Artikel top billede

Her er fremtidens nyheder på nettet

Klumme: Medierne skal lære at arbejde på internettets præmisser. Se hvordan.

Nogle gange skal man bare indse, at andre allerede har sagt det - og endda meget bedre. Sådan tænkte jeg, da jeg forleden dag var henne på dSeneste.dk

Så kære læser - tillad mig at præsentere en af landets fineste skribenter om medier og nettet - herr Søren Storm Hansen:

Sørens opskrift

Sådan vil jeg have nyheder på nettet - og sådan bliver det.

Medierne skal gennemgå samme proces med internet, som da radio og tv kom, men de er ikke begyndt.

Hvis jeg bestemte nyhedsdækningen på nettet i en stor medievirksomhed, ville jeg gøre følgende:

- Vi skriver en artikel til hver historie og skriver videre på den, når historien udvikler sig. Vi skriver ikke 10 eller 20 artikler om samme historie.

- Vi tager konsekvensen af, at der ikke er deadlines på nettet. En artikel er aldrig færdig. Hvis historien udvikler sig, gør artiklen også. Den gammeldags opfattelse af artiklen som et produkt, fungerer ikke på nettet. Artiklen er en proces, og processen er produktet.

- Vi udsender opdateringer af artiklerne med e-mail, sms, rss, og hvad der ellers findes. Vi leverer nyheder i den form, brugerne ønsker.

- Vi dækker det, vores ressourcer tillader, og linker til resten. Vores udgangspunkt er tre nye formater for journalistik.

- Vi afskaffer citatartikler. Hvis en konkurrent har historien, linker vi til den. Vi skriver først en artikel, når vi kan bidrage med noget, eller når der er behov for det overblik, de andre forsømmer at give.

- Vores tophistorie kan være et link. Vi fokuserer på, hvad der er væsentligt, ikke hvad vi selv har produceret.

- En historie kan være på forsiden det ene øjeblik, væk det næste og tilbage minuttet efter - med en ny rubrik.

Hvad er vi gode til?

- Vi forstår nettet og arbejder med det, ikke mod det.

- Vi er verdensmestre i at holde os orienteret på nettet. Vi ved, hvad der bliver sagt om de vigtige ting, fordi vi hele tiden opsætter søgerobotter og konstant monitorerer nettet.

- Vi deler vores viden med kolleger i husets øvrige afdelinger.

- Vores kolleger i huset er trætte af at producere til flere platforme - de vil videre til næste nyhed og ikke fedte med versioneringer. Vi støtter dem ved at bearbejde deres historier til nettet; ved at give dem relevant input fra vores research; ved at skabe overblik.

Det går uden tvivl galt

Vi vil dagligt løbe ind i store problemer og endeløse diskussioner, men det kan aldrig gå så galt, som den nyhedsdækning, vi har nu.

Den er overført stort set uændret fra de gamle medier og fungerer ikke på nettet. Vi er nødt til at gøre noget nyt, og det nye er, at vi tager udgangspunkt i, hvad der fungerer på nettet, ikke hvad nyhedsdækning plejer at være.

Vi har prøvet det før, og vi er ikke særlig gode til det. Da radioen kom, fik vi pressens radioavis, som var højtlæsning af avisartikler. Der gik nogle år, så fandt vi ud af, at radioen kan noget helt andet.

Da tv kom, fik vi TV-Avisen, som også var højtlæsning af artikler, men som tiden gik, fandt vi ud af, at tv kan noget helt andet.

Nu har vi internet. Vi har gjort det samme som med radio og tv, nemlig overført avisartikler, og igen ser vi, at det ikke fungerer. Nu skal vi finde ud af, hvad der fungerer.

Vi kan ikke bruge reglerne for aviser, radio og tv. Der er nye regler, og vi skal skrive regelsættet. Er I klar til det, og er jeres skuldre brede nok til at bære alle de fejl, der følger med?
Hvis ikke, så forlad lokalet nu. Tak.

Læs Sørens artikel her.
 
Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere