Artikel top billede

Regeringen sprøjter millioner i sundheds-it

Den offentlige sektor skal arbejde meget tættere sammen med erhvervslivet, når der skal udvikles velfungerende it-løsninger til hospitaler og plejehjem, mener regeringen.

Regeringen har publiceret sin vækstpakke, "Sund vækst og velfærdsløsninger", der blandt andet skal belyse it-vækstvilkårene for danske sundheds- og velfærdsvirksomheder.
 
I alt har regeringen afsat 41,4 milliarder kroner til sygehusstrukturen i perioden 2009 til 2018, og flere af regeringens 23 nyligt fremsatte forslag går på, hvordan Danmark ved hjælp af øget samarbejde med erhvervslivet kan udarbejde velfungerende it-løsninger i sundhedssektoren.
 
"Private virksomheder kan være med til at udvikle nye løsninger samt ny teknologi, der kan bidrage til højere produktivitet, driftsmæssige besparelser som effektiviseringer i den offentlige sektor til gavn for danske borgere og virksomheder," begrunder regeringen sit arbejde med rapporten.
 
Sygehus i din stue
Løsningerne skal helst også samtidig have potentialet til at blive eksporteret til udlandet.  
 
Og blandt forslagene vil regeringen udarbejde en køreplan for udviklingen af telemedicin, som får tilført en pengesæk fra Fonden for Velfærdsteknologi (den tidligere ABT-fonden).
 
"Der øremærkes 50 millioner kroner i fonden til at understøtte handlingsplanen til blandt andet udbredelsen af egnede telemedicinske løsninger," lyder det blandt i regeringens udspil.
 
Øremærkningen af de 50 millioner skyldes blandt andet, at telemedicin vil sænke udgifterne til den offentlige sektors sundhedsindsats på de sygehuse, hvor patienter i nogle tilfælde ender med at blive mere syg, end da det da de ankom.
 
Fokus på standarder
Der er i dag over 110.000 medarbejdere til en samlet pris på 60 milliarder i den offentlige sundheds- og velfærdssektor.
 
De tal vil uden tvivl blive mindre i de kommende år, når de store, ældre generationer forsvinder fra arbejdsmarkedet, og yngre, mindre generationer tager over - helst med hjælp fra velfærdsteknologi.
 
For at indfri potentialet med udviklingen af velfærdsteknologien vil regeringen satse på at styrke indsatsen med standardiseringsarbejdet.

Det vil blandt andet ske ved, at National Sundheds-IT i efteråret 2011 skal smide et nationalt standard-katalog på operationsbordet
 
Samtidig vil regeringen kigge på EU-udbudsreglerne, som skal gøres mindre rigide for at højne konkurrencen på levering af blandt andet sundheds-it. 
 
Kræver nye spadestik
Brancheforeningen IT-Branchen hilser regeringens udspil velkommen.

Direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen fortæller dog samtidig til Computerworld, at han savner konkrete projekter på sundheds-it-området.

"Udspillet er et skridt i den rigtige retning, men hvis vi skal have indfriet potentialet for alvor, så skal vi et par spadestik længere ned, hvor der er noget substans og fokus på konkrete it-serviceydelser," siger han.

Morten Bangsgaard vurderer, at markedspotentialet for udviklingen af sundheds-it i Danmark løber op i "flere milliarder kroner".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere