Artikel top billede

(Foto: Jason Madara Photography 2010 / Jason Madara)

Facebook løfter sløret: Her opbevarer vi dine data

Facebook slår dørene op for sit store datacenter: Sådan ser der ud i hallerne, hvor Facebook opbevarer dine mange data.

Computerworld News Service: Facebook løfter sløret for nogle af de hemmeligheder, der er med til at gøre selskabets store datacenter i Prineville i den amerikanske delstat Oregon til et af de mest effektive af slagsen.

Selskabet - som du kan læse mere om her - offentliggør nemlig nu detaljer om dets såkaldte 'Open Compute Project,' der er den hidtil hemmelige opskrift for datacenterets opbygning.

Facebooks datacenter består af meget lette servere og meget effektivt strømsystem, ligesom det indeholder et kølesystem, der kan nedkøle masser af computere uden brug af air condition.

Facebook mener, at det kan gøre datacenteret bedre, at selskabet deler ud af informationerne.

"Vi forsøger at sætte gang i et økosystem, hvor udviklere nemt kan komme i gang. Det tror vi, at vi kan understøtte ved at dele disse oplysninger," lyder det fra Facebook-stifter Mark Zuckerberg.

Efffektive servere

Han peger på vigtigheden af at designe mere effektive servere - ikke mindst fordi Facebook løbende vil tilføje flere og flere realtids-applikationer.

Facebook har været i gang med at optimere og justere sine datacenter i et års tid.

Her har selskabet blandt andet skåret de store strøm-systemer, der kørte hele tiden, fra og i stedet satset på en ny bygning uden air conditioning.

Ligeledes har Facebook arbejdet sammen med server-producenter på at bygge lettere servere, der er nemme at reparere.

"Disse servere er 38 procent mere effektive end de servere, som vi hidtil har købt," lyder det fra Jonathan Heiliger, teknik-chef i Facebook.

Facebook har samarbejdet med AMD, Intel og Quanta om Open Compute Project. Lige nu fortsætter samarbejdet desuden med Dell, HP, Rackspace, Skype og Zynga.

Facebook-serverne er omkring tre kilo lettere, men tykkere, end et typisk 1U-racl-system.

Med en bredde på 2,6 tommer kan man presse højere beskyttelseskapper med større overflade ind i racket, hvor der også er plads til mere effektive ventilatorer.

Det betyder, at der er behov for at pumpe mindre luft igennem serverne for at køle dem ned. Ligeledes kan de åbnes uden brug af værktøj.

Læs Facebooks egen beskrivelse af datacentret her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere