Artikel top billede

Jo, den er god nok: Nu sælger avisen sgu også vin

Klumme: Medierne er blevet forhandlere af de samme varer, som deres annoncører sælger. Godt eller skidt? Få et bud her.

For otte år siden var jeg med til at stifte en virksomhed baseret på den tese, at i fremtiden skal alle virksomheder opføre sig som medier.

Tanken var, at informationsmængden ville stige så voldsomt, og blive så detaljeret, at man ikke længere ville kunne trænge igennem kun med reklamer.

Man ville blive nødt til at være interessant med modtagerens øjne, for at få sit budskab igennem.

Og vi fik ret. Virksomhederne har fået både blogs og facebook og twitter.

Alle opfører sig som medier

De har fået apps og mobile websites. De har fået forbrugeranmeldelser og ratings og meget meget mere - og de flokkes om at deltage i den offentlige samtale om at fremstå troværdige og interessante. Præcis som medierne gør.

En moderne virksomhed opfører sig som et medie. Sådan er det bare i dag.

Og på det seneste er budskabet slået igennem på en sådan måde, at selv vores konkurrenter siger det offentligt. Så nu er det ganske vist.

Men vi overså den reciprokke konsekvens. Hvor lige til og enkel, den end må forekomme, så så vi den ikke komme, før det pludselig var en realitet:

I mellemtiden blev medierne til virksomheder. Mere præcist sagt er de blevet forhandlere af de samme varer, som deres annoncører sælger.

Berlingske sælger bjerge af brænde. Onde tunger mener, at det faldende avissalg har fået dem til at opgive at udrydde skovene ved at ælte dem til papir og smøre tryksværte på dem, for i stedet at eksekvere projektet helt direkte ved at sælge dem i små stykker.

Motivet kunne også være, at de rent faktisk tjener gode penge på at sælge træet i deres e-handelsbutik (lidtmere.dk). Her kan man også købe vin og koncerter og rejser og foredrag og Gud ved hvad.

Politiken og Aller gør det samme: Tilbyder flere og flere varer til læserne - og er godt tilfredse med deres fortjeneste.

Men de vanlige annoncører synes, det er knap så fedt.

Pludselig er de i konkurrence med mediet selv - som selvfølgelig kan annoncere langt bedre (inklusive redaktionel omtale) og langt billigere, end andre kan.

Og for nylig skete det uundgåelige.

En række af Berlingskes vin-annoncører fik nok af den "unfair" konkurrence og trak deres annoncekroner hjem. De blev sure, men det betyder næppe noget, så længe Berlingske tjener bedre på at sælge vinen selv.

Vi taler virkelig om et kulturskred her. I gamle dage blev vi journalister set skævt til, hvis vi så meget som talte med en annoncesælger i kantinekøen.

Nej, man kan ikke se det

I dag kan man læse begejstrede anmeldelser af produkter, som mediet selv sælger.

Jeg tænker: Hvordan kan man se om læsershoppen kun sælger det bedste - eller om journalisten er spændt for en markedsføringsvogn? Svaret er selvfølgelig, at det kan man ikke se.

For mange år siden bevægede TV 2 sig ind på avisernes dengang meget lukrative rubrikmarked (bolig, job, og biler), og jeg husker levende, hvor rasende dagbladene blev.

Det blev hurtigt en politisk sag - her var statens vagthunds levebrød i fare.

I dag tager vagthundene så brødet ud af munden på de annoncører, der har støttet dem i hundrede år. Uden dårlig samvittighed.

Nogle vil tude og sige, at adgangen til at annoncere i landets medier bør være fri og lige for alle.

Andre vil grine og sige: "Det er da komplet ligegyldigt - vi har nemlig vores egne medier."

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere