Artikel top billede

Rød blok: Kommunale it-chefer skal op i hierarkiet

SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, vil have it-kyndige personer i kommune-toppen for at sikre effektiviseringer og innovationer. Læs her, hvilke forslag rød blok ellers har til digitaliseringen i Danmark.

Efter Computerworld-læserne for nogle uger siden bombarderede redaktionen med forslag til, hvordan Danmark kunne spare/tjene 16 milliarder kroner til finansieringen af efterlønnen, har SF's it-ordfører Hanne Agersnap fået noget at tænke på. 
   
For hun har læst forslagene igennem, og fremhæver blandt andet Ole Sauffaus' forslag om at fratage politikerne beslutningskompetencen som et "interessant" forslag, selvom hun mener, det konkrete forslag er lidt vidtrækkende.
 
"Der er ingen tvivl om, at den kommunale it-chef skal helt op og sidde sammen med kommunaldirektøren ude i kommunerne, hvis vi skal have speedet digitaliseringen op," siger Hanne Agersnap.
 
På den måde mener hun, at politikerne og beslutningstagerne i større omfang bliver omgivet af it-kyndige, der ikke "bare" skal få forvaltningens teknik til at køre.
 
It-gevinsten skal blive i kommunerne
Derfor skal den kommunale it-chef ifølge Hanne Agersnap som minimum op på samme niveau som kommunens økonomi-direktør.
 
"Man skal måske i samme hug til at kigge efter andre profiler for it-chefer. Nogen, der er mere forvaltningsorienterede frem for at være koncentreret om dimser og teknologi," siger Hanne Agersnap. 

Samtidig mener hun, at de kommunale digitaliseringsplaner skal godkendes af en kommunalbestyrelse eksempelvis hvert andet år, så bordet fanger i højere grad for kommunalpolitikerne.

S: It skal være den fjerde grundkompetence i skolen

"Her er det vigtigt at understrege, at når kommunerne så får og udfører de gode idéer, så skal kommunerne kunne beholde gevinsten," siger hun med henblik på, at afleveringen af overskuddet til statskassen ikke ligefrem er motiverende for innovationen i en kommune.
 
Den interaktive folkeskole
Hun nævner også, at flere læserforslag om sundheds-it er yderst relevante, og der kan spares mange penge på området. 

Hanne Agersnap fremhæver dog folkeskolen som et af de vigtigste områder, der skal investeres i, hvis Danmark fremover skal have en chance i den internationale konkurrence.
 
"Der ligger et kæmpe uudnyttet potentiale i de elektroniske undervisningsværktøjer for at møde den enkelte elev på elevens niveau og præmisser. I dag er der jo ofte en tendens til, at de gode og knap så gode elever mødes på midten og får den samme undervisning," forklarer hun.
 
SF-politikeren fremhæver især smartboards, e-bøger og andre interaktive undervisningsmaterialer, der kunne give en mere effektiv og differentieret undervisning.
 
Læse, skrive, regne og it
Også Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, fremhæver skolen som et af de vigtigste vækstområder som en del af partiets fokus på forbedring af danskernes it-kompetencer over en bred kam.
 
"Derfor er det mit store ønske og vision, at it bliver den fjerde grundkompetence i folkeskolen på linje med at læse skrive og regne. Hvis vi virkelig vil rykke på området som it-nation, så er vi nødt til at investere i vores unge. Der kan være mange kommende programmører, teknikere, annimationsgrafikere eller spiludviklere, der kan opfostres," fortæller Yildiz Akdogan. 
 
Hun nævner dog også, at partiet for nyligt har fremlagt en konkret plan for, hvordan det offentlige skal i dataskyerne med store besparelser til følge.
 
Planen indeholder blandt andet en opdatering af lovgrundlaget for databeskyttelsen og fællesoffentligt samarbejde for sikring af personfølsomme oplysninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere