Artikel top billede

Leder: It skal være drivkraft for grøn vækst

Computerworlds gæste-chefredaktør mener: Vi vil næppe kunne begrænse vores energiforbrug uden it, skriver Computerworlds gæste-chefredaktør, Årets CIO 2010, Michael Moesgaard.

Læs også:

Sådan revolutionerer it vores energisystem.

Her er Danmarks bedste CIO 2010

Tænk stort.

Det betaler sig i mange af livets forhold - også når det gælder diskussionen om at nedbringe udslippet af CO2 i atmosfæren og bæredygtig omgang med ressourcer i det hele taget.

Vigtig rolle

It har en signifikant rolle at spille i den udvikling.

Uden it er det faktisk ret tvivlsomt, om vi nogensinde kan gøre et seriøst indhug i ressourceforbruget uden at sætte vores levestandard helt over styr. Det kan du læse mere om her.

Vi ved godt, det er afgørende at få gang i arbejdet med et intelligent energisystem.

Et smart grid kan for alvor gøre indhug i CO2-udledningen på samfundsplan.

Vi skal tænke stort og ikke bare arbejde med reduktion af de to procent CO2, som direkte udledes af it. Vi skal benytte it til at reducere de øvrige 98 procent.

For at lykkes med det er det nødvendigt at skabe rammerne, der kan sikre den grønne vækst.

Spirende underskov

I takt med, at forudsætningerne bliver skabt for smart grid, er det også nødvendigt at sikre rammebetingelserne for den spirende underskov af teknologiselskaber.

Firmaer, der kan levere de løsninger, som binder den globale it-industris produkter sammen med udstyr fra de traditionelle leverandører af husholdningsmaskiner, belysning, forbrugerelektronik og alle de andre ting, som skal på det intelligente el-netværk.

Danmark skal have en grøn vækststrategi, som ikke alene skubber på de store industrielle produktioner af for eksempel vindmøller, men som også baner vej for udvikling af små innovative firmaer.

Virksomheder, der har ideerne til produkter, som kan reducere ressourceforbruget og dermed skabe værdi gennem bæredygtig teknologi.

GreenWave Reality rummer alt det, som vi gerne vil have i Danmark: Innovation, iværksætteri, spredning af teknologierfaring og nye produkter, der kan sælges.

Men selv om GreenWave er startet af danskere, ligger hovedkvarteret i Los Angeles.

Det er netop den slags virksomheder, en grøn dansk vækststrategi har brug for.

Rigtige uddannelser

Og den fysiske placering betyder noget for de koblingseffekter, som vækststrategien skal næres af i form af medarbejdere med de rigtige uddannelser, erfaringsudveksling og hurtige jobskift.

Hvis Danmark skal konkurrere med Silicon Valley og asiatiske lande om udviklingen af grøn it 3.0, skal de klassiske forudsætninger for en klynge være på plads.

Der skal være nem adgang til førende uddannelsesinstitutioner, partnerskaber og ikke mindst tilgængelig kapital.

Danmark oplever i kølvandet på finans­krisen flere udflytninger af produktionsarbejdspladser.

Mest synlig var Vestas lukning af danske fabrikker for nylig.

Men der er stadig masser af muligheder for at skabe udvikling og arbejdspladser i vidensektoren. Udviklingen af teknologi, der kan understøtte det intelligente energisystem, er en helt oplagt mulighed.

Der er også kapital til stede hos venture fonde og private investorer.

Kan de give indtjening?

Men pengekasserne bliver kun åbnet for højteknologiske grønne iværksættere, hvis der er udsigt til, at investeringerne giver en solid indtjening.

Det kræver selvfølgelig, at de rette politiske rammebetingelser er til stede.

Men det kræver også, at it-branchen er i stand til at levere både de partnerskaber og den udviklingsaktivitet, som de nye virksomheder skal koble sig på som partnere.

Partnerskaberne er helt afgørende for denne vision.

Det er partnerskaberne med de etablerede virksomheder, der skal bringe de nye ideer ud på verdensmarkedet.

Villa Watt i regi af it-branchen er en god begyndelse. Men både branchens og den politiske indsats skal målrettes og konkretiseres yderligere, hvis en grøn vækststrategi skal blive til virkelighed.

Michael Moesgaard, CIO i Dong og Årets CIO 2010.

Læs også:

Sådan revolutionerer it vores energisystem.

Her er Danmarks bedste CIO 2010

Dong: Sådan vil it gøre din strøm billigere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere