Artikel top billede

"Som SKI-aftalen er skruet sammen, er det kun KMD, der kan levere alle de ting, der må efterspørges på aftalen," siger Brian Busk fra Silkeborg Data.

It-direktør: SKI-aftale favoriserer KMD

En stor SKI-aftale, der er udset til at sende de ulovlige KMD-kontrakter i konkurrence, favoriserer KMD, mener Brian Busk fra Silkeborg Data.

Læs også: SKI-direktør afviser kritik af Cloud-aftale

It-firmaet Silkeborg Data valgte i sidste øjeblik ikke at byde ind på SKI's aftale 02.19 om ASP og cloud computing, der blandt andet er udset til at udsætte flere af de ulovlige 28 it-kontrakter for konkurrence, som kommuner ellers havde indgået uden om udbud med KMD.

Silkeborg Data ser meget gerne en øget konkurrenceudsættelse og er klar til at byde på de udbud, der kommer uden om SKI. 

For selskabet, der konkurrerer med KMD på flere områder, vurderer, at SKI-aftalen ikke er ideel til at konkurrenceudsætte på et så komplekst systemområde som løn- og personaleadministration.

Hverken for kommunerne selv eller med en fair konkurrence set fra leverandørernes side, forklarer administrerende direktør Brian Busk fra Silkeborg Data.

"Vi valgte efter længere overvejelser ikke at byde, da vores vurdering var og er, at aftalen simpelthen er for ufleksibel i forhold de komplekse løsninger, der er tale om," siger han.

Kan bare vælge KMD via direkte tildeling

Valget var ikke let, for direktøren er helt på det rene med, at man risikerer at afskrive sig fra de kommuner, der vil købe ind via SKI-aftalen.

"Vores vurdering er, at hvis man ønsker den bedste løsning med lavest totalomkostning og en reel konkurrenceudsættelse, så er alle parter bedst stillet ved et offentligt eller begrænset udbud, mens de kommuner, der fortsat ønsker KMD, uanset hvad, bare kan vælge via direkte tildeling," siger Brian Busk.

Selvom der under aftalen også er mulighed for mini-udbud, vurderer Brian Busk, at de få ændringer, der må indføres her, slet ikke vil være nok, til at kommuner med særlige behov kan få en tilfredsstillende løsning der.

Han peger på, at Århus og Vejle Kommune er i udbud med løn- og personaleadministration, men de efterspørger forskellige ting.
Og det viser bare, at SKI-aftalen er presset ned over et område, der altså ikke er ligeså enkelt som at købe toiletpapir eller andre produkter, forklarer direktøren.

SKI-aftale skruet sammen, så kun KMD kan levere alt

Han går i høj grad ind for konkurrence og opfordrer kommuner til at lave udbud uden for SKI.

"De vil kunne få en bedre løsning til billigere penge. Og så kan man jo gå sammen med andre kommuner, der har nogenlunde samme behov," siger Brian Busk.

Brian Busk frygter, at KMD's dominans på området med SKI-aftalen vil fortsætte.

"Som SKI-aftalen er skruet sammen, så er det kun KMD, der kan levere alle de ting, der må efterspørges på aftalen," siger Brian Busk, der igen henviser til muligheden for direkte tildeling, og samtidig stiller spørgsmål ved den reelle konkurrenceudsættelse gennem SKI på dette område. 

KMD: Brug SKI
KMD har iøvrigt selv peget på SKI-muligheden som en oplagt måde at konkurrenceudsætte de ulovlige kontrakter på.

Salgsdirektør Karen Nielsen fra KMD skrev således i januar 2011 i et nyhedsbrev til flere af landets borgmestre, kommunaldirektører, økonomidirektører og it-chefer:

"Ved at anvende SKI´s rammeaftale undgår jeres organisationer at gennemføre et selvstændigt EU-udbud, idet rammeaftalen har været konkurrenceudsat i et forudgående EU-udbud."

Og hun understregede fordelene omkring, at SKI-aftalen "letter den arbejdsmæssige byrde for jer i kommunerne..".

Desuden har it-giganten afholdt to konferencer, hvor SKI-repræsentanter præsenterede rammeaftalen, og KMD-folk efterfølgende fortalte om fordelene og præsenterede KMD's løsninger.

Den nye SKI-direktør har været ude og frede den pågældende SKI-aftale, som altså ikke er en af de i alt 16 SKI-rammeaftaler, der ikke levede op til de juridiske krav.

Læs mere om det her.

En stribe kommuner med ulovlige kontrakter overvejer lige nu - lidt over et halvt år efter Konkurrencestyrelsen kendelse - om de selv skal lave et udbud, eller om de skal gå sammen med andre, måske med Kombit som mellemmand, eller om de altså skal springe på den omtalte SKI-aftale.

[b]Læs også: SKI-direktør afviser kritik af Cloud-aftale[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere