Artikel top billede

De første år var hårde. En månedsløn på 5.000 kunne det blive til. I dag er Frank Thorup stolt af sin virksomhed, og at han blev ved.

Derfor skal du slippe kontrollen med din virksomhed

Hvordan ved iværksætteren, at tiden er kommet til at lægge tøjlerne i hænderne på en anden?? Godt spørgsmål, mener Frank Thorup fra Xstream, som bruger tid på netop de overvejelser i disse dage.

Utallige iværksættere har selv været skyld i, at deres virksomheder aldrig har indfriet det potentiale, som deres produkt og forretning egentlig berettigede til.

De har simpelthen stået i vejen for sig selv og deres virksomhed på det mest afgørende tidspunkt, nemlig lige der, hvor virksomheden skulle til at udvikle sig.

Nogle har set sig om efter venture-penge og en professionel bestyrelse, men er selv blevet som chef for en virksomhed, de i realiteten ikke har haft forudsætningerne for at lede til vækst og fremgang.

Det er det, der sker, når en lille virksomhed vokser sig så stor, at den bliver til en organisation.

Men hvordan ved den ihærdige ildsjæl, som startede firmaet, og hvis hjerteblod løber i alle kodelinjer, skrivebordsstole og fakturaer, at tiden er moden til at overdrage barnet til en fremmed mor?

Det er et af de spørgsmål, der optager Frank Thorup meget i disse dage.

Han er nemlig lige præcis sådan en ejerleder. Og han vil ikke stå i vejen for sin egen virksomhed og dermed sig selv, slår han fast.

"Det er jeg meget bevidst om. Jeg er ikke den rigtige mand, hvis resultaterne ikke er der. Og det er slet ikke sikkert, jeg skal være daglig chef, når vi runder 50 ansatte. Vi bliver løbende mere professionelt organiseret, og så er der jo ikke plads til, at direktøren sidder for bordenden og ikke er 100 procent engageret. Så jeg er oppe til eksamen hele tiden," siger han.

100 procent engageret er 42-årige Frank Thorup imidlertid endnu.

Lige så meget, som da han i 1999 stiftede sin virksomhed, Xstream, der udvikler software til afvikling af lyd og billede på nettet og via tv-selskabernes VOD-platforme, video on demand.

I dag har han ansat medarbejder nummer 30, og Frank Thorups virksomhed, der er et A/S, som han selv ejer, er på vej ind i en fase, hvor den begynder at leve sit eget liv.

Speeder og bremse

For fire år siden sagde Frank Thorup, at der maksimalt skulle være 20 ansatte.

Han var bange for at komme til at bruge al sin tid på mandskabspleje, når det nu er teknologi og forretning, han tænder på.

"Men vi er nu inde i en udvikling, vi ikke kan stoppe. Vi bliver måske ikke 1.000 mand, men vi kan sagtens blive en mellemstor virksomhed inden for de næste tre-fire år," siger Frank Thorup.

Hans egen forudsætning er, at han skal have hjertet med i alt, hvad han laver.

"Jeg kan prøve at styre ved at trykke lidt på både speeder og bremse. Heldigvis har vi en god position i markedet, og får nye kunder fra dele af verden, hvor vi aldrig har forsøgt os med aktivt salg. Så lige nu er det spørgsmål om at styre væksten mere end om, hvor vi gerne vil være om to år. Er vi gode til det, kan vi sagtens være 100 mand om to år. Planen er i hvert fald ikke at blive den typiske danske iværksættervirksomhed, der aldrig bliver større."

Stor anerkendelse

Frank Thorup blev for nylig udnævnt til medlem af den eksklusive klub Streaming Media Dream Team.

Det er en stor anerkendelse af Xstreams arbejde, mener Frank Thorup.

Det er det amerikanske medie, Streaming Media Magazine, der kårer de 15 mest indflydelsesrige personligheder i den europæiske streaming-branche.

"Vi er stolte af at være blandt de 15, som er de meste betydningsfulde inden for branchen," siger han.

Xstream er også et blandt 13 selskaber i verden, der er certificeret i Microsofts PlayReady-teknologi, som er kryptering af indhold på nettet. Mange af de store VOD-portaler bruger den teknologi.

"Så teknologisk er vi blandt frontløberne. Min personlige ambition er at gøre Xstream større og mere kendt. Vi skal have flere kunder, større omsætning og indtjening, for de er med til at finansiere den teknologiske udvikling."

Stod bag denne vilde portal

Da Frank Thorup stiftede selskabet i 1999 havde han to år forinden haft et hobbyprojekt sammen med en kammerat, hvor de satte web-kameraer op på cafeer og barer rundt om i Danmark, så de unge kunne se, hvad der skete på in-stederne. Det var den tidlige streaming.

"Vi var Danmarks næstmest besøgte ungdomsportal efter Chilinet, som var det helt store dengang. Det hed Partynet," fortæller han.

I dag hedder det Copenhagen By Night, og Freeway - selskabet bag Dating.dk - kører et tilsvarende konceptet.

Web-kameraerne dengang kunne streame lidt, men båndbredde var der ikke noget af, men 90'ernes københavner-in-sted Park Cafe på Østerbro, hoppede alligevel på ideen.

"Vi kørte 56K, 15 frames per sekund, så billederne var
frimærkestørrelse. Man kunne ikke se, hvem der var på billederne, men man kunne se, at der skete et eller andet," griner Frank Thorup.

Første kunde

Den teknologi må virksomheder da have behov for til at distribuere video på deres intranet, tænkte han.

Inden længe havde han sin første kunde, ingen ringere end Mærsk, der brugte det på intranettet til at vise gå-hjem-møder med personligheder som tennis- og erhvervsmanden Jan Leschly og det tidligere SAS-ikon, Jan Carlzon.

I 2001 henvendte TV3 i Danmark sig for at høre om mulighederne for at få Superliga-kampene i fodbold, som de havde rettighederne til, på nettet på deres Onside.dk, som dengang var den store sportsportal.

Siden har Frank Thorup ikke kigget tilbage. Med TV3 som pionerkunde, blev der for alvor udviklet softwware, og snart kom der flere kunder på platformen.

I dag håndterer Xstreams software video for blandt andet medievirksomhederne Ekstra Bladet, Politiken, JP samt en række videoportaler i Danmark, Sverige, Norge, Finland og senest Polen.

Pengene kommer fra salg af software og licenser, sammen med en række ekstra ydelser som hosting og transcoding og kryptering.

Mennesker er svære

Frank Thorup er ikke it-uddannet, men er akademiøkonom fra Niels Brock. Han havde ikke forestillet sig, at han en dag skulle stå i spidsen for så mange mennesker.

"For fem år siden kunne ingen forestille sig, at det ville udvikle sig så hurtigt og stort. Min styrke er, at jeg har indsigt i teknologien og er forretningsmand. Det er en fordel, når vi vokser så meget, som vi gør i disse år. Men min rolle er i dag anderledes end dengang, jeg startede. Det sværeste er det menneskelige aspekt i lederskabet, uden tvivl," siger han.

Der er kommet en række ledere til virksomheden de seneste to år, og det aflaster Frank Thorup fra at træffe samtlige beslutninger. Han har ingen problemer med at uddelegere, siger han.

"Jeg kan sagtens se mig selv sidde som overordnet direktør for selskabet, men jeg er meget bevidst om fordelingen af lederskabet i virksomheden. Jeg skal ikke lede alle 30 ansatte. Derfor er vi nødt til at udvikle os også rent organisatorisk. Det er da en udfordring at lede en virksomhed, der vækster organisk."

I Danmark er det en klassiker, at iværksætter-virksomheden sjældent vokser sig større end 25-30 ansatte.

Når ejerlederen har sikret sig en Audi i garagen, er ambitionen opfyldt, og så er det blot at vente på den lukrative exit.

Farvel til arbejdslivet og goddag til palmeviftende strande og den lykkelige lediggang.
 
Frank Thorup ser decideret skeptisk ud, når han præsenteres for det scenarie.

"Jeg har aldrig haft en exit-strategi og jeg har ikke en Audi. Det her er min hobby."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere