Artikel top billede

Apple erkender: Ja, vi bruger børnearbejdere

Børnearbejdere og horrible arbejdsforhold er nogle af de kendsgerninger, som Apple kigger i øjnene i en ny egenproduceret rapport om arbejdsforholdene hos Apples underleverandører.

It-giganten Apple indrømmer, at der i 2010 var 91 børn under 16 år ansat i ti kinesiske fabrikker, som er benyttet af æbleselskabet til at samle iPhone, iPads og andre Apple-produkter.
 
Tallet lå på 11 børnearbejdere i 2009, da Apple gennemgik tilstanden på fabrikkerne. 
 
Det fremgår af en ny rapport fra Apple selv, som beskriver forholdene hos selskabets underleverandører, skriver britiske The Telegraph
 
"I de seneste år har kinesiske fabrikker i stigende grad benyttet sig af vikarbureauer og erhvervsskoler for at imødekomme efterspørgslen på arbejdskraft," skriver Apple i rapporten.
 
Selskabet angiver selv, at denne form for rekruttering fører til en større risiko for brug af falsk identifikation, og dermed bliver børn under 16 lukket ind til samlebåndene.
 
Bider i det sure æble
Nu vil Apple tilsyneladende gribe i egen barm og gøre noget for at udbedre arbejdsforholdene. 
 
Efter selskabet fandt 42 børn under 16 på én fabrik opsagde Apple kontrakten med fabrikken, lyder det i rapporten fra Apple.
 
Æbleselskabet er det eneste af de store it-selskaber, der publicerer undersøgelser om arbejdsforholdene.

Samtidig angiver Apple ikke navne på firmaer eller fabrikker, så det er reelt umuligt at efterprøve selskabets egne undersøgelser.
 
Arbejder 60 timer om ugen
Selv om det naturligvis er langtfra alle Apple-fabriksarbejdere, der er under 16, står selskabet over for en del oprydningsarbejde på andre områder.
 
For Apple-undersøgelsen viser også, at flertallet af arbejderne på de i alt 127 fabrikker, som Apple undersøgte i 2010 mod 102 i 2009, arbejder meget mere, end de burde.
 
Omkring to tredjedele af arbejderne knokler således 60 timer om ugen for at samle iPhones og iPads uden fridage før efter syv arbejdsdage.
 
"76 fabrikker har oversigter, der viser, at arbejderne har brudt arbejdstidsbestemmelserne mere end halvdelen af tiden," skriver Apple i rapporten, hvor det også fremgår, at 137 arbejdere er blevet forgiftet af et kemikalie, der bruges til at rense skærmen på iPhone og iPad.
 
Apple er nu stoppet med at bruge det kemikalie, ligesom selskabet har sløjfet kontrakterne med tre underleverandører på grund af de hårde arbejdsforhold.
 
Sidste år kunne Apples direktør og stifter, Steve Jobs, notere en rekordomsætning på 109 milliarder dollar og en indtjening på 23 milliarder danske kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere