Artikel top billede

Den private sky er bare en gang varm marketingluft

Klumme: Er den private sky ret meget andet end en gang varm marketingluft? Helt ærligt, den var altså ikke gået i Jylland.

Når jeg går ind i lufthavnen i Kastrup, ser jeg et megastort skilt, der proklamerer, at nu ligger vejen til den private sky åben for mig.

Hver gang bliver jeg lige dårlig. Hvad mener de egentlig?

Bare på det sproglige niveau er "private skyer" en selvmodsigelse af rang. Er der ingen grænser for, hvad marketing vil gøre for at opfinde nye, cool begreber for at sælge produkterne? Åbenbart ikke!

Er jeg tungnem?

Jeg spekulerer på, hvad "private cloud" egentlig er for noget - og tro mig, flere har forsøgt at forklare mig det. Mest dem, der kraftigt markedsfører den private sky.

Men jeg er nok lidt tungnem.

For når jeg spørger IBM, Oracle, EMC og andre, hvad det er, så synes jeg det umiskendeligt ligner traditionelle virtualiserede datacentre med provisionering af services til resten af organisationen.

Og så føler jeg mig som H.C. Andersens lille dreng i eventyret: Han har jo ikke noget på!

Ja, bevares, man kan da vælge at kalde hvad som helst for "private cloud" (og det gør man tilsyneladende), men har man ikke mistet jordforbindelsen, hvis udtrykket må være mig undskyldt?

Hvad var det lige, der var de afgørende kendetegn ved cloud computing: Skalerbarhed uden grænser.

Men skal man ikke anskaffe noget isenkram in-house, når man bygger en privat sky - og hvordan får man så skalerbarheden ud over maxkapaciteten uden at skulle købe for en bondegård?
Det var jo det, som skyen blandt andet skulle løse.

Ved cloud er der ingen up-front-investeringer. Men hvis den private sky kører i et datacenter, er der vel ingen forskel på investeringerne.

Her kan du se mere sludder og vrøvl om private cloud

Cloud-services er standardiserede, og virksomheden er ikke længere afhængig af interne it, tekniske resourcer og kompetencer.

Nej, det giver heller ikke rigtig mening i forhold til at køre sit eget virtualiserede datacenter.

Tværtimod vil der være endnu større behov for kompetencer til at vedligeholde det stadig mere komplekse miljø (alle analyser viser, at i virtualiserede centre vokser antallet af virtuelle servere markant hurtigere).

Nu har den private sky endog fået sin egen hjemmeside - www.privatecloud.com - gad vide, om den også snart får sin egen Facebook-gruppe?

Her har man tilsyneladende opgivet at definere begrebet, men anfører, at "The private cloud is rapidly becoming the preferred enterprise cloud model, as IT organizations learn how data center virtualization gives them the power to achieve new levels of efficiency".

Nå, tænker jeg, så er den private sky ikke ret meget andet end virtualisering.

Så måske er det heller ikke tilfældigt, at de leverandører, der promoverer den private sky, har interesser inden for virtualiseringssoftware eller servere.

Sådan er virkeligheden faktisk i mange tilfælde mere enkel, end man skulle tro! Og kejseren er i virkeligheden ret nøgen.

Jeg tror i øvrigt, at H.C. Andersens lille dreng må have være jyde - for helt ærligt, så var dette marketingstunt ikke gået i Jylland ...

Per Andersen er administrerende direktør for analysehuset IDC Nordic og Benelux.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje