mainstream-segmentet et stærkt kort til en rimelig pris.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Få en personlig demo af det moderne intranet anno 2019
At vælge den bedste, eller skal vi kalde det, den rette intranetplatform til din virksomhed eller organisation, er ikke nødvendigvis nogen let opgave. Sammenlignet med andre stykker software eller værktøjer til udførelse af specifikke behov, ja så er et intranet typisk en platform, der skal implementeres på tværs af hele virksomheden. Er et nyt intranet på virksomhedens tegnebræt for 2019 er dette din mulighed for at få en personlig demo af Colibo.