Artikel top billede

"Religions-krig" om millioner til sundheds-it

Danmark skal bruge 41 milliarder på sygehusene i de kommende år. Idealisterne tænker både teknologi og design ind i projekterne, realisterne forholder sig til de begrænsede budgetter.

Læs også:
Sundheds-it kan spille sig til succes

Sådan klarede regionernes sundheds-it 2010
 
Fredag har Danske Regioner inviteret pressen for at præsentere en ny sundhedspolitik med titlen "Kvalitet i sundhed".

Ved præsentationen vil formændene for henholdsvis Region Syd og Region Midt fokusere på, hvordan den danske sundhedssektor skal styres af kvalitetsmål i stedet for aktivitet.
 
Den rigtige behandling til rette tid i stedet for mest mulig behandling kalder regionsformændene Carl Holst (V) og Bent Hansen (S) skiftet i fokus. Her kan de få god hjælp af informationsteknologien.
 
Fem procent
På konferencen Careware i Aarhus torsdag fortalte Ellen Taylor fra det amerikanske Center for Health Design om, hvordan en løsning med al nødvendig it tænkt ind fra starten kun påvirkede det samlede budget i forbindelse med nybygning af hospitaler med fem procent og dermed betalte sig selv på ganske få år.
 
"Men det handler om at tænke løsningerne fra starten, så design og funktion bliver optimal. For netop designet og dermed teknologianvendelse er afgørende ikke blot for effektiviteten, men også for patienternes oplevelse af behandlingen og dermed for deres helbredelse," fortalte Ellen Taylor.
 
Det er her sundheds-it efter Ellen Taylors mening skiller vandene. For enten er man idealist og tænker både teknologi og design ind i projekterne fra starten. Eller også er man realist og forholder sig fra starten til de begrænsede budgetter.
 
41 milliarder
Danmark bygger og renoverer i årene frem til 2020 hospitaler for 41 milliarder kroner. Det er penge som både skal bruges til mursten, teknologi og alt andet udstyr på hospitalerne.
 
Men muligheden for at udnytte hospitalssektoren langt mere effektivt ligger også i den velfærds- og omsorgsteknologi, som kan bruges til overvågning, genoptræning og forebyggelse i borgernes hjem. Det kan man frem til søndag se en række meget avancerede og andre helt jordnære bud på i Ridehuset midt i Aarhus.
 
For carewarekonferencen markerede også åbningen af udstillingen Careware 2011. En udstilling der spænder vidt.
 
Careware@home
Arkitekten Astrid Halls viser sit bud på en droppose, der med pumpe og skærmbaseret betjening, kan frigøre patienter, der ellers har været bundet til stativ med drop på et sygehus. Etablerede leverandører som Linak viser, hvordan en intelligent sengeafdeling kan indrettes og ved hjælp af en åben platform rykke med ud i hjemmeplejen.

Men der er også intelligente toiletter og badeværelser, servicerobotter samt udstyr til genoptræning på udstilling. Det er Århus Kommune, Region Midtjylland og Innovation Lab, der står bag Careware.
 
Kræver samarbejde
Realiseringen af visionen om øget anvendelse af careware kræver optimalt samarbejde mellem regioner og kommuner, der blandt andet står for genoptræning og hjemmeplejen. Men lige nu har regionerne fokus på at udnytte den centrale pulje, som er afsat til sundheds-it.
 
Derfor har regionerne skrevet til finansminister Claus Hjort (V) og sundhedsminister Bertel Haarder (V) for at få udbetalt de 50 millioner kroner til sundheds-it, som regeringen og regionerne blev enige om i økonomiforhandlingerne for 2011.

Det er langt fra nok til at realisere regionernes aktuelle drømme om sundheds-it, men kan dog understøtte processen.
 
Pejlemærker
De 50 millioner i 2011 er kun en start. I 2012 er der 150 millioner i puljen og i 2013 er 200 millioner kroner i den centrale pulje. Pengene skal bruges til at nå de 24 pejlemærker for sundheds-it, som regionerne har planlagt inden udgangen af 2013.
 
"I regionerne er vi klar til nye it-investeringer, og det er ingen hemmelighed, at ambitionerne rækker langt ud over de 50 millioner kroner fra den centrale pulje. Sidste år kom vi i mål med e-journalen, så både sygehuse og patienter har adgang til journaloplysningerne.

Nu sætter vi fokus på blandt andet oversigtstavler i akutmodtagelserne og et fælles billedindeks, så man fra alle sygehuse har adgang til en fælles samling af røntgen- og scanningsbilleder. Det betyder sparede ressourcer og mindre bøvl for både personale og patienter."
 
Sådan udtaler Carl Holst i en pressemeddelelse. Her understreger Regionernes forening også, at alene det interregionale billedindeks vil kunne spare 250 millioner kroner over en femårig periode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis