Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

20 års angreb på Windows: Windows slår revner

Del 5: Hackerne begyndte i 2001 at gå målrettet efter sikkerhedshullerne i Windows. Følg med i Computerworlds gennemgang af malwaren som angrebsvåben mod Windows.

Læs også:

Del 1: De første tumlende angrebsbølger.

Del 2: De frygtede macro-vira.

Del 3: Meddelelserne angriber.

Del 4 Botnettets begyndelse.

I 2001 spredte størstedelen af malwaren sig ved at sende inficerede filer over internettet eller ved at droppe inficerede filer på netværksdrev.

Det år udvidede malware-forfatterne deres horisont ved at gå målrettet efter sikkerhedshuller i Windows.

De blev også væsentligt mere sofistikerede.

Nu handlede det for visse programmører ikke længere om at ødelægge data eller lave løjer, men i stedet om at bruge deres anselige talenter til at tjene penge.

CodeRed inficerede over 300.000 Windows-servere ved at bruge en buffer overflow til at tage kontrol over IIS og derefter nedlægge websites på de inficerede servere.

Maskiner inficeret med CodeRed udsendte buffer overflow-pakker til tilfældige maskiner på internettet med den såkaldte heap spraying-teknik.

Microsoft lukkede hullet en måned før CodeRed blev lanceret, men administratorerne var ikke hurtige nok til at udrulle opdateringerne.

CodeRed II

En komplet omskrivning af angrebskoden resulterede i CodeRed II, som ikke alene anvendte heap spraying men også angreb lokale maskiner.

Nimba løber dog med guldet.

Denne virus bruger fem forskellige angrebsvektorer og må således siges at være en blended threat af første klasse:

Den inficerede ved hjælp af filer vedhæftet e-mails.

Den inficerede ubeskyttede netværksdrev.

Den forsøgte at nedlægge websites. Den gik efter servere på samme måde som CodeRed, ligesom den kunne udnytte bagdøre efterladt af CodeRed.

SQL Slammer rikochetterede sin vej gennem internettet i 2003, da den inficerede 75.000 maskiner på de første 10 minutter og slog store dele af internettet ud.

Ormen udnyttede et sikkerhedshul i SQL Server og SQL Desktop Engine, som ellers var blevet lukket seks måneder tidligere.

Den kopierede aldrig sig selv ned på harddisken, men foretrak i stedet at blive i hukommelsen. Det betød også, at man blot skulle genstarte den inficerede maskine for at rense den for inficeringen.

Blaster/LovSan

Ligesom SQL Slammer drønede Blaster (også kaldet Lovsan) gennem internettet i høj fart ved at skanne maskiner med internetforbindelse og sende sig selv videre.

Ligesom Slammer anvendte Blaster en exploit, der allerede var blevet rettet.

Men til forskel fra Slammer, angreb Blaster computere med Windows XP og Windows 2000. Dens last forsøgte at nedlægge Microsofts website Windowsupdate.com med et DDoS-angreb.

Læs også:

Del 1: De første tumlende angrebsbølger.

Del 2: De frygtede macro-vira.

Del 3: Meddelelserne angriber.

Del 4 Botnettets begyndelse.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data specialist med Power BI-kompetencer

HusCompagniet A/S

IT-driftsansvarlig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere